''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Τι σημαίνει για την Τουρκία η συνεργασία Άσαντ – Χαφτάρ



.
Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει εμπόδια στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και τη Λιβύη, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης συνεργασίας των αντιπάλων της στις δύο αυτές χώρες
Του Paul Iddon για το Ahval
Μετάφραση: CosmoStatus
Καθώς η Τουρκία βομβάρδιζε τις δυνάμεις της Συρίας στην Ιντλίμπ, αντιπροσωπεία του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που πολεμά την υποστηριζόμενη από την Τουρκία κυβέρνηση της Τρίπολης, επισκέφτηκε τη Δαμασκό. Η αντιπροσωπεία του ΛΕΣ ανακοίνωσε το άνοιγμα πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Συρίας ως μέρος των κοινών ενεργειών καταπολέμησης της τουρκικής επιθετικότητας στις δύο χώρες.
Για το θέμα διαβάστε σχετικά στο άρθρο:
Άνοιγμα πρεσβειών Συρίας (Άσαντ) – Λιβύης (Χαφτάρ)
Αυτό ήταν το τελευταίο σημάδι της σύνδεσης του πολέμου στη Συρία και τη Λιβύη.
Τον Ιανουάριο, η Τουρκία ξεκίνησε να αναπτύσσει αντάρτες από τη Συρία στη Λιβύη για να πολεμήσουν με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ Αλ Σαράζ. Τους αντάρτες αυτούς τους είχε χρησιμοποιήσει αρχικά στην Ιντλίμπ. Έχει αναφερθεί όμως πως μερικές εκατοντάδες μισθοφόροι από τη Συρία πληρώνονται από τον Μπασάρ Άσαντ για να πολεμούν στο πλευρό του ΛΕΣ στη Λιβύη.

Αντίθετα με τη Συρία, η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη. Η Τουρκία ξεκίνησε στη Λιβύη την επιχείρηση Καταιγίδα Ειρήνης (Peace Storm). Μαχητές και από τα δύο στρατόπεδα πολεμούν με μάσκες και γάντια για να αποφύγουν έκθεσή τους στον κορωνοϊό.
Οι εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ Δαμασκού και ΛΕΣ που εδρεύει στη Βεγγάζη δεν έχουν μετατραπεί ακόμη σε ουσιώδη στρατιωτική συνεργασία κατά της Τουρκίας. Έχουν όμως τη δυναμική να μετατραπούν σε σημαντικό εμπόδιο στις στρατιωτικές επιδιώξεις της Άγκυρας στις δύο αυτές χώρες.
«Με βοήθεια από τη Μόσχα, το Αμπού Ντάμπι και το Κάιρο, πιθανότατα η Δαμασκός και η Βεγγάζη θα αυξήσουν την συνεργασία τους κατά της Τουρκικής παρουσίας στις δύο χώρες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω κοινών διπλωματικών δράσεων, αλλά και μέσω ανταλλαγών πληροφοριών και ειδικών γνώσεων» υποστηρίζει ο Mohamed Eljarh της εταιρείας ερευνών Libya Outlook που εδρεύει στην Ανατολική Λιβύη.
Η Δαμασκός και η Βεγγάζη θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε επιθέσεις κατά των Τουρκικών στρατευμάτων και των ανταρτών συμμάχων της, ώστε να δημιουργήσουν ρήγμα στις δυνάμεις και την προσοχή της Τουρκίας.
«Επιπρόσθετα και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν στέλνοντας τους στρατιώτες τους μια στο ένα μέτωπο και μια στο άλλο, δίνοντας την εντύπωση πως πρόκειται για ενιαίο μέτωπο κατά των Τούρκων σε Λιβύη και Συρία» τονίζει ο Mohamed Eljarh.
Ο ειδικός για τη Συρία στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα Joshua Landis, υποστηρίζει πως ο Χαφτάρ και ο Άσαντ προβάλουν τους εαυτούς τους ως την κοσμική επιλογή για τη Λιβύη και τη Συρία, απεικονίζοντας συνεχώς τους αντιπάλους τους ως φανατικούς Ισλαμιστές. Και οι δύο ηγέτες έχουν συμμαχήσει με τη Ρωσία «ελπίζοντας να βρουν νέους τρόπους ενίσχυσης της νέας τους σχέσης κατά της Τουρκίας».
Η δημιουργία επίσημων αντιπροσωπειών μεταξύ της Δαμασκού και του ΛΕΣ εγείρει την πιθανότητα διπλωματικών, οικονομικών και στρατιωτικών συνεργασιών μεταξύ τους.
Ο ΛΕΣ μπορεί να βοηθήσει τη Δαμασκό οικονομικά, καθώς ελέγχει τα πετρέλαια της Λιβύης και διπλωματικά μέσω των διασυνδέσεων με τις χώρες του Περσικού κόλπου που είναι αντίθετες στις πολιτικές της Τουρκίας στη περιοχή.
Η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Δαμασκού και Βεγγάζης έχει ήδη ξεκινήσει, μέσω της αεροπορικής ιδιωτικής εταιρείας της Συρίας Cham Wings Airlines με πτήση από τη Δαμασκό προς τα εδάφη που ελέγχει ο ΛΕΣ στη Λιβύη.
Ο Jalel Harchaoui, ερευνητής στην μονάδα ερευνών συγκρούσεων του ινστιτούτου Clingendael που εστιάζει στη Λιβύη, πιστεύει πως η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΛΕΣ στη Δαμασκό αποκάλυψε τους στενούς δεσμούς που υπάρχουν πλέον μεταξύ Συρίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Η δυναμική αυτή είναι πραγματική διπλωματικά, οικονομικά και ίσως στρατιωτικά». Τα ΗΑΕ άνοιξαν ξανά την πρεσβεία τους στη Συρία τον Δεκέμβριο του 2018 και εξομάλυναν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση του Άσαντ.
Τα ΗΑΕ είναι ο κύριος υποστηρικτής του ΛΕΣ στον πόλεμο της Λιβύης, ενώ έχει προμηθεύσει τον ΛΕΣ με τα κινεζικά οπλισμένα UAV τύπου Wing Loong II, που βομβάρδισαν την Τρίπολη.
Η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη στρατιωτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν την ΚΕΣ (GNA) να μην πέσει στα χέρια του ΛΕΣ η Τρίπολη. Η Τουρκία παρέδωσε στην ΚΕΣ θωρακισμένα οχήματα και οπλισμένα UAV τύπου TB2 Bayraktar για να πολεμήσει τον ΛΕΣ.
Ο Jalel Harchaoui πιστεύει πως τα νέα δεδομένα σημαίνουν πως το Αμπού Ντάμπι δεσμεύεται να βοηθά τον Άσαντ και τον Χαφτάρ κατά της Τουρκίας.
Όμως οι δεσμοί μεταξύ Δαμασκού και Βεγγάζης δεν είναι πολύ στενοί. Ο Πρόεδρος της Συρίας συμφώνησε να παρέχει τεχνικές συμβουλές στον ΛΕΣ για το πως μπορεί να πολεμήσει αποτελεσματικά τους μισθοφόρους από τη Συρία που μεταφέρει η Τουρκία στη Λιβύη.
«Καθώς ο Άσαντ συνηθίζει περισσότερο στην γενναιοδωρία του Αμπού Ντάμπι, αναμφίβολα θα δεχτεί να γίνει μέρος μιας νέας περιφερειακής τάξης όπου τα ΗΑΕ θα έχουν τον κύριο ηγετικό ρόλο, τον ρόλο του ηγέτη του Αραβικού κόσμου» θεωρεί ο Jalel Harchaoui.
Αυτό που δεν αναφέρεται στο άρθρο, αλλά γίνεται κατανοητό σε όσους έχουν στοιχειώδεις γνώσεις της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, είναι πως η Τουρκία προσπαθεί να αναδειχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη και ηγέτιδα του μουσουλμανικού κόσμου. Ενός μουσουλμανικού κόσμου που δεν θα είναι ιδιαίτερα κοσμικός, αλλά κυρίως θεοκρατικός. Οι Άραβες, δεν μπορούν να δεχτούν την Τουρκία ως ηγέτιδα δύναμη, καθώς οι Τούρκοι δεν είναι Άραβες, δεν μιλούν την ίδια γλώσσα και δεν μπορούν να ξεχάσουν πως υπήρξαν επί αιώνες υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάτι που δεν θα ήθελαν με τίποτα να επαναληφθεί.
Πηγή: Cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου