''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Παραιτήθηκε ο Yπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού

Κρίση στην Τουρκία
Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, το βράδυ της Κυριακής.

Στον κ. Σοϊλού αποδίδονται ευθύνες για κακούς χειρισμούς, σε ό,τι αφορά την πανδημία κορονοϊού, μετά από τις εικόνες με πλήθος κόσμου στους δρόμους, πριν από τη 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 πόλεις, ανάμεσα τους η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.

Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΣ ανέφεραν σήμερα ότι τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όσο και η επιστημονική επιτροπή ήταν ενοχλημένοι από τον κακό συντονισμό μετά την ανακοίνωση της διήμερης απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε αιφνίδια την Παρασκευή το βράδυ δύο ώρες μετά την ενημέρωση τύπου από τον ίδιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αναλαμβάνοντας την ευθύνη ανέφερε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είχε στόχο να εμποδίσει την εξάπλωση της πανδημίας ως μέρος της διαδικασίας που ακολουθείται με πολύ προσπάθεια.

“Οι εικόνες που εμφανίστηκαν τις πρώτες ώρες δεν συμβαδίζουν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με εξαιρετικό τρόπο” ισχυρίστηκε ο Σουλεϊμάν Σοϋλού.

“Καμία τέτοια εικόνα δεν θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί σε μια υπόθεση για την οποία ήμουν υπεύθυνος μετά την εμπειρία που έχω βιώσει. Ήταν ένα βήμα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού όσο ήταν δυνατόν. Ήταν ένα βήμα που έγινε με καλή θέληση για να σταματήσει η μόλυνση κατά το Σαββατοκύριακο όσο ήταν δυνατόν να γίνει. Οι πολίτες μου που δεν ήθελα να βλάψω και ο πρόεδρος στον οποίο θα είμαι πιστός ως το τέλος της ζωής μου, ας με συγχωρήσουν. Παραιτούμαι από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών”, είπε.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Χουριέτ, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η απαγόρευση ανακοινώθηκε στις 21.44 όταν είχαν ήδη κλείσει οι υπεραγορές, ωστόσο παραδέχτηκε ότι σε κάποιες περιοχές παρατηρήθηκε συνωστισμός σε φούρνους και μικρά μαγαζιά με τρόφιμα.

“Είναι αλήθεια. Αυτό δεν το είχα προβλέψει”, είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι δέχτηκε και τις κριτικές και τις προσβολές.

Ο Κεμάλ Κιλτιζντάρογλου, δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση και υποστήριξε ότι ο Σοϋλού παραιτήθηκε για να σώσει τον πρόεδρο Ερντογάν.ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής πρόκειται να λήξει απόψε τα μεσάνυχτα.

1.198 θάνατοι από τον κορονοϊό
Την ίδια ώρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 4.789 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες και άλλοι 97 άνθρωποι πέθαναν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 1.198, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, 3.446 άνθρωποι έχουν αναρρώσει ενώ διενεργήθηκαν άλλα 35.720 διαγνωστικά τεστ. Τα κρούσματα ανέρχονται σε 56.956.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου