''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

"Βόμβα" από τη Μόσχα: "Αιτία πολέμου το κλείσιμο των Στενών"

Η Μόσχα στέλνει τελεσίγραφο στην Άγκυρα δια στόματος Ρώσου συμβούλου του ΥΠΑΜ

Τρομερή προειδοποίηση έστειλε Ρώσος σύμβουλος του ΥΠΑΜ προς την Τουρκία και τις πληροφορίες που έχει η ρωσική πλευρά, περί επικείμενης διακοπής ή τοποθέτησης “εμποδίων” στην απρόσκοπτη διέλευση του αποκαλούμενου ναυτικού Russian express για τη Συρία.

“Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, οι Τούρκοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μπλοκάρουν τα Στενά", δήλωσε ο A. Khramchikhin, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής και Στρατιωτικής Ανάλυσης της Μόσχας και σύμβουλος φυσικά του ΥΠΑΜ, μέσω μεγάλης ρωσικής εφημερίδας.

“Αυτό θα ήταν εφικτό μόνο αν ξεκινούσε ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Ένας τέτοιος πόλεμος θεωρητικά, δεν αποκλείεται, αλλά μέχρι τότε η κατάσταση με τα Στενά θα συζητηθεί ξανά.

Ο αποκλεισμός του Βόσπορου και των Δαρδανελλίων από την Τουρκία είναι πολύ μακριά. Αλλά η Άγκυρα μπορεί πάντα να βρει μια δικαιολογία για να επιβραδύνει το ρωσικό ναυτικό κονβόι πλοίων προς τη Συρία.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, υπάρχει δικαίωμα της απαγόρευσης της διέλευσης οποιωνδήποτε πολεμικών πλοίων μέσω των Στενών, εάν η Άγκυρα θεωρήσει ότι απειλείται άμεσα με πόλεμο.

Επιπλέον, μπορεί κανείς να εξηγήσει μια άρνηση άδειας διέλευσης πλοίων, από την περίπλοκη ναυτική κατάσταση (στο στενότερο σημείο το πλάτος του Βοσπόρου που δεν ξεπερνά τα 700 μ.) κλπ. Επομένως, δεν μπορούν να αποκλειστούν προβλήματα στη διέλευση των ρωσικών πλοίων που προμηθεύουν τη ρωσική στρατιωτική δύναμη στη Συρία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φορτίων (πάνω από το 90% των πυρομαχικών, του στρατιωτικού εξοπλισμού, τροφίμων, καυσίμων και λιπαντικών κ.λπ.) παραδίδεται τώρα από τη Ρωσία στη Συρία μέσω αυτής της διαδρομής, δια θαλάσσης, από εμπορικά και πολεμικά αποβατικά πλοία.

Αυτή η βοήθεια παρέχεται όχι μόνο στη ρωσική στρατιωτική δύναμη, αλλά και στις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, εναντίον των οποίων ο Ερντογάν πρόκειται να πολεμήσει στο Ιντλίμπ”, κατέληξε ο ίδιος Ρώσος ειδικός.

Την Τετάρτη ο Ερντογάν ζήτησε από τη Δαμασκό να διακόψει αμέσως αμέσως τη στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοδυτικά της χώρας. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα απορρίπτει το σχέδιο της Μόσχας για περιορισμό της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας (παρατηρητήρια) στο έδαφος που καταλαμβάνουν τα στρατεύματα του Σύριου Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στη ζώνη απαγόρευσης της κλιμάκωσης του Ιντλίμπ συγκεντρώθηκαν "πάνω από 12 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες και αρκετές εκατοντάδες μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων, πολλαπλά συστήματα εκτοξευτών και αυτοκινούμενα πυροβόλα"

Αν και πρόκειται για σημαντικές δυνάμεις μαζί με πολυάριθμες φιλοτουρκικές ομάδες των ανταρτών, δεν θα μπορέσουν ουσιαστικά να αντιμετωπίσουν το συριακό στρατό και τη ρωσική πολεμική αεροπορία που βοηθούν τον Άσαντ στο Ιντλίμπ.

"Η προσπάθεια να διασπαστεί η επίθεση Ρώσων και Σύριων στην πόλη αυτή, υποδηλώνει ότι η Άγκυρα δεν θεωρεί πλέον τη Μόσχα ως εταίρο της στη Συρία, και αυτόματα δεν είναι πλέον ενεργή η συμφωνία της Αστάνα", δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Γιούρι Ντελκάτσεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η απαγόρευση της διέλευσης πολεμικών αεροσκαφών των ρωσικών δυνάμεων από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, τα αναγκάζει να κάνουν διπλάσια απόσταση στη διαδρομή τους προς τη Συρία και αυτό απαιτεί πρόσθετο κόστος σε καύσιμα”.

Όπως όλα δείχνουν, Ρωσία και Τουρκία ευρίσκονται σε μια κατάσταση, η οποία δεν έχει σχέση με την προηγούμενη περίοδο και όλα πλέον είναι ανοικτά στην προσπάθεια του Πούτιν να παραδώσει τη Συρία στα “χέρια” του Άσαντ, διώχνοντας Τούρκους και Αμερικανούς.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου