''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση όπως μετέδωσε η ρωσική Pravda, (Αuthor`s name Lyuba Lulko), ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις στην Βουλγαρία εξ αιτίας της απελευθέρωσης με εγγύηση από τις βουλγαρικές αρχές κατόπιν προσωπικής απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας, Andon Mitalov, του αρχηγού του ρωσόφιλου κόμματος, Nikolai Malinov.

Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε σαν αντί αμερικανική κίνηση της βουλγαρικής κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσωφ, γιατί ο Nikolai Malinov θα είναι ελεύθερος να εξαπολύσει την αντίαμερικανική του προπαγάνδα υπέρ της Ρωσίας. Η εξέλιξη αυτή έχει εξοργίσει τις ΗΠΑ που βλέπουν να αυξάνονται «επικίνδυνα» φιλορωσικές δυναμεις στην Βουλγαρία.

Σύμφωνα με δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Σόφια, Herro Mustafa, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων των δυο χωρών που σημειώνεται μια τέτοια κρίση, που την απέδωσε στην μεγάλη, όπως υποστήριξε, διαφθορά των βουλγαρικών αρχών υπαινισσόμενος δωροδοκίες στο θέμα του Nikolai Malinov.

Η κατάσταση γενικά στην Βουλγαρία είναι πολύ έκρυθμη στο θέμα των σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ από την μια και με την Ρωσία από την άλλη, με την οποία υπάρχει μεγάλη παραδοσιακή φιλία. Η αποδοχή από τον Μπορίσωφ, που θεωρείται έντονα φιλοαμερικανός, να περάσει παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ο ενεργειακός αγωγός της Ρωσίας από το έδαφος της Βουλγαρίας, έχει επίσης προκαλέσει προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών.

Σίγουρα η κρίση αυτή θεωρείται ότι θα επηρεάσει γενικότερα τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ακόμα και την θέση της Ελλάδας σε αυτό το παζλ.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου