''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Εφιάλτης για το Ισραήλ η επιστροφή των εδαφών, που κατείχαν παράνομα οι Κούρδοι, στην κυβέρνηση της Συρίας

 Τι συμφώνησαν οι Κούρδοι με την Κυβέρνηση της Συρίας 

Pars Today - 15 Οκτωβρίου 2019 06:44 UTC

Τη νύχτα Κυριακή - Δευτέρα, ενώ ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι-ανθρώπινες ασπίδες του, βάδιζαν προς την πόλη του Tell Abyad, πιστεύοντας ότι σε λιγότερο από 48 ώρες θα έφταναν στην Ain al-Issa, έλαβε χώρα ένα πραξικόπημα: Κάτω από τη ρωσική αιγίδα, οι Κούρδοι και ο συριακός στρατός διαπραγματεύονταν μια συμφωνία που άνοιξε τις πόρτες των Μανμπίτς, Χασσάκε και Καμισλή στο συριακό στρατό, και αυτό κάτω από τα κατάπληκτα μάτια των τουρκικών δυνάμεων.
Η Τουρκία δεν το περίμενε.

Αλλά αυτή η κατάπληξη απέχει πολύ από το να είναι μόνο στο στρατόπεδο της Άγκυρας. Το Ισραήλ παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία την ταχεία επιστροφή περίπου 43.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους από τη βορειοανατολική Συρία στο συριακό κράτος. Μια περιοχή τόσο ευρεία όσο ο Λίβανος, το Μπαχρέιν, τα Εμιράτα, το Κατάρ ενωμένα σε αυτό που οι ΗΠΑ / Ισραήλ σκόπευαν να ανεγείρουν τη Ροζάβα, ήτοι τον πυρήνα ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.
Ο ισραηλινός Τύπος αναφέρεται κυρίως στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, το σημάδι μιας βούλησης που χαρακτηρίζει απομονωτική. Μια επιθυμία απουσίας, συνεχίζει ο ίδιος Τύπος, στην περιοχή που δήλωσε σαφώς ο Donald Trump: Είναι μια στάση που προηγήθηκε από μια προφανή αποχή, αυτή της έλλειψης θέλησης που εξέφρασε ο πρόεδρος Trump να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να ανταπαντήσει στις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων και συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, επιθέσεις που θα μπορέσουν να διαπράξξουν μόνο το Ιράν και οι σύμμαχοί του, ισχυρίζεται ο σιωνιστικός Τύπος.
Αυτό που φοβίζει το καθεστώς του Tel-Aviv μέσω αυτής της απόσυρσης, είναι ότι παραμένει η αμερικανική άρνηση να αντιμετωπίσει τον άξονα της Αντίστασης. Στην πραγματικότητα, για πολλούς Ισραηλινούς αναλυτές, το γεγονός που κυρίως οδήγησε στην απόφαση της απόσυρσης 1.000 αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ήταν η ανακοίνωση της επαναλειτουργίας του στρατηγικού σημείου διέλευσης του Qaem-Abu-Kamal στις αρχές Σεπτεμβρίου, το οποίο συνδέει το Ιράν με τη Συρία μέσω του Ιράκ, αλλά και αυτό το αναδυόμενο μπλοκ που είναι ο άξονας Αντίστασης στη Μαύρη Θάλασσα και επομένως στη Ρωσία. Οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις που διοργάνωσαν πρόσφατα η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία στην περιοχή και ειδικότερα η άρνηση των ΗΠΑ να αντιδράσουν, προκάλεσαν συναγερμό στο Ισραήλ: μήπως οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν ενώπιον της αμείλικτης εμφάνισης του παράγοντα Αντίστασης; Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη βόρεια Συρία προαναγγείλει την απόσυρσή τους από το al-Tanf, το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα το ισραηλινό καθεστώς.
Διότι από την βάση τους στο al-Tanf οι Αμερικανοί καθοδηγούν του SDF, εκείνους που οι ίδιοι μόλις τους εγκατέλειψαν εναντίον της τουρκικής μπουλντόζας. Θα είναι πλέον σε θέση να κρατήσουν τους Κούρδους υπό την κυριαρχία τους, ενώ επέστρεψαν με σύνεση στο κορμό του συριακού κράτους; Τι θα γίνει με τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου του Deir ez-Zor, του οποίου το περιεχόμενο διακινείται πειρατικά τόσο από την Τουρκία όσο και από το Ισραήλ;

Είναι σαφές ότι ο άξονας της Αντίστασης και της Ρωσίας έχουν θέσει σε κατάσταση ρουά ματ το ζεύγος ΗΠΑ / Ισραήλ και με τον χειρότερο τρόπο. Το Ισραήλ έχει περιορισμένες μόνο ελπίδες με βάση τα αραβικά καθεστώτα, αλλά και εκεί, είναι λίγες οι ευκαιρίες. Ο βασιλιάς Σάλμαν, για να περιοριστούμε μόνο σε εκείνο, μόλις δέχτηκε με μεγάλες εκδηλώσεις, τον Πούτιν με τον οποίο λέει ότι θέλει να πλέκει στρατηγικούς δεσμούς.

Τι συμφώνησαν οι Κούρδοι με την Κυβέρνηση της Συρίας

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), κατά κύριο λόγο δυνάμεις που είναι υπό την καθοδήγηση των Κούρδων, κατέληξαν σε συμφωνία με το καθεστώς της Συρίας την Κυριακή, μετά το "άδειασμα" από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, που εγκατέλειψαν τους μέχρι πρότινος συμμάχους τους, δίνοντας την ευκαιρία και το ελεύθερο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει στο συριακό έδαφος δικούς του μαχητές (ο τουρκικός στρατός έχει συμμετάσχει ελάχιστα στην επίθεση), ώστε να ξεκινήσει την εκκαθάριση εναντίον των YPG (μονάδα των SDF που αποτελείται κατά κύριο λόγο από Κούρδους) και στη συνέχεια να εγκαταστήσει εκεί Σύρους πρόσφυγες από το έδαφος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Σύρο, ανεξάρτητο δημοσιογράφο, Ντάνι Μακί, ο οποίος μεταδίδει εκτεταμένα, καθ' όλα τα χρόνια του πολέμου, κυρίως από τα κυβερνητικά εδάφη οι Κούρδοι ήρθαν σε συμφωνία με την με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, ώστε οι Κούρδοι που πολεμούσαν υπό τους Αμερικανούς, να διαλυθούν και να ενταχθούν στο 5ο Σώμα (Λεγεώνα Επιδρομής) υπό τον ρωσικό έλεγχο.

Συμφώνησαν επίσης να παραδώσουν τα βόρεια εδάφη στο Μπασάρ αλ-Ασαντ, μετά από μία ρωσο-καθοδηγούμενη συμφωνία.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας SDF-Δαμασκού:

- Κατάργηση των SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), με όλες τις τρέχουσες κουρδικές δυνάμεις και στρατιωτικές υποομάδες να εντάσσονται στο 5ο Σώμα (Λεγεώνα Επιδρομής) κάτω από το ρωσικό έλεγχο.
- Μια σταθερή εγγύηση για πλήρη κουρδικά δικαιώματα στο νέο συριακό σύνταγμα, με αυτονομία που θα συμφωνηθεί από την κουρδική ηγεσία και το συριακό κράτος.
- Κοινή συντονισμένη προσπάθεια συριακών/κουρδικών δυνάμεων για την εξάλειψη της τουρκικής παρουσίας στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένης της Αφρίν (η Ιντλίμπ δεν προσμετράται στη συμφωνία).
- Στη Μανμπίτζ και το Κομπάνι, συμφωνήθηκε να εισέλθει γρήγορα ο Συριακός Στρατός, ενώ στην επαρχία Χασάκα έχει ξεκινήσει ήδη εκτεταμένη ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων, κάτι που θα συνεχιστεί στο Καμισλί και άλλους κοινούς τομείς.
- Όλες οι παραμεθόριες περιοχές και τα διοικητικά κέντρα θα περάσουν στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.
- Μέσα σε ένα μήνα η κουρδική ηγεσία θα αρχίσει να αναλαμβάνει ορισμένους επίσημους ρόλους μέσα στην τρέχουσα συριακή κυβέρνηση για να διευκολύνει τη μεταβατική περίοδο της βόρειας Συρίας έως ότου σχηματιστεί ένα νέο σύνταγμα (ή κυβέρνηση) στο μέλλον.
- Η Τάμπκα στη Ράκα ήταν επίσης στη συμφωνία, οι συριακές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη και πήραν τον έλεγχο της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης νωρίτερα σήμερα.
- Η Ρωσία είχε προτείνει παρόμοια συμφωνία πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο απορρίφθηκε από τη Δαμασκό που ήθελε περισσότερες παραχωρήσεις από το SDF.

Πέτρος Κράνιας

https://www.capital.gr/diethni/3387733/ti-sumfonisan-oi-kourdoi-me-ton-asant
parstoday
Πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου