''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Τους συνέτριψε ο Τζόνσον! Μεγαλειώδης νίκη Τζόνσον! Και τώρα επιτέλους Brexit

Μπόρις Τζόνσον: Brexit μέχρι τις 31 Γενάρη χωρίς «αν», «αλλά» και «ίσως»
Συντριπτική ήττα των Εργατικών ή περήφανη νίκη των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον; Τα αποτελέσματα από τα εκλογικά κέντρα που προκύπτουν το ένα μετά το άλλο, δείχνουν ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του exit poll για αυτοδυναμία των Τόρις, με λιγότερες ή περισσότερες από 368 έδρες. Τα πρώτα αποτελέσματα όχι μόνο δικαιώνουν τις προβλέψεις, αλλά τις ενισχύουν, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον κερδίζει τις εκλογές και ταυτόχρονα γράφει ιστορία, έχοντας σοβαρές πιθανότητες να ξεπεράσει τα ποσοστά της άλλοτε Σιδηράς Κυρίας Μάργκαρετ Θάτσερ, αλώνοντας το ένα μετά το άλλο τα προπύργια των Εργατικών ανά την επικράτεια.

Τον στρατηγικό στόχο του να «σπάσει» το αποκαλούμενο «κόκκινο τείχος» στις εκλογικές περιφέρειες στα Μίντλαντς, στην βόρεια Αγγλία και στην Ουαλία, κερδίζοντας προπύργια των Εργατικών εδώ και δεκαετίες, δείχνει μεταξύ άλλων το exit poll της εταιρίας Ipsos Mori για τα αποτελέσματα της κατανομής των εδρών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Με βάση τις πληροφορίες επί του αποτελέσματος του exit poll, οι Εργατικοί φέρονται να χάνουν περιφέρειες-κλειδιά: Γουόρκινγκτον, Ρέξαμ, Ντάντλεϊ Νορθ, Γουέικφιλντ, Ντιούσμπουρι, Στοκ ον Τρεντ, Μπλάιθ Βάλεϊ κ.ά. Χαρακτηριστικό ως προς τις απώλειες του Εργατικού κόμματος σε αυτές τις περιοχές είναι το γεγονός ότι ακόμη και αν κάποιες εκλογικές περιφέρειες παραμείνουν στα χέρια του κόμματος (Νιούκαστλ, Σάντερλαντ), παρατηρείται μετακίνηση ψήφων προς τους Τόρις κατά ποσοστό 11%.

Αναλυτές της εταιρίας που διενήργησε το έξιτ πολ αναφέρουν ότι εάν επαληθευτούν τα ευρήματα του, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα τα έχει πάει καλύτερα σε αριθμούς εδρών από ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979 (339 έδρες), αλλά χειρότερα από το αποτέλεσμα που κέρδισε το 1983 και το 1987 (397 και 376, αντίστοιχα). Αντίθετα, η επίδοση του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα είναι η χειρότερη για οποιονδήποτε αρχηγό του κόμματος τα τελευταία 40 χρόνια και πλέον.

Για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, θα πρόκειται για απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς φαίνεται να εξασφαλίζουν μόλις μία περισσότερη έδρα από το 2017 και πάντως πολύ λιγότερες από αυτές που προέβλεπαν (21). Θα πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση τα 31 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας του κόμματος.

Τα επίσημα ποσοστά κάθε κόμματος αναμένονται από την αρμόδια αρχή περίπου το μεσημέρι, ωστόσο οι εξελίξεις έχουν ήδη αρχίσει να «τρέχουν» στο πολιτικό σκηνικό.

Τζόνσον: Πήραμε ισχυρή εντολή από τον λαό

Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του, διατήρησε τη βουλευτική του έδρα, συγκεντρώνοντας 25.351 ψήφους στην περιφέρεια που εξελέξη, έναντι 23.716 ψήφων που είχε συγκεντρώσει το 2017.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι «η συντηρητική κυβέρνηση έλαβε ισχυρή εντολή όχι μόνο για να προχωρήσει το Brexit, αλλά για να ενώσει ολόκληρη τη χώρα».

Στην πρώτη του εξαγγελία, είπε ότι θα προχωρήσει σε ενίσχυση του συστήματος Υγείας (NHS), προχωρώντας στην πρόσληψη 50.000 νοσοκόμων και 6.000 γιατρών σε ολόκληρη τη χώρα. «Οι εκλογές μου δίνουν την ευκαιρία να σεβαστώ τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού και να αξιοποιήσω τις μεγάλες του δυνατότητες».

Κόρμπιν: Απογοητευτική βραδιά

Αμέσως μετά το exit poll ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν αντιμετώπισε εκκλήσεις να παραιτηθεί, αφού οι ίσες αποστάσεις που τήρησε στο θέμα του Brexit και η περιορισμένη προσωπική γοητεία του συνέβαλαν στην κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος σε παραδοσιακά προπύργιά του και σ’ αυτό που διαφαίνεται πως θα είναι η χειρότερη εκλογική ήττα Εργατικών εδώ και 84 χρόνια.

Μετά τις πιέσεις, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι δεν θα βρίσκεται στην ηγεσία των Εργατικών στις επόμενες εκλογές, τόνισε ωστόσο ότι θα διατηρήσει τη βουλευτική του ιδιότητα.

Στις δηλώσεις του εμφανίστηκε με το ηθικό του στο κατώτερο επίπεδο, κάνοντας λόγο για μία πολύ απογοητευτική βραδιά.

Ωστόσο αρνήθηκε να παραιτηθεί άμεσα από τη θέση του λέγοντας ότι θα μείνει επικεφαλής στις συζητήσεις για τον αντίκτυπο του αποτελέσματος και τις πολιτικές που το κόμμα των Εργατικών θα αποφασίσει για να προχωρήσει μπροστά.

Τι έδειξε το exit poll στις 10 το βράδυ

Αυτοδυναμία με διαφορά 86 εδρών φαίνεται να λαμβάνει ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που δημοσιεύθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία. Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων (σ.σ αφορά μόλις 140 εκλογικά κέντρα), οι Συντηρητικοί του διορισμένου πρωθυπουργού λαμβάνουν 368 έδρες και οι Εργατικοί 191 -ήτοι, 50 έδρες παραπάνω για τους Τόρις σε σχέση με τις εκλογές του 2017 και 70 λιγότερες οι Εργατικοί.



Ο εκπρόσωπος των συντηρητικών, Τζέιμς Κλέβερλι, κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιδείξουν υπομονή, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα για τα τελικά αποτελέσματα, που αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται νωρίς το πρωί. «Παρά ταύτα οι αριθμοί είναι αριθμοί, και δείχνουν ότι κερδίζουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με το κοινό exit poll των BBC/ITV/SkyNews, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα λαμβάνει 55 έδρες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 13 έδρες. Χωρίς έδρα το Κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ, μία κρατάει το Πράσινο Κόμμα, ενώ τρεις έδρες φέρεται να λαμβάνει το Κόμμα της Ουαλίας (Plaid Cymru).

Δείτε τις διαφορές σε πίνακα, σε σχέση με τις εκλογές του 2017:



Ήταν οι τρίτες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν από το 2015 και οι πρώτες εδώ και 100 ολόκληρα χρόνια που έλαβαν χώρα τον μήνα Δεκέμβριο. Παρόλο που ο Μπόρις Τζόνσον έθεσε ως βασικό του προεκλογικό ζήτημα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξαν και άλλα θέματα που καθόρισαν την ψήφο των Βρετανών πολιτών. Ανάμεσά τους το ζήτημα της χρηματοδότης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας

Παρόλο που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της βροχόπτωσης σε κάποιες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, υπήρξαν φόβοι ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές θα ήταν χαμηλό, οι Βρετανοί πολίτες προσήλθαν στις κάλπες.


Την ίδια στιγμή που οι Βρετανοί πολίτες ψήφιζαν για την επόμενη κυβέρνηση της χώρας στις Βρυξέλλες ελάμβανε χώρα το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2019, το οποίοι θα αποφάσιζε, μεταξύ άλλων, για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, την Πράσινη Συμφωνία που προτείνει η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και για την στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον ερχόμενο Φεβρουάριο, τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η πλειοψηφία που εξασφάλισε ο Μπόρις Τζόνοσν ενδέχεται να επιταχύνει τις διαδικασία αποχώρησης της χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ένα δεν υπάρξει συμφωνία θα συμβεί de facto και de jure την 1η Φεβρουαρίου 2020.



Πανέτοιμος να προχωρήσει στο Brexit με την ισχυρή εντολή του βρετανικού λαού δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον λίγο μετά τις 9.00 το πρωί της Παρασκευής, στην πρώτη του ομιλία μετά τον θρίαμβό του στις εκλογές της χώρας του.
Μιλώντας στο κοινό των υποστηρικτών των Τόρις που τον καταχειροκρότησαν, ο Βρετανός πρωθυπουργός τους συνεχάρη επειδή βοήθησαν να αποκτήσει το κόμμα τους τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του από τη δεκαετία του ’80. «Τα καταφέραμε» είπε με θριαμβευτικό ύφος ο Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι η χώρα θα μπορέσει τώρα να «φέρει εις πέρας το Brexit», που πλέον είναι η «αδιάψευστη, αδιαμφισβήτητη» απόφαση του βρετανικού λαού.

Όπως τόνισε ο Τζόνσον, το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών βάζει τέλος στην απειλή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μάλιστα έστειλε μήνυμα και σε έναν διάσημο ακτιβιστή κατά του Brexit, ο οποίος διαδηλώνει καθημερινά στο Ουέστμινστερ, ότι έφτασε η ώρα να… αφήσει κάτω το μεγάφωνό του. Όπως υπογράμμισε, το Brexit θα έχει γίνει μέχρι τις 31 Γενάρη «χωρίς αν, αλλά και ίσως».

Απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας του που ψήφισαν για πρώτη φορά Συντηρητικούς, ο Μπόρις Τζόνσον τους ευχαρίστηαε και ανέφερε με συγκίνηση ότι δεν θα θεωρήσει ποτέ δεδομένη την στήριξή τους.

«Ας ξεμπερδεύουμε με το Brexit, αλλά πρώτα φίλοι μου ας φάμε πρωινό» είπε χαμογελαστός ο πληθωρικός πολιτικός, κλείνοντας την ομιλία του, μετά από μια αναμφίβολα επεισοδιακή βραδιά.


Πηγή
http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/12/brexit.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου