''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

«Ο ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ»


Στενός (αλλά … ανώνυμος) συνεργάτης του Δ.Λαζαρίδη: "Οι θάλαμοι στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι οκτώ"!
Όχι τέσσερις όχι πέντε, αλλά οκτώ είναι οι θάλαμοι στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης σύμφωνα με στενό (αλλά … ανώνυμο ) συνεργάτη του Δ.Λαζαρίδη του ανθρώπου που πρώτος ξεκίνησε τις έρευνες για το μεγάλο αυτό αρχαιολογικό εύρημα.

Ο αρχαιολόγος που πρώτος εντόπισε τη σπουδαιότητα της Αμφίπολης ήταν ο Δημήτρης Λαζαρίδης!

Ένας από τους στενούς του συνεργάτες, την περίοδο που νεαρός αρχαιολόγος ανέσκαπτε στον λόφο Καστά, μιλά για τις σκέψεις και τις εκτιμήσεις του αρχαιολόγου .
Σύμφωνα με την μαρτυρία του συνεργάτη του που όμως θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του,(Γιατί; …Δεν τον ρώτησε η ιστοσελίδα xronometro.com. από όπου αναφέρονται αυτά ) ο Δημήτρης Λαζαρίδης, του είχε εκμυστηρευτεί, τη δεκαετία του ’80 τα συμπεράσματά του. Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, ο αρχαιολόγος πίστευε πως ο Τύμβος μπορεί να κρύβει όχι μόνο τέσσερις ταφικούς θαλάμους που απασχολούν σήμερα την ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, αλλά συνολικά ότι υπήρχαν πιθανότητες να φτάνουν τους οκτώ!
Ήταν ο πρώτος που μίλησε για πολυεπίπεδο ,σύμφωνα πάντα με τον ανώνυμο συνεργάτη του Λαζαρίδη βέβαια, ταφικό μνημείο, παρόλο που πολλά από αυτά τα στοιχεία του δεν πρόλαβε να τα μεταφέρει με τη γραφίδα του στις πολλές σημειώσεις που κρατούσε.
Μάλιστα, ο αρχαιολόγος είκαζε ότι υπήρχε και δεύτερη είσοδος στο μνημείο στην κορυφή του Τύμβου και ότι αυτή είχε σχεδιαστεί και διανοιχτεί από τον Δεινοκράτη, τον αρχιτέκτονα στον οποίο αποδίδεται το μνημείο.
Μάλιστα, ο Λαζαρίδης πίστευε ότι «σφραγίστηκε» από το Λιοντάρι της Αμφίπολης, το οποίο όπως έχει επισημανθεί και επιβεβαιώνεται από την αρχαιολογική κοινότητα βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου. Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε το ανασκαφικό του έργο από το πάνω μέρος του λόφου στην περιοχή Καστά, για να βρει την μυστική πύλη, ωστόσο έμεινε μόνο με τα ευρήματα αρχαϊκών τάφων.

Σημ ΑΡΧ.- Εάν συνέβη αυτό τότε μάλλον, ή ίσως ,θα ήταν εύκολο αυτοί που μετέφεραν τον λέοντα να έχουν βρει την δεύτερη είσοδο...!

Αμφίπολη: Ο 4ος θάλαμος είναι ενδιάμεσος χώρος - Πάμε και για 5ο;

Απ'οτι φαίνεται (στον συντάκτη αυτού του άρθρου )ούτε ο τέταρτος θάλαμος θα είναι ο τελικός προορισμός των αρχαιολόγων στον Τύμβο θέση »Καστά» της Αμφίπολης, καθώς μάλλον πρόκειται για ενδιάμεσο χώρο .Στη σκέψη και τον σχεδιασμό του αρχιτέκτονα του ταφικού(;) μνημείου στην Αμφίπολη προσπαθεί να μπει η ομάδα των αρχαιολόγων που τις τελευταίες ημέρες εργάζεται πυρετωδώς για να φτάσει στον τέταρτο θάλαμο του τύμβου.

Ο ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Οι αρχαιολόγοι που γνωρίζουν καλά το έργο του Δεινοκράτη, του ανθρώπου που σύμφωνα και με την κυρία Περιστέρη οραματίστηκε και δημιούργησε τον εντυπωσιακό τύμβο στον λόφο «Καστά» , ξέρουν ότι τα έργα του χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα. Είναι λογικό λοιπόν ένα ταφικό μνημείο του μεγέθους του Τύμβου της Αμφίπολης, να είναι επίσης ιδιαίτερα περίπλοκο ως προς την ανάπτυξή του, άλλωστε και λόγοι ασφαλείας επιτάσσουν κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η τέταρτη πύλη στη σειρά, μετά την σκάλα που εκτιμάται ότι υπάρχει στον τρίτο θάλαμο, δεν οδηγεί απλά σε ένα άλλο επίπεδο πιο χαμηλό, από αυτό της εισόδου, αλλά και σε ένα «διαφορετικό» μοτίβο ανάπτυξης του οικοδομήματος.

Η σεισμική τομογραφία που είχαν κάνει την περίοδο 1998-99 τρεις γεωφυσικοί (Λάζαρος Πολυμενάκος, Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, Αθανάσιος Λιόσης) και η αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη αποτυπώνει σκιές που προδιαθέτουν και για άλλα οικοδομήματα θαμμένα κάτω από τον λόφο.( Άρα ετοιμάζονται από το 1998 να μπουν μέσα στον τύμβο… Τουλάχιστον , εκτός από τις προσπάθειες στις παλιότερες περιόδους…. )
Πάντως, η ποταμίσια άμμος με την οποία είναι γεμισμένα τα δωμάτια του τύμβου έχει λειτουργήσει στο πέρας των αιώνων ως το απόλυτο προστατευτικό.
Επιπλέον τους τυμβωρύχους απέτρεψαν και οι τοίχοι σφράγισης, που βοηθούσαν επίσης στην αντιστήριξη των χωμάτων.

Πηγή: hellenes-romaion.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου