''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

TASS: Ο Ερντογάν υψώνει το ανάστημα στη Ρωσία και τη Συρία



.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε τελεσίγραφο στη Δαμασκό και τη Μόσχα, επιμένοντας πως οι δυνάμεις του Άσαντ πρέπει να φύγουν από την ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ και να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Άγκυρα διατηρεί το δικαίωμα να καταργήσει οριστικά τη συμφωνία με τη Μόσχα για τη Συρία και να χρησιμοποιήσει όλη τη στρατιωτική της δύναμη. Αυτά αναφέρονται σε δημοσίευμα του Ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.
Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Μόσχα για το θάνατο πολιτών στην Ιντλίμπ, προειδοποιώντας πως τα αεροσκάφη που θα επιτίθενται σε καταυλισμούς δεν θα μπορούν να δρουν ελεύθερα, όπως μέχρι σήμερα.
Σε τηλεφωνική συνομιλία του Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία και αντιπροσωπείες από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και από τις μυστικές υπηρεσίες, θα ξεκινήσουν συνομιλίες στη Μόσχα. Οι δύο προηγούμενοι γύροι διαπραγματεύσεων που έγιναν στην Άγκυρα το Σάββατο και τη Δευτέρα, απέβησαν άκαρποι.

Καθώς η Μόσχα και η Άγκυρα αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φταίει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία και για τη συμφωνία του Σότσι, οι ΗΠΑ έχουν συνταχθεί πλήρως με τη Τουρκία.
Ρώσοι ειδικοί πιστεύουν πως παρά την πολεμική ρητορική, ο Ερντογάν δεν επιθυμεί την ευθεία αναμέτρηση με τη Δαμασκό. Δείχνει πως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, επιθυμεί να έχει πετύχει μια νέα συμφωνία με τη Μόσχα για την Ιντλίμπ, ενώ η απαίτηση της απόσυρσης των κυβερνητικών δυνάμεων από την ζώνη αποκλιμάκωσης θα εκληφθεί ως η αρχή για παζάρια!
Υψηλά ιστάμενη διπλωματική πηγή ισχυρίζεται πως η ρητορική του Ερντογάν κατά τις συνομιλίες του με τον Πούτιν, απέχει πολύ από τη συνήθη. Αυτό είναι κακό, επειδή με τη χρήση υπερβολικών προσχημάτων, η Τουρκία καθυστερεί την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και χειροτερεύει την ήδη κακή κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.
Ο Ερντογάν ελπίζει πως το θέμα θα επιλυθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη της Τουρκικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Sedat Onal. Όμως, η εμπειρία λέει πως δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, υποστηρίζουν οι Ρώσοι ειδικοί.
Κατά την επίσκεψη της Ρωσικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία μεταξύ 8 και 10 Φεβρουαρίου, υπήρξε αποτυχία σύγκλισης απόψεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι Τούρκοι διαπραγματευτές απέτυχαν να αναπτύξουν ανεξάρτητη στάση.
Πηγή από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως δεν αποκλείονται προβοκάτσιες στο κοντινό μέλλον.
Οι Ρώσοι φαίνεται πως έχουν πάρει χαμπάρι την πολιτική της Τουρκίας, που είναι η δημιουργία προβλημάτων και στη συνέχεια το παζάρι για τη λύση τους, με σκοπό τα όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη. Οι Έλληνες πολιτικοί, πότε θα καταλάβουν τη διαχρονική πολιτική της Τουρκίας και θα αρχίσουν να εφαρμόζουν την ίδια τακτική;
Πηγή: Cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου