Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Είναι 17 Σεπτεμβρίου του 1912: Η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου κηρύσσει γενική επιστράτευση, αναμένοντας τον Α Βαλκανικό Πόλεμο.
Τα ξημερώματα της 17ης Σεπτεμβρίου του 1912 ξεκινά στην απελευθερωμένη Ελλάδα που τα σύνορα της έφταναν στην Θεσσαλία και την Άρτα, ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ. Οι διαδικασίες και οι διαταγές έχουν εκδοθεί από την προηγούμενη και από τα μεσάνυχτα το σχέδιο επιστρατεύσεως μπαίνει σε εφαρμογή.
Η Πατρίδα ετοιμάζεται για την έναρξη των Α’ Βαλκανικών Πολεμών, δηλαδή την κοινή αντιμετώπιση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα Έθνη της Βαλκανικής. Μαυροβούνιο, Σερβία και Βουλγαρία που κινούνται αναλόγως.
Το σύνολο του Ελληνικού Στρατού θα κατανεμηθεί σε δύο μέτωπα. Στο μέτωπο της Θεσσαλίας με τον διάδοχο και 100.000 άνδρες και το μέτωπο της Ηπείρου με δύναμη 13.000 ανδρών -σε πρώτη φάση- και διοικητή τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο Σαπουτζάκη.
Σε λίγες μέρες (4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1912) θα ξεκινήσει η ελληνική επέλαση, που θα καταλήξει σύντομα, στην απελευθέρωση του μεγαλύτερου Μακεδονίας, την είσοδο του Ελληνικού Στρατού στην Θεσσαλονίκη (26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912) μετά από τις μεγάλες νικηφόρες μάχες, της Ελλασόνας, του Σαρανταπόρου και των Γιαννιτσών καθώς και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Νοτίου Ηπείρου λίγους μήνες αργότερα.
Ο Αγώνας για την απελευθέρωση ολόκληρης της Ελλάδος συνεχίζεται…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου