''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

New York Times: απόλυτη νίκη της Τουρκίας στη Συρία



Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Mike Pence μπορεί να αποτρέπει τον θάνατο των Κούρδων στη Βόρειο Συρία, αλλά το κόστος για την Αμερικανική επιρροή θα είναι μεγάλο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αποτελεί μια σχεδόν ολοκληρωτική νίκη για τον Ταγίπ Ερντογάν, που απέκτησε εδάφη, έδωσε ελάχιστα και φαίνεται να ξεπέρασε τον Ντόναλντ Τραμπ.
Το μόνο καλό στη συμφωνία είναι η διακοπή του πολέμου και το ότι δεν θα συνεχίσουν να σκοτώνονται οι Κούρδοι μέσα στο έδαφός τους. Όμως το κόστος για τους Κούρδους, που επί μακρόν ήταν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους είναι τρομακτικό. Ακόμη και οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν γνωρίζουν που θα μπορέσουν να πάνε οι Κούρδοι που θα εκτοπιστούν, καθώς θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Το κόστος για την Αμερικανική επιρροή στην περιοχή θα είναι ανάλογα τεράστιο.
Εντός των 11 ημερών από το τηλεφώνημα μεταξύ Τραμπ και Ερτνογάν και την επίσκεψη Πενς στην Άγκυρα, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τις βάσεις τους στη Συρία, τις οποίες κατέλαβαν οι στρατιώτες του Άσαντ που υποστηρίζονται από τους Ρώσους. Ταυτόχρονα κλονίστηκε η αξιοπιστία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα όταν αναμένεται να καλύπτει τα νώτα των συμμάχων της.

«Πρόκειται για ολοκληρωτική κατάρρευση των ΗΠΑ, σε ό,τι απαίτησαν οι Τούρκοι» είπε ο Eric S. Edelman, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία και αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας επί Προεδρίας George W. Bush. «Δεν βλέπω να έδωσαν κάτι οι Τούρκοι» πρόσθεσε ο Edelman.
Μάλιστα, εάν αρθούν οι κυρώσεις προς την Τουρκία, όπως είπε ο Μάικ Πενς, τότε ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει δεχτεί ένα ελάχιστο πλήγμα σε σχέση με αυτό που δέχτηκε η Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας. Μάλιστα οι κυρώσεις στη Ρωσία για το θέμα, είναι ακόμη σε ισχύ.
Υπάρχουν όμως και άλλοι νικητές εκτός από τον Ερντογάν που θωρεί τους Κούρδους τρομοκράτες που ζούσαν σε Αμερικανικό προτεκτοράτο.
Ένας από αυτούς είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που κέρδισε τεράστια επιρροή στην Μέση Ανατολή από το 2015. Είναι πλέον ένας ισχυρός παίκτης που γεμίζει το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Ένας τραμπ που συμφώνησε να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την περιοχή και άφησε τον Τούρκο Πρόεδρο να εισβάλει στη Συρία.
Το Ιράν είναι επίσης ένας νικητής, καθώς επί μακρόν έχει χρησιμοποιήσει τη Συρία για να στέλνει ρουκέτες στη Χεζμπολά. Το Ιράν μέσω Συρίας απέκτησε περισσότερη δύναμη στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, δημιούργησε τη χειρότερη αμηχανία από ποτέ, καθώς σταμάτησε να ασκείται πίεση στο Ιράν.
Ένας ακόμη νικητής είναι ο Μπασάρ Άσαντ, που ενώ το 2011 βρισκόταν στριμωγμένος στη γωνία και πάλευε να κρατηθεί στην εξουσία, πλέον αισθάνεται ισχυρός, καθώς αποχώρησαν οι Αμερικανοί από τη χώρα του, την οποία βομβάρδισαν το 2017.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαφορετική άποψη, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της διπλωματικής αποτυχίας του να σταματήσει τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας ή να απειλήσει με κυρώσεις πριν από την εισβολή, παρά μετά, εξαιτίας των γεγονότων στο πεδίο της μάχης.
«Είμαι ευτυχής να ανακοινώσω την τρομερή επιτυχία σχετικά με την Τουρκία» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας από τον Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών. «Είναι ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα, άσχετα με το πώς θα το λάβει ο Τύπος, πρόκειται για μια προσπάθεια δεκαετιών» πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Η χαρά του Τραμπ αντικατοπτρίζει μια διαφορετική άποψη για τον κόσμο από ότι οι στρατιωτικοί του, οι διπλωμάτες του, ή οι Ρεπουμπλικανοί ηγέτες που υποστηρίζουν πως ο Τραμπ πλήγωσε την φήμη των ΗΠΑ και την επιρροή τους.
Ενώ το κόμμα του και οι Δημοκρατικοί τον κατηγορούσαν για προδοσία των συμμάχων (των Κούρδων) και πως βοηθούσε τη Ρωσία, ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμενε πως απλώς εφάρμοζε την προεκλογική του καμπάνια για επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών στην πατρίδα από τους «ατελείωτους πολέμους».
Την Τετάρτη, καθώς οι κύριοι Πενς και Πομπέο πετούσαν προς την Άγκυρα, η Nancy Pelosi προκαλούσε τον Πρόεδρο για το εάν υπήρχε κάποια στρατηγική λογική στην απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία, ειδικά εάν αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση από τις φυλακές των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που πλέον ίσως επιτεθούν και πάλι στην περιοχή ή ακόμη και στις ΗΠΑ.
Την Πέμπτη, διηγούμενη την έντονη κουβέντα που είχε με τον Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, η Nancy Pelosi είπε πως τον ρώτησε για το πώς η στρατηγική αυτή εντάσσεται στις εξαγγελίες της περασμένης Παρασκευής για ανάπτυξη περίπου 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στη Σαουδική Αραβία. Ο Πρόεδρος απάντησε πως οι Σαουδάραβες θα πλήρωναν το κόστος της ανάπτυξης των Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφός τους και ο ίδιος ήταν ευτυχής να προχωρήσει η ανάπτυξή τους σε μια χώρα συμμαχική, παρά να προχωρά σε ανεξάρτητες κρίσεις για την στρατηγική τους σημασία.
Ο Ρεπουμπλικανοί επίσης δυσφόρησαν με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τουρκία.
«Η ανακοίνωση απεικονίζεται ως νίκη. Μόνο νίκη δεν είναι» είπε ο Γερουσιαστής Mitt Romney στη Γερουσία. «Γνωρίζοντας τις αρχικές λεπτομέρειες της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει ποιος θα είναι ο μελλοντικός ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή, τι θα συμβεί τώρα στους Κούρδους και γιατί η Τουρκία δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες» είπε ο Mitt Romney. «Η κατάπαυση του πυρός δεν αλλάζει το γεγονός πως η Αμερική εγκατέλειψε έναν σύμμαχο» τόνισε ο Γερουσιαστής, εννοώντας τους Κούρδους.
Την Πέμπτη στο Πεντάγωνο οι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να καταλάβουν πως θα φέρουν εις πέρας την συμφωνία Πενς, Πομπέο και Ερντογάν.
Το πολιτικό και το στρατιωτικό προσωπικό παραπονιόταν πως η συμφωνία άφηνε μεγάλα κενά και υπήρχαν πολλές ερωτήσεις για την εφαρμογή της και την προσήλωση των δύο πλευρών, καθώς υπήρχαν αντιφάσεις στην πραγματικότητα εντός του πεδίου των μαχών.
Καθώς η αποχώρηση των περίπου 1000 Αμερικανών στρατιωτών ήταν σε εξέλιξη, οι αξιωματούχοι ρώτησαν για το πώς οι δυνάμεις αυτές θα προχωρούσαν σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις με τους Τούρκους, όπως επέμενε ο Mike Pence; Θα συμμορφώνονταν με τη συμφωνία αποχώρησης οι Κούρδοι της Συρίας, καθώς δεν ρωτήθηκαν γι’ αυτήν, ενώ ήταν ξεκάθαρα οι χαμένοι;
Οι ερωτήσεις δεν σταμάτησαν εδώ. Πόσο μεγάλη και σε ποιο βάθος εντός Συρίας θα εκτίνεται η ζώνη ασφαλείας που θέλει η Τουρκία στα σύνορά της; Η αρχική ζώνη ήταν μήκους 75 μιλίων (120km) και βάθους 20 μιλίων (32km). Αλλά με τη συγκατάθεση του Donald Trump στην Τουρκική εισβολή,  οι Τουρκικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί πολύ πέρα από αυτά τα όρια.
Και τι θα γίνει με τις δυνάμεις του Άσαντ και τους Ρώσους, στους οποίους στράφηκαν οι Κούρδοι μετά την εγκατάλειψή τους από τους Αμερικανούς;
Επίσης παραμένει άγνωστο εάν η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει όλες ή μερικές από τις δυνάμεις της από το έδαφος της Συρίας. Ένας αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία συμφώνησε επειδή οι Κούρδοι έδειξαν μεγάλη αντίσταση και οι Τουρκικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να προχωρήσουν περισσότερο.
Αρκετοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και στρατιωτικοί που εργάστηκαν για τη Συρία ή αναπτύχθηκαν εκεί, υπέστησαν σοκ, ενώ εξοργίστηκαν και δεν πίστευαν πως η κυβέρνηση προχώρησε σε τόσο μείζονα συνθηκολόγηση με τον Ερντογάν μέσα σε δύο εβδομάδες. Οι αξιωματούχοι είπαν πως ο Ερντογάν είναι ο μεγάλος νικητής και πως πήρε ό,τι ήθελε.
Στρατιωτικοί είπαν πως έμειναν άναυδοι με τη συμφωνία, η οποία επέτρεψε στην Τουρκία να προσαρτήσει μέρος της Συρίας, να εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες Κούρδους από τις εστίες τους και να εξαφανίσει χρόνια προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τους Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: Cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου