''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Λιβύη: O LNA ανακατέλαβε την al-Hirah - Τουρκία-Κατάρ στρέφονται στα πετρέλαια

Χαφτάρ, στρατός Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε ότι οι μονάδες του ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης al-Hirah, στα περίχωρα του Gharyan, νότια της Τρίπολης, μετά την απόσυρση των δυνάμεων της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

"Ο LNA έχει σημειώσει σημαντικές προόδους στις μάχες ενάντια στις δυνάμεις του GNA και ανέλαβε μια περιοχή που συνδέει την Τρίπολη και την πόλη Γκαριάν", δήλωσε ένας ανώτατος διοικητής του LNA.
"Αυτή η περιοχή είναι στρατηγική επειδή χρησιμοποιείται από τις πολιτοφυλακές του Σαρράτζ ως γραμμή εφοδιασμού για τους μισθοφόρους στη Γκαριάν, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση για να πολεμήσουν στις τάξεις των πολιτοφυλακών", πρόσθεσε.
"Η πρόοδος που επιτεύχθηκε από τις στρατιωτικές μονάδες στο έδαφος αφορούσε τη συμμετοχή νέων μονάδων που έφτασαν τις τελευταίες δύο ημέρες για να ενισχύσουν τις τάξεις των στρατιωτικών δυνάμεων στη νότια Τρίπολη, ενώ υπήρχε ισχυρή αεροπορική κάλυψη από τον αέρα", εξήγησε ο διοικητής του LNA.
Πρόκειται για την πρώτη νίκη εδώ και πολλές ημέρες αποτυχιών από τις δυνάμεις του Χαφτάρ, που είχαν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τα τουρκικά drone.

Τουρκία και Κατάρ θέλουν τα πετρέλαια της Λιβύης 

Μία εμπιστευτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αποκάλυψε ότι η Τουρκία και το Κατάρ σχεδιάζουν να ελέγξουν τον πετρελαϊκό πλούτο στη Λιβύη, εκτός από τη μετατροπή της χώρας που έχει πληγεί από τον πόλεμο σε βάση εξτρεμιστών για να επιτεθούν στη συνέχεια σε αραβικές, ευρωπαϊκές και αφρικανικές γειτονικές χώρες.
Η έκθεση, η οποία ελήφθη από πηγές του Libyan Address Journal, κατηγόρησε την Τουρκία ότι σχεδιάζει να υφαρπάξει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης με τη βοήθεια κορυφαίων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αξιωματούχων στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη (GNA).
Η έκθεση ανέφερε ότι η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία στις δυτικές ακτές της Λιβύης, και ένα πλοίο για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στο υπεράκτιο πετρελαϊκό πεδίο Al Bury.
Σε ένα άλλο σημείο η μυστική έκθεση του ΟΗΕ κατηγόρησε την Τουρκία ότι μετέφερε τρομοκράτες του ISIS από τη βόρεια Συρία στην Τρίπολη μέσω του τουρκικού αεροδρομίου Gaziantep.

Η έκθεση αναφέρει επίσης για την αυξανόμενη επιρροή αξιωματικών πληροφοριών της Τουρκίας και του Κατάρ στην Τρίπολη με τη βοήθεια ένοπλων ομάδων από την Μισράτα.
Η έκθεση κατηγόρησε επίσης το Κατάρ ότι πληρώνει πολλά χρήματα στο τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών σε αντάλλαγμα για τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών που προετοιμάζουν τη Λιβύη, ώστε αυτή να αποτελέσει μια τεράστια βάση τρομοκρατικών επιχειρήσεων με στόχο την Τυνησία, την Αλγερία και την Αίγυπτο.
Για αυτό και ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) θεωρεί τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής πλέον ως «νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του LNA, υποστρατήγου Ahmed al-Mismari, μεταβάλλοντας πλήρως την όλη κατάσταση στη χώρα αυτή.
Αυτό ακριβώς γράφουμε ως ιστοσελίδα εδώ και μεγάλο διάστημα για την Τουρκία και επιβεβαιωνόμαστε πλέον πανηγυρικά.

https://www.pentapostagma.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου