''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Μάχη των Ελλήνων στο Αμβούργο για να μη δοθεί το όνομα του Κεμάλ σε πλατεία: Το παρασκήνιο



.
Από Λάμπρος Ζαχαρής
 
Μεγάλες είναι οι ελληνικές αντιδράσεις, απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται να δοθεί το όνομα του Μουσταφά Κεμάλ σε δημόσιο χώρο, στην Περιφέρεια του κέντρου του Αμβούργου. Αναμονή για την επίσημη απόφαση.
Αναταραχή έφερε το όνομα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ   στο  Αμβούργο της Γερμανίας. Και αυτό, επειδή μια ομάδα Γερμανών και Τούρκων επιχειρούν να δώσουν το όνομα του σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου, σε δρόμο και πλατεία του Αμβούργου, προωθώντας το αίτημά τους στα αρμόδια όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Απέναντί τους, όμως, βρήκαν τους Έλληνες του Πόντου, που κατοικούν στη γερμανική πόλη, οι οποίοι κατέθεσαν τις ενστάσεις τους στην τοπική αυτοδιοίκηση του Αμβούργου.
«Αν περάσει η πρόταση, τότε θα δοθεί το όνομα του Γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ, παραβαίνοντας κάθε ηθική και με παράλληλη αμαύρωση της μνήμης χιλιάδων νεκρών της Γενοκτονίας στην Τουρκία. Πριν από δύο εβδομάδες, αποκαλύφθηκε η πρόταση που προήλθε από τη Γερμανοτουρκική νεολαία της πόλης. Δουλεύτηκε μεθοδικά από τον Μάϊο, εδώ και μήνες, στα κρυφά. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε, ότι οι σχέσεις του ναζισμού με τον κεμαλισμό ήταν αδιάσπαστες και ιστορικά πασίγνωστες», εξηγεί, μεταξύ άλλων, στο Sputnik, o Χρήστος Πεχλιβανίδης πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Αμβούργου και Περιχώρων.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ είναι ο «πατέρας» του σύγχρονου τουρκικού έθνους και εθνικός ήρωας των Τούρκων. Η 19η Μαΐου, μέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και ξεκίνησε τη σκληρότερη φάση της γενοκτονίας, είναι η μέρα τιμής στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους. Την ίδια στιγμή, για τους Τούρκους είναι εθνική επέτειος της έναρξης του τουρκικού πολέμου της ανεξαρτησίας.
Γιατί επελέγη, όμως, η συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
«Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν μια κίνηση της Γερμανοτουρκικής εταιρείας/συλλόγου «19ης Μαΐου», που πραγματοποιεί ενέργειες στην πόλη που βρίσκονται. Είναι στα χέρια μας να μην το επιτρέψουμε, γιατί, αν γίνει η ονοματοδοσία υπέρ του σφαγέα Κεμάλ, ανοίγει η πόρτα, στο επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε οι δεξιές-ακροδεξιές παρατάξεις να ζητήσουν να δοθεί κάπου το όνομα του Αδόλφου Χίτλερ ή να εγκατασταθεί μια προτομή του» , λέει στο Sputnik o Ηλίας Μαυρίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων του Ντίσελντορφ.
Και προσθέτει:
«Εκτιμούμε ότι είναι μια επικίνδυνη προσπάθεια, τόσο των Τούρκων, όσο και των Γερμανών. Είμαστε συσπειρωμένοι με τους Πόντιους του Αμβούργου. Είναι ένα κοινό θέμα, στο οποίο δε χωρά καμία διαφορά, αν και, γενικά, ο ποντιακός ελληνισμός είναι συσπειρωμένος και συμπαγής».
Παρότι οι Πόντιοι βρίσκονται στο επίκεντρο των αντιρρήσεων, δεν είναι μόνοι τους.
«Μαζί μας αγωνίζονται ενώσεις Ελλήνων της Θράκης, της Κρήτης και της Ηπείρου, όπως και Κούρδοι, κάποιοι Τούρκοι. Όλες οι Κοινότητες και οι Σύλλογοι του Αμβούργου συμμετέχουμε στην προσπάθεια αποσόβησης και ακύρωσης αυτής της προσπάθειας. Το κλίμα είναι θετικό για εμάς και ελπίζουμε, ότι η πλάστιγγα θα γείρει προς την κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η ονοματοδοσία», επισημαίνει ο Χρήστος Πεχλιβανίδης.
Πριν από λίγα 24ωρα, οι ελληνικές κοινότητες κατέθεσαν, στο δημαρχείο του Αμβούργου, στοιχεία για τη γενοκτονική δράση του Μουσταφά Κεμάλ.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 3 Δεκεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία στο περιφερειακό συμβούλιο, αναφορικά με την ονοματοδοσία δρόμου και κεντρικής πλατείας της πόλης.
«Ο φάκελος που κατατέθηκε περιείχε πλήθος στοιχείων από τα έργα του Κωνσταντίνου Φωτιάδη και του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, αλλά και εισηγήσεις των Επιτροπών Γενοκτονίας Βάδης – Βυτεμβέργης και Βεστφαλίας. Ο Δήμος του Αμβούργου απηχεί και τις θέσεις του ομώνυμου κρατιδίου, οπότε η απόφαση που θα ληφθεί μετά την αξιολόγηση των στοιχείων θα είναι οριστική», αναφέρει ο Χ. Πεχλιβανίδης.
Και συμπληρώνει:
«Η επόμενη παρέμβασή μας θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα ζητήσουμε, εξηγώντας λεπτομερώς τους λόγους της άρνησής μας, να μην ληφθεί θετική απόφαση».
Τέλος, ο Ηλίας Μαυρίδης καλεί πολιτικούς και διπλωμάτες της Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες τους:
«Ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων στη Γερμανία είναι Έλληνες ποντιακής καταγωγής. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ποντιακό, αλλά ξεκάθαρα Ελληνικό. Μιλάμε για ζητήματα που σχετίζονται με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και, κάποια στιγμή, οι κρατικοί μηχανισμοί της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε αυτό το κομμάτι. Είναι ιδανική η στιγμή. Σε ένα τέτοιο θέμα, πολιτικοί και διπλωμάτες, θα έπρεπε να έχουν μια σαφή αντιπρόταση που θα μπλοκάρει την ονοματοδοσία».
Πηγή: Sputnik News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου