Η Ρωσία μέσω των αγωγών φυσικού αερίου ενισχύει καθοριστικά την παρουσία της στα ενεργειακά δρώμενα της Ευρώπης ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής…
Ενώ το αμερικανικό State Department εναντιώνεται στον TurkStream του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που θα περάσει μέσω Τουρκίας σε Βουλγαρία και Σερβία… η Ρωσία περικυκλώνει με αγωγούς την Ευρώπη, κόντρα στον EastMed.
Οι αμερικανοί εναντιώνονται και ανησυχούν για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και οι αγωγοί TurkStream στην Νότια Ευρώπη και NordStream 2 στην Βόρεια Ευρώπη αποτελούν σοβαρή απειλή για τα αμερικανικά σχέδια αλλά και ια ισραηλινά αφού ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed θα ξεκινάει από το κοίτασμα Leviathan στα δυτικά του Ισραήλ και ανατολικά της Κύπρου έχει στόχο μέσω της Ελλάδος και της Ιταλίας να καταλήγει στην Ευρώπη.
Οι αμερικανοί έχουν τριπλό σχέδιο
Α) Να μπλοκάρουν με οποιδήποτε τρόπο τα ρωσικά ενεργειακά σχέδια
Β) Οι Αμερικανοί στηρίζουν τον EastMed επειδή εμπλέκεται το Ισραήλ
Γ) Οι αμερικανοί προωθούν την λύση του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG
Τη θέση ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream, τον οποίο εγκαινίασαν πρόσφατα οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης διατυπώνει το State Department.
Οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ο Nord Stream 2 και η δεύτερη γραμμή του TurkStream δεν συνεισφέρουν καθόλου στη προώθηση των στόχων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα προσφέρουν στη Ρωσία ένα επιπλέον εργαλείο για τον πολιτικό και οικονομικό εξαναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Ουκρανίας
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μπλοκάρουν τον Nord Stream 2 αλλά η Ρωσία έχει προχωρήσει πολύ στις διαδικασίες.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Βόρεια Ευρώπη με την επέκταση του Ρωσικού αγωγού στην Νότια Ευρώπη ο Ρώσος Πρόεδρος Putin και ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan εγκαινίασαν τον πολυαναμενόμενο υπεράκτιο αγωγό TurkStream, ο οποίος θα προμηθεύει ρωσικό φυσικό αέριο την Τουρκία και τη νότια Ευρώπη.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissovalso συμμετέχουν ενεργά στον αγωγό μήκους 930 χιλιομέτρων.
Με συνολική δυνατότητα μεταφοράς 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων από τη Ρωσία κατευθείαν στην Μαύρη Θάλασσα, στη βόρεια Τουρκία και βορειοδυτικά στη γειτονική Βουλγαρία και Σερβία.
Η Νοτιοανατολική Ευρώπη πρόσφατα είχε σοβαρή έλλειψη φυσικού αερίου ειδικά κατά τη διάρκεια της κρίσιμης χειμερινής περιόδου.
Οι Τούρκοι και οι Ρώσοι θεωρούν τον TurkStream ως τον δρόμο του μεταξιού της ενέργειας
Ο Putin υποστηρίζει ότι η προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του TurkStream αναμφισβήτητα θα έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την οικονομία της Τουρκίας και της περιοχής του Εύξεινου Πόντου αλλά θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη πολλών χωρών της Νότιας Ευρώπης και θα συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης»
Οι αμερικανοί έχουν εναντιωθεί και στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου από την Ρωσία, οι ΗΠΑ δεν θέλουν η Ευρώπη να έχει ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία.
Ο Turk Stream είναι αγωγός φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από την Ρωσία και το φυσικό αέριο της Gazprom θα μεταφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στη Βουλγαρία μέσω του Turk Stream, αντικαθιστώντας την διαδρομή από Ουκρανία και Ρουμανία.
Η Gazprom στέλνει περίπου 3 bcm στην Ελλάδα και περίπου 500.000 mcm στη Βόρεια Μακεδονία μέσω της διαδρομής Ουκρανίας και Ρουμανίας.
Η Ρωσία κατασκευάζει το TurkStream σε δύο αγωγούς, με ετήσια δυναμικότητα 15,75 bcm.
Ο πρώτος αγωγός θα προμηθεύσει την Τουρκία και ο δεύτερος θα εκτείνεται από τη Βουλγαρία στη Σερβία και την Ουγγαρία.
Η Βουλγαρία ελπίζει ότι θα μπορέσει να στείλει φυσικό αέριο στη Σερβία μέχρι τον Μάιο 2020 και θα κατασκευάσει όλο το τμήμα μέχρι το τέλος 2020
Η Ρωσική Gazprom και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία ορόσημο για τη διατήρηση φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας για τα επόμενα πέντε χρόνια, η οποία αναμένεται να εισφέρει στην Ουκρανία 7 δισεκατομμύρια δολάρια ή 6,25 δισεκατομμύρια ευρώ) από τα τέλη διέλευσης φυσικού αερίου μέχρι το 2024.
Η Ρωσία λοιπόν με τρεις κινήσεις
1) Τον αγωγό Nord Stream 2 που θα προμηθεύει φυσικό αέριο στην Γερμανία και άλλες χώρες
2) Τον αγωγό TurkStream που θα προμηθεύει φυσικό αέριο στην Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία
3) Την αξιοποίηση του υφιστάμενου αγωγού φυσικού αερίου από Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία καταφέρνει να περικυκλώσει την Ευρώπη και να διαμορφώσει σκηνικό εξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Ο αγωγός EastMed ο οποίος ξεκινάει από το Ισραήλ, θα φθάσει στην Ελλάδα με προοπτική την Ιταλία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 8 χρόνια το νωρίτερο.
Το ισραηλινό φυσικό αέριο θα έρθει καθυστερημένα στην Ευρώπη, όταν η Ρωσία θα κυριαρχεί με το φθηνό της φυσικό αέριο.
Συν τοις άλλοις η Ιταλία αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό.
Εφόσον κερδίσει ο Salvini της Lega στην Ιταλία είναι γνωστές οι φιλορωσικές προθέσεις του.
Ποιος μπορεί να αναφέρει με βεβαιότητα ότι η Ιταλία δεν θα επιλέξει ρωσικό φυσικό αέριο αντί από το Ισραήλ.
Η Ελλάδα έχει συμμαχήσει με το Ισραήλ στον αγωγό EasMed και το βασικό ερώτημα είναι αυτή η σωστή επιλογή;
Η Ελλάδα έπρεπε να είναι με την Ρωσία στο φυσικό αέριο ή με το Ισραήλ;
Τα τωρινά δεδομένα δείχνουν ότι οι Ρώσοι θα έχουν ισχυρό πλεονέκτημα στις ενεργειακές ισορροπίες της Ευρώπης, οπότε η συμμαχία της Ελλάδος με το Ισραήλ ίσως δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη.
Επίσης είναι ορατός ο κίνδυνος ο EasMed να περιθωριοποιηθεί πριν καν ξεκινήσει.
Ο αγωγός TurkStream με Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία
O αγωγός EastMed με Ισραήλ και Ελλάδα
Ο αγωγός Nord Stream 2 από Ρωσία προς Γερμανία
ΠΗΓΗ
https://simeiakairwn.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου