Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι άμυνας πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να ακολουθήσει τις υποδείξεις του ΝΑΤΟ και να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες.
Σήμερα οι τρέχουσες δαπάνες αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας είναι περίπου το 1.25 % των 800 δισ. δολ. του ΑΕΠ της, αλλά οι αξιωματούχοι αυτοί λένε ότι θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί σε 2,5 % του ΑΕΠ.
Στην περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση υιοθετήσει την ίδια άποψη, ο
προϋπολογισμός των αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας προβλέπεται ότι θα
διπλασιαστεί μέχρι το 2018,γράφει σήμερα η Ηurriyet Daily News σε άρθρο
της.Ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι άμυνας πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να ακολουθήσει τις υποδείξεις του ΝΑΤΟ και να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες.
Σήμερα οι τρέχουσες δαπάνες αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας είναι περίπου το 1.25 % των 800 δισ. δολ. του ΑΕΠ της, αλλά οι αξιωματούχοι αυτοί λένε ότι θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί σε 2,5 % του ΑΕΠ.
Αφορμή για το άρθρο - και τις εκτιμήσεις που το συνοδεύουν -πήρε ο συντάκτης κ. Burak Bekdil από το ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει ζητήσει από τα μέλη να δαπανούν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, χωρίς σπουδαία αποτελέσματα. Επί του παρόντος, συγκεκριμένα λίγες ευρωπαϊκές χώρες είναι που πληρούν αυτό το σημείο αναφοράς. "Η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει αμυντικές δαπάνες. Μόνο 5 ή 6 κράτη-μέλη έχουν φθάσει το 2% ανέφερε ο κ. Timo Koster, διευθυντής για την πολιτική Αμυνας και Σχεδιασμού σε ΝΑΤΟ σε πρόσφατο συνέδριο στην Άγκυρα (σ.σ.: Η Ελλάδα είναι μια από αυτές,ισως και πρώτη με 2,5%...) . Συγκριτικά η Ρωσία ξοδεύει 4,5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.
Οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας είναι σχεδόν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ή περίπου 1,25% του ΑΕΠ της το οποίο είναι σήμερα σε περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια,όπως προαναφέραμε .
Τι αποκαλύπτει σύμβουλος του Ερντογάν
Ένας ανώτατος σύμβουλος ασφαλείας κοντά στον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας είναι από μικρότερες από αυτές τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και πολύ λιγότερες από ό, τι χρειάζεται πραγματικά μια χώρα όπως η Τουρκία. "Η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλαπλές συμβατικές και ασύμμετρες απειλές και θα ήταν πιο βολικό αν δίνειτο 2 - 2,5% για την άμυνα», είπε.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η Τουρκία δαπανά κατά κανόνα περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για τα νέα συστήματα και αναβαθμίσεις όπλων κατά την τελευταία 10ετία. Η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας (είναι 17η μεγαλύτερη), και μια κυβερνητική δέσμευση για την επίτευξη των στόχων για τις δημόσιες συμβάσεις μέχρι το 2018 μπορεί να διπλασιάσει το ποσό αυτό, και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2023. Και συνεχίζει : Εάν η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται κατά μέσο όρο 4%, το εθνικό εισόδημα της Τουρκίας θα αυξηθεί έως 936 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2018. Εάν η Τουρκία από τότε ξοδεύει 2 % του εισοδήματός της για την άμυνα, αυτό θα σημαίνει ετήσια αμυντικό προϋπολογισμό των 18,7 δισ. δολαρίων. και αν δαπανούν το 2,5 % για την άμυνα, ο αμυντικός της προϋπολογισμό θα φτάσει στο ύψος των 23.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
40% του αμυντικού προϋπολογισμού για νέα όπλα!
Καθώς η Τουρκία δαπανά περίπου το 40% του αμυντικού προϋπολογισμού της για νέο εξοπλισμό και την αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων, προϋπολογισμός των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2018 θα μπορούσε να φθάσει περίπου 7.500 εκατομμύρια δολάρια με την προϋπόθεση ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ετήσιο 4% και η κυβέρνηση αποφασίζει να υλοποιήσει την απαίτηση του ΝΑΤΟ για τον στόχο αναφοράς . Αν δαπανά 2,5% για το στρατιωτικό, το ποσοστό αυτό θα φθάσει σχεδόν 9.5 δισεκατομμύρια δολ..
Σύμφωνα με τον συνεργάτη του Τούρκου πρωθυπουργού, τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας απαιτεί να δαπανήσει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα (και 8 δισεκατομμύρια δολάρια για τις δημόσιες συμβάσεις).
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι η Άγκυρα έχει φιλοδοξίες να γιορτάσει την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023 με δεκάδες υψηλού προφίλ εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία ο κ. Burak Bekdil εκφράζει την ελπίδα ότι θα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία από τότε.
Ο super κατάλογος όπλων των 70 δισ. δολ.!
Ο κατάλογος των εν εξελίξει προγραμμάτων και όσων ανακοινωθούν μέχρι το 2023 έχουν αξία σχεδόν 70 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για παράδειγμα, η Τουρκία θα δαπανήσει :
-1,6 δισ.δολ.για 100 F-35 μαχητικά νέας γενιάς
-4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για αναβαθμίσεις του στόλου των F-16.
-10 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει αυτό που θα γίνει το πρώτο ''εγχώριο''τουρκικό μαχητικό που ονομάστηκε TF-X. Η παραγωγή του θα κοστίσει πιθανόν άλλα 20 δισ. δολάρια.
Άλλα μεγάλα πλάνα περιλαμβάνουν:
- 1 δισ. δολάρια για πλατφόρμα προσγείωσης ,
- 3.500.000.000 δολάρια για ελικόπτερα,
- 2.500 εκατομμύρια δολάρια για την προγραμματισμένη παραγωγή των νέας γενιάς αρμάτων μάχης Altay,
- 1 δισ. δολάρια για ''εγχώριους'' δορυφόρους,
- 1 δισ. δολάρια για ένα κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων,
- 3.500 εκατομμύρια δολάρια για ένα μεγάλου βεληνεκούς σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας,
-2.400 εκατομμύρια δολ.για τα αεροσκάφη εναέριας προειδοποίηση και ελέγχου AWCS,
- 4.000 εκατομμύρια δολ.για τα νέα υποβρύχια,
- 2.500 εκατομμύρια δολάρια για κορβέτες στο πλαίσιο του προγράμματος MILGEM,
- 1 δισ. δολάρια για τοπικά ανεπτυγμένες φρεγάτες, 3.000 εκατομμύρια δολάρια για επιθετικά ελικόπτερα,
- 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για την τοπική ανάπτυξη ελικοπτέρων,
- 1 δισ. δολάρια για νέα τεθωρακισμένα οχήματα,
- 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για τα A400M αεροσκάφη βαρέων φορτίων,
- 750.000.000 δολ. για την τοπική ανάπτυξη α/φ βασικής εκπαίδευσης,
- 1 δισ. δολάρια για συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου,
- 1 δισ. δολάρια για uav και ηλεκτρο-οπτικά συστήματα, και
- αρκετά δισεκατομμύρια για ένα τοπικά αναπτυγμένο τυφέκιο πεζικού.
Ο κατάλογος αυτός δεν περιέχει μικρότερα προγράμματα, αναβαθμίσεις και συντήρηση.
Μπούγιο μεν, αλλά...
Αυτά τα super προγράμματα αναφέρει ο αρθρογράφος. Όσο και αν το άρθρο κάνει ''μπούγιο'' για να δώσει ,εμμέσως,πόντους στην υποψηφιότητα Ερντογαν καθησυχαζοντας
την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ ότι θα είναι καλός ''πελάτης'' και ''αιμοδότης'' της Συμμαχίας, δεν παύει να είναι ένα πολύ μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα...
Από onalert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου