''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου

Νέα τεχνική με υπερήχους μεταφέρει τα φάρμακα μέσα σε φυσαλίδες και τα απελευθερώνει πάνω στον «στόχο»
Επανάσταση στις χημειοθεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου εκτιμάται από ειδικούς ότι θα φέρει η επιτυχία ερευνητών του University of California, στο Λος Aντζελες των ΗΠΑ: Κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν υπερήχους για να οδηγήσουν τοξικά αντικαρκινικά φάρμακα, τα οποία περιβάλλονταν από φυσαλίδες αέρα, στο σημείο του καρκίνου με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Xuejun Qian στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Applied Physics Letters», ότι με τη συγκεκριμένη τεχνική θα υπάρχουν πολύ λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με τη χημειοθεραπεία.
Επίσης, θα χρησιμοποιούνται πολύ μικρότερες δόσεις φαρμάκου και θα αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας της χημειοθεραπείας. 
Ολα αυτά θα επιτυγχάνονται καθώς το φάρμακο θα απελευθερώνεται αποκλειστικά στα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα του περιβάλλοντος ιστού και, κατά συνέπεια, χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.
Οι ερευνητές δοκίμασαν τη μέθοδό τους με ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη σάρκα γουρουνιών, καθώς ο ιστός τους μοιάζει πάρα πολύ με τον ανθρώπινο. Με την κατάλληλη τεχνική τοποθέτησαν φάρμακο μέσα σε φυσαλίδες αέρα, η διάμετρος καθεμιάς από τις οποίες ήταν μόλις το 13% του πάχους ανθρώπινης τρίχας.
Στη συνέχεια χορήγησαν στον ιστό των χοίρων τις φυσαλίδες με ένεση και άρχισαν να τις καθοδηγούν με τη βοήθεια των δονήσεων που προκαλούσαν οι υπέρηχοι συσκευής που βρισκόταν πάνω από τον ιστό. 
Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, μετακινούσαν τις φυσαλίδες με το φάρμακο με τον ίδιο τρόπο που ένας μαγνήτης μετακινεί ένα μεταλλικό αντικείμενο το οποίο βρίσκεται εντός άλλου αντικειμένου. Οταν οι φυσαλίδες έφτασαν στο σημείο του ιστού όπου βρίσκονταν τα καρκινικά κύτταρα, οι ερευνητές τις έσπασαν, απελευθερώνοντας τη φαρμακευτική ουσία.
Η ερευνητική ομάδα εκμεταλλευόμενη τους υπερήχους κατάφερε πρώτη φορά να δημιουργήσει τεχνική καταγραφής της πορείας που ακολουθούν οι φυσαλίδες εντός του ιστού. Εφάρμοσε ειδικά φίλτρα και κατάφερε να απομονώσει τα σήματα από τους υπερήχους από τα ηχητικά κύματα του περιβάλλοντος χώρου.

πηγή
http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/11/blog-post_520.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου