''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Αργεντινή : Νίκη των περονιστών και επιστροφή της Κριστίνα Κίρτσνερ που έδιωξε το ΔΝΤ


Και όμως η Νέα Τάξη δεν είναι αήττητη. Στην Αργεντινή, ο μεγάλος εχθρός της, η Κριστίνα Κίρτσνερ που συγκρούστηκε με τη Νέα Τάξη και έδιωξε το ΔΝΤ από τη χώρα της επιστρέφει ως αντιπρόεδρος υπό τον Αλμπέρτο Φερνάντες μετά την θριαμβευτική νίκη των περονιστών στις εκλογές της Κυριακής. Οι Αργεντινοί συνέτριψαν από τον πρώτο γύρο τον εκλεκτό της Νέας Τάξης και του ΔΝΤ νεοφιλελεύθερο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος αφού προσπάθησε να εμπλέξει την Κίρτνερ σε οικονομικά σκάνδαλα, τώρα παίζει τον ευγενικό ηττημένο.

Μετά την καταμέτρηση του 90% των ψήφων ο Μάκρι συνεχάρη τον αντίπαλό του Αλμπέρτο Φερνάντες και παραδέχθηκε την ήττα του.

Προσκάλεσε μάλιστα τον νέο πρόεδρο σε πρωινό στο προεδρικό μέγαρο και υποσχέθηκε τη συντεταγμένη παράδοση της σκυτάλης, που θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου. Κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος την προεδρικής θητείας του Μάκρι που διήρκεσε 4 χρόνια και άφησε τη χώρα σε άθλια οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση. «Το επόμενο διάστημα δεν θα είναι εύκολο» τόνισε.

Τα ηνία της χώρας αναλαμβάνει ο Αλμπέρτο Φερνάντες, πρώην επικεφαλής της Προεδρίας υπό τον Νέστορα Κίρχνερ, σύζυγο της Κριστίνα Κίρχνερ, ο οποίος πέθανε σαν χθες πριν από δέκα χρόνια. Η Κίρχνερ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της Αργεντινής, μετά από προεδρική θητεία από το 2007 μέχρι το 2015. Και οι δύο ανήκουν στο εργατικό κόμμα που ίδρυσε ο Χουάν Περόν το 1946 και που έστειλε από τότε μέχρι σήμερα τους περισσότερους υποψηφίους στο προεδρικό μέγαρο.

«Καμένη γη» άφησε ο Μάκρι
Ακολουθώντας τις οδηγίες και συνταγές του ΔΝΤ, ο Μάκρι άφησε πίσω του «καμένη γη» στον οικονομικό τομέα παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πλούσια χώρα σε φυσικούς πόρους. Η αγροτική οικονομία της μπορεί να θρέψει τον δεκαπλάσιο πληθυσμό που διαθέτει και έχει πλούσια αποθέματα χρυσού και χαλκού καθώς και σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πριν από εκατό χρόνια ήταν μια από τις πιο πλούσιες χώρες της γης. Σήμερα, η επιβίωσή της εξαρτάται από το μισητό και για τους Αργεντινούς ΔΝΤ και το δάνειο των 56 δις δολαρίων, που όμως συνέβαλε στη μεγαλύτερη φτωχοποίηση του λαού .
Ο απερχόμενος νεοφιλελεύθερος πρόεδρος δεν μπόρεσε να εκπληρώσει μια από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις και πληρώνει το τίμημα της αποτυχίας του. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που πήρε η κυβέρνησή του έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα. Εκτίναξαν στα ύψη τις τιμές και την ανεργία. Το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός διπλασιάστηκε και είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο. Στην κάλπη οι Αργεντινοί τιμώρησαν τον πρόεδρό τους και μάλιστα από τον πρώτο γύρο.


Μαζί με τον Φερνάντες επιστρέφει ως αντιπρόεδρος η Κριστίνα Κίρχνερ
Τι περιθώρια έχει ο Αλμπέρτο Φερνάντες; Ο 60χρονος δικηγόρος είπε ότι θα χρειαστεί τη βοήθεια της διοίκησης Μάκρι για να αναγεννήσει την Αργεντινή από τις στάχτες της. «Επανήλθαμε και θα τα κάνουμε καλύτερα» τόνισε. Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει το κατεστημένο εντός και εκτός της χώρας. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Κεντρική Τράπεζα Αργεντινής, που με το άκουσμα της αλλαγής εξουσίας, συγκάλεσε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Για να εμποδίσει την εκροή συναλλάγματος και την κατάρρευση του πέσος, επέβαλε περιορισμούς στην αγορά δολαρίου.
Οι έχοντες τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούν να ανταλλάξουν μόνο 200 δολάρια το μήνα μέχρι το Δεκέμβριο και 100 δολάρια, όσοι το κάνουν σε ρευστό. Το προηγούμενο ποσό ήταν 10.000 δολάρια μηνιαίως. Από το ΔΝΤ δεν υπάρχει κάποια αντίδραση, αλλά ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη διαφαινόμενη συντριπτική ήττα του Μάκρι, αρνήθηκε να καταβάλει την επόμενη δόση ύψους 5.4 δις δολαρίων. Του χρόνου η Αργεντινή υπό τον Φερνάντες πρέπει να αρχίσει την αποπληρωμή του δανείου της.
Οι οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες είναι ασφυκτικές για το δίδυμο Φερνάντες-Κίρχνερ. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιστροφή στην εξουσία των περονιστών θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην παρεμβατική οικονομική πολιτική της περιόδου των κιρχνεριστών (2003-2015). Από την πλευρά τους οι αναλυτές ζητούν να μάθουν ποιός θα κυβερνά στην πραγματικότητα τη χώρα, ο μετριοπαθής κεντροαριστερός Φερναντές ή η Κίρχνερ, που εκπροσωπεί την πιο ριζοσπαστικοποιημένη πτέρυγα του κόμματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου