''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

«Απόπειρα δημιουργίας βλάχικης μειονότητας» καταγγέλλουν οι Έλληνες Βλάχοι: Οι Πρέσπες άνοιξαν «τον ασκό του Αιόλου»


Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία ουσιαστικά παραδόθηκαν στα Σκόπια τα κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας, έχουν ανακινηθεί από διάφορους περίεργους κύκλους ζητήματα μη συνοχής του ελληνικού εθνικού «κορμού» και ότι στην Ελλάδα, στην ουσία διαβιούν «μειονότητες» που έχουν διαφορετική φυλετική και εθνική συνείδηση από την ελληνική.
Μετά λοιπόν την «ανακάλυψη» μειονότητας από τους Σκοπιανούς στην ελληνική Μακεδονία, ξεκίνησε τώρα μια περίεργη πρωτοβουλία για την αποτύπωση της βλάχικης διαλέκτου σε διάφορα αλφάβητα, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον.

Άλλωστε η ίδια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων αναφέρεται σε «Κίνδυνο δημιουργίας μειονότητας».

Επισημαίνει, μάλιστα, σε ανακοίνωσή της ότι «ομάδες ατόμων ή Συλλόγων δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης».

Οπως μεταδίδουν το epiruspost.gr και το trikaladay.gr, με την ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία δίνει έμμεση αλλά σαφή απάντηση στην Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων που πρόσφατα οργάνωσε ημερίδα με αντικείμενο τη διάσωση της διαλέκτου.

Στην ημερίδα που έγινε με τη συνεργασία του Τμήματος Φιλολογίας Ιωαννίνων συμφωνήθηκε η χρησιμοποίηση περισσοτέρων του ενός αλφαβήτου στη διδασκαλία της.

Πρόκειται για απόφαση που βρίσκει κάθετα αντίθετη την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η οποία κάνει λόγο για «ξένη προπαγάνδα» και για «κίνδυνο δημιουργίας μειονοτήτων».

Aξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιοι ισχυρισμοί υπάρχουν από τους Αλβανούς για τους Έλληνες Αρβανίτες (που αποτελούν μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, όπως άλλωστε και οι Βλάχοι).

Eν ολίγοις από κάποιο «αόρατο» χέρι επιχειρείται να εμφανιστούν, οι Βλάχοι κάτι σαν Ρουμάνοι, οι Αρβανίτες κάτι σαν Αλβανοί οι Έλληνες Μακεδόνες κάτι σαν Σκοπιανοί (απλά το έχουν ξεχάσει και δεν το γνωρίζουν!) και η μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη ως «τουρκική».

Έντεχνα δημιουργείται η εικόνα ενός τεχνητού νεοελληνικού έθνους χωρίς ιστορική και φυλετική συνοχή. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αθρόα εισροή χιλιάδων αλλοδαπών στην χώρα (οι οποίοι προορίζονται για να μείνουν) αποτελούν μεγάλη απειλή για την συνέχεια του Ελληνισμού, τουλάχιστον σε ότι αφορά την αφομοιωτική του δύναμη που ήταν πάντοτε το ισχυρότερο πλεονέκτημά του.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:«Θα θέλαμε να τονίσουμε γι’ άλλη μια φορά ότι απόλυτος εκφραστής της Ιστορίας και της Λαογραφίας των Βλάχων στον Ελλαδικό χώρο με κάθε νομιμότητα είναι το Δευτεροβάθμιο όργανο της πλειονότητας σχεδόν των Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η Π.Ο.Π.Σ.ΒΛΑΧΩΝ

Όσον αφορά το γλωσσικό θέμα μόνιμος τρόπος έκφρασης της πλειονότητας των Βλάχων είναι τα κατά τόπους προφορικά ιδιώματα της βλαχικής αποτυπωμένα από όποιον το επιθυμεί με ελληνικό αλφάβητο οικείο και γνωστό σε όλους τους Βλάχους του ελλαδικού χώρου.

Μεμονωμένες ομάδες ατόμων ή Συλλόγων δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης.

Να επισημάνουμε επίσης ότι λατινική αποτύπωση της βλαχικής χωρίς να έχει λυθεί επίσημα το θέμα των διεκδικήσεων της ξένης προπαγάνδας με άλλοθι το γλωσσικό εμπεριέχει τον κίνδυνο εθνογένεσης και δημιουργίας μειονότητας με απρόβλεπτες συνέπειες για τις επόμενες γενιές».

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου