''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Αίμα, τρόμος, αδιέξοδο-Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί στη Γάζα, στο Ισραήλ ο ΓΓ του ΟΗΕ

Αίμα, τρόμος, αδιέξοδο-Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί στη Γάζα, στο Ισραήλ ο ΓΓ του ΟΗΕ
Οι νεκροί από τις δωδεκαήμερη επιχείρηση στη Γάζα έχουν πλέον ξεπεράσει τους 300 σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές, ενώ το Ισραήλ απειλεί με κλιμάκωση. Άλλος ένας Ισραηλινός στρατιώτης σε σοβαρή κατάσταση που τραυματίστηκε τη δεύτερη νύχτα από την χερσαία επέμβαση, συνεχίζονται οι ρουκέτες της Χαμάς.

Στο Ισραήλ ο ΓΓ του ΟΗΕ με σκοπό να μεσολαβήσει για τερματισμό της βίας. Νέο ναδίρ στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, με ταξιδιωτικές προειοδοποιήσεις και μείωση διπλωματικού προσωπικού.
Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές, ο αριθμός των νεκρών από τις τελευταίες νυχτερινές επιδρομές, μέχρι το πρωί του Σαββάτου, έφτανε τους εννέα.
Παράλληλα, τρεις ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά, από συγκρούσεις στη Γάζα. Ήταν η δεύτερη νύχτα από την έναρξη της χερσαίας επέμβασης, στην οποία έχει ήδη σκοτωθεί ένας στρατιώτης.
Οι ρουκέτες της Χαμάς συνεχίζονται και έχουν καταστήσει πλέον τον ήχο των σειρήνων σε ισραηλινές πόλεις «ομαλότητα». Σημαντικές ζημιές ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί, και ο Σιδηρούς Θόλος αναχαιτίζει τις περισσότερες από τις ρουκέτες.
Στην ίδια τη Γάζα, τον θρήνο για τους εκατοντάδες πλέον νεκρούς -ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά- συνοδεύει ο συνεχής τρόμος των πληγμάτων και ολοκληρώνει το σκηνικό ερειπίων. Οι επιδρομές έχουν προκαλέσει σημαντικές υλικές ζημιές ενώ η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας εξαιτίας των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν με την χερσαία επέμβαση.
Στη Μέση Ανατολή ο ΓΓ του ΟΗΕ, ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ
To Σάββατο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν αναμένεται στο Ισραήλ, σε μία προσπάθεια για «τερματισμό της βίας», όπως ανέφερε ο ΟΗΕ ανακοινώνοντας το ταξίδι που αποφασίστηκε μόλις την προηγούμενη ημέρα.
Ο ΟΗΕ καταδίκασε τις εκτοξεύσεις ρουκετών, που όπως τόνισε γίνονται «αδιακρίτως», από τη Γάζα στο έδαφος του Ισραήλ και τερμάτισαν την πεντάωρη εκεχειρία της Πέμπτης αλλά παράλληλα έχει «θορυβηθεί από την σκληρή απάντηση του Ισραήλ», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο Φέλτμαν επισήμανε ακόμη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν πρόκειται να επισκεφθεί κατεπειγόντως το Σάββατο τη Μέση Ανατολή, όπου θα «επιδείξει την αλληλεγγύη του στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», όπως είπε.
Παράλληλα, η νέα αναζωπύρωση βάζει ξανά στον πάγο τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, μετά την προσπάθεια εξομάλυνσης με φόντο το Μαβί Μαρμαρά.
Μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη κατά της επέμβασης του Ισραήλ στη Γάζα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε προειδοποίηση στους πολίτες του για ταξίδια στην Τουρκία επισημαίνοντας το «κλίμα που επικρατεί» εναντίον του Ισραήλ.
Παράλληλα, μειώνονται «στο απολύτως αναγκαίο» η στελέχωση της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία, ενώ δόθηκε οδηγία στις οικογένειες των ισραηλινών διπλωματών να αποχωρήσουν.

Από  in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου