''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

"Ασφυκτιούν" οι ΗΠΑ από την παρουσία ρωσικών υποβρυχίων στη Μεσόγειο


"Το Πεντάγωνο έχει ήδη χάσει το πλεονέκτημά του στον Ατλαντικό Ωκεανό".
Ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική, Ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, εξέφρασε την ανησυχία του για την παρουσία ρωσικών υποβρυχίων στη Μεσόγειο.

Ο Τζέιμς Φόγκο ανέφερε ότι τα σύγχρονα ρωσικά υποβρύχια ντίζελ είναι εξοπλισμένα με πυραυλικό σύστημα Kalibr, το οποίο είναι ικανό να χτυπήσει «οποιαδήποτε πρωτεύουσα της Ευρώπης ή της Αφρικής».

«Αυτό υποδηλώνει την ανάγκη μόνιμης και υψηλής απόδοσης θαλάσσιας παρουσίας στα ευρωπαϊκά ύδατα», σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα «Stars and Stripes».

Ο Ναύαρχος ανέφερε επίσης ότι τα ρωσικά υποβρύχια στην Κριμαία και το Tartous της Συρίας ενίσχυσαν σημαντικά τη θέση της Μόσχας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Φόγκο, οι ΗΠΑ πρέπει να αναπτύξουν μια νέα στρατηγική που επιτρέπει στο Πεντάγωνο να προχωρήσει στο πλαίσιο του «σύνθετου γεω-στρατηγικού τοπίου».

Οι αξιωματικοί των ΗΠΑ έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για το ότι τα ρωσικά υποβρύχια έχουν στερήσει από τον στόλο την πρόσβαση σε «ασφαλείς παραδείσους», και ο αναπληρωτής Ναυτικός των ΗΠΑ, Ναύαρχος Andrew Woody Lewis δήλωσε ότι το Πεντάγωνο έχει ήδη χάσει το πλεονέκτημά του στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Επισήμανε επίσης ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί εξοπλισμό με «πιο θανατηφόρα συστήματα» και γι 'αυτό η προετοιμασία του αμερικανικού στόλου για διάφορες επιχειρήσεις έχει γίνει πιο δύσκολη.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα υποδείξει την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ναυτιλίας της χώρας, όπως ανέφεραν οι αμερικανικές εφημερίδες. Το Ναυτικό κινδυνεύει να χάσει την ανταγωνιστικότητά του σε έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία ή την Κίνα, σύμφωνα με ειδικούς του χώρου.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου