''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Ο εκβιασμός της Τουρκίας στον Έβρο και το Αιγαίο και η Ελλάδα...

Δρ Θ. Μαλκίδης 
Ο εκβιασμός της Τουρκίας στον Έβρο και το Αιγαίο και η Ελλάδα.....
Ήμουν παρών την 3η Μαρτίου στις Καστανιές, στον Έβρο όταν με δεδομένη την εισβολή της Τουρκίας, ανακοινώθηκε από τους αξιωματούχους της ΕΕ ότι θα δοθεί υποστήριξη ύψους 700 εκ, ευρώ προς την Ελλάδα.

Όλοι τότε καταλάβαμε ότι θα διατεθούν για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, η κατανομή όμως των κονδυλίων είναι αναντίστοιχη με τα προσδοκόμενα αφού όπως ανακοινώθηκε σήμερα,100 εκ. προορίζονται για υποδοχή στην ενδοχώρα, ενοικίαση διαμερισμάτων, στέγασης και επιδόματα, 100 εκ. για υποστήριξη καταυλισμών, 25 εκ. για τη στήριξη σε οικογένειες και παιδιά στη Λέσβο, 35 εκ. για υποστήριξη προσωρινής στέγασης, 350 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση των 5 νέων χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά , 10 εκ. για επιστροφές και επανένταξη, 50 εκ. για μεταφορές, τρόφιμα κ.λπ., 50 εκ. για σύνορα και θεωρήσεις διαβατηρίων, 10 εκ. για αναβάθμιση FRONTEX, 10 εκ. ευρώ στην EASO για αποστολή εμπειρογνωμόνων.
Συμπέρασμα: Με δεδομένη την πίεση από την Τουρκία στο Αιγαίο και την αναμονή νέων προκλήσεων, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων κατευθύνεται για την συνέχιση της πολιτικής που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και στην καταστροφή του αιωνόβιου ελαιώνα στη Μόρια που τώρα είναι κρανίου τόπος (Φωτογραφίες Μάκης Παυλέλης) ....







 
 
Η συνέντευξή μου στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις 
Θεσσαλονίκης Μακεδονίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου