''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς η Ρωσία και το Ιράν νικούν τις στρατηγικές των αντιπάλων τους

Νέα UAV και πύραυλοι που εμφανίστηκαν τον Ιούλιο του 2019 από τους Χούτι, 
σύμμαχους των ένοπλων δυνάμεων της Υεμένης.
 

Moon of Alabama (USA)
Τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν χρειάστηκαν να αναπτύξουν μέσα για να προστατευθούν από μια αυξανόμενη απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Και οι δύο βρήκαν μοναδικούς τρόπους για να χτίσουν την αποτροπή που ταιριάζει στην κατάστασή τους.
Ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι σύμμαχοί τους αντέδρασαν σε αυτές τις εξελίξεις αναπροσάγοντας τις στρατηγικές ή τα στρατιωτικά τους μέσα. Μόνο πρόσφατα ξύπνησαν οι ΗΠΑ με την πραγματική κατάσταση. Η απώλεια της μισής ικανότητας εξαγωγής πετρελαίου μπορεί τελικά να ξυπνήσει τη Σαουδική Αραβία. Οι περισσότεροι άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ εξακολουθούν να κοιμούνται.

Όταν το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε στην Ανατολική Ευρώπη και οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την Αντί-Βαλλιστική-Πυραύλική Συνθήκη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει αντίμετρα για να εμποδίσει τις ΗΠΑ και να αποτρέψει κάθε επίθεση. Δέκα χρόνια αργότερα η Ρωσία εκπλήρωσε την υπόσχεσή της.

Είχε αναπτύξει μια σειρά από νέα όπλα που μπορούν να νικήσουν την βαλλιστική πυραυλική άμυνα που εγκατέστησαν οι ΗΠΑ. Έδωσε επίσης έμφαση στη δική της αεροπορική και πυραυλική άμυνα, καθώς και σε ραντάρ και σε ηλεκτρονικά αντίμετρα που είναι τόσο καλά που ένας Αμερικανός στρατηγός τα χαρακτήρισε ως "πελώρια (eye-watering)".

Όλα αυτά επέτρεψαν στον Πούτιν να τρολάρει τον Τραμπ, προσφέροντάς του ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους. Όπως αναλύσαμε:
Ο Τραμπ είναι λάθος όταν ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ κατασκεύαζουν δικά τους υπερηχητικά όπλα. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει κάποια, κανένα δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2022 και πιθανότατα πολύ αργότερα. Τα υπερηχητικά όπλα είναι μια σοβιετική / ρωσική εφεύρεση. Αυτά που τίθενται τώρα σε λειτουργία στη Ρωσίας είναι ήδη η τρίτη γενιά. Η ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων από τις ΗΠΑ είναι τουλάχιστον δύο γενιές πίσω από τη Ρωσία.

Ότι το ρωσικό ραντάρ μπορεί να «δει» αεροσκάφη τύπου stealth ήταν γνωστό από το 1999 όταν μια μονάδα του γιουγκοσλαβικού στρατού κατέλυσε ένα αμερικανικό αεροσκάφος F-117 Nighthawk stealth aircraft. Η ρωσική αεράμυνα και πυραυλική άμυνα απόδειχναν στη Συρία ότι μπορεί να νικήσει μαζικές επιθέσεις από UAV καθώς και από πύραυλους κρουζ. Η made in USA αμερικανική αεράμυνα και αντί-πυραυλική προστασία στη Σαουδική Αραβία δεν κατάφερε να καταρρίψει ακόμα και τους πρωτόγονους πυραύλους που εκτόξευσαν οι δυνάμεις των Χούτι κατά της χώρας αυτής.

Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα με τους Τούρκους και τους Ιρανούς συναδέλφους του, ο Πούτιν τρόλαρε τη Σαουδική Αραβία ( video @ 38: 20 ) με παρόμοια προσφορά όπως είχε κάνει στον Τραμπ:
Ερ : Προτίθεται η Ρωσία να παράσχει στη Σαουδική Αραβία βοήθεια ή υποστήριξη για την αποκατάσταση της υποδομής της;
Πούτιν : Όσον αφορά την παροχή βοήθειας στη Σαουδική Αραβία, γράφεται επίσης στο Κοράνι ότι κάθε είδους βία είναι παράνομη εκτός από την προστασία του λαού.

Προκειμένου να τους προστατέψουμε και τη χώρα τους, είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε την απαραίτητη βοήθεια στη Σαουδική Αραβία. Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να πάρουν μια σοφή απόφαση, όπως έκανε το Ιράν αγοράζοντας το σύστημα πυραύλων S-300 και όπως έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν όταν αγόρασε το τελευταίο αντιαεροπορικό σύστημα S-400 Triumph της Ρωσίας. Θα προσφέρουν αξιόπιστη προστασία για όλες τις εγκαταστάσεις υποδομής της Σαουδικής Αραβίας.

Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχάνι : Πρέπει να αγοράσουν το S-300 ή το S-400;
Βλαντιμίρ Πούτιν : Είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν οι ίδιοι.

Οι Ερντογάν, Ρουχάνι και Πούτιν γέλασαν γι 'αυτή την ανταλλαγή απόψεων.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι πρέπει να αγοράσουν αμερικανικά όπλα, ακολούθησαν μια παρόμοια αμυντική επενδυτική στρατηγική όπως και οι ίδιες οι ΗΠΑ. Αγόρασαν οπλικά συστήματα που είναι περισσότερο χρήσιμα για τους επιθετικούς πολέμους αλλά δεν επένδυσαν σε αμυντικά οπλικά συστήματα που χρειάζονται όταν οι εχθροί αποδεικνύουν ότι είναι ικανοί να ανταποδώσουν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Σαουδική Αραβία διαθέτει περισσότερα από 350 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά μόνο σχετικά λίγα συστήματα αεράμυνας μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας, τα οποία απόκτησε από τη δεκαετία του 1970.

Η αεροπορική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να προστατεύσει μόνο ορισμένα οικονομικά και κοινωνικά κέντρα. Τα περισσότερα σύνορα και οι στρατιωτικές βάσεις της δεν καλύπτονται.

Η αεροπορική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας, όπως τεκμηριώνει ο Αμίρ στο Ιράν GeoMil .

μεγαλύτερο

Περαιτέρω, η προστασία που διαθέτει είναι μονοκατευθυντική.
Οι κόκκινοι κύκλοι υποδηλώνουν τη θεωρητική εμβέλεια των συστημάτων αεράμυνας PAC-2 που έχουν κατασκευαστεί από τις ΗΠΑ στο κέντρο τους. Αλλά η πραγματική εμβέλεια αυτών των συστημάτων καλύπτει μόνο ένα ημικύκλιο. Τα συστήματα PAC-2 και PAC-3 είναι τομεακές άμυνες καθώς τα ραντάρ τους δεν περιστρέφονται. Στην περίπτωση των Σαουδαραβών, αυτά τα ραντάρ κοιτάζουν μόνο προς βορειοανατολικά προς το Ιράν. Αυτό άφησε το εργοστάσιο επεξεργασίας αργού πετρελαίου στο Abqaiq εντελώς απροστάτευτο από επιθέσεις από οποιασδήποτε άλλη κατεύθυνση.
Ούτε η Σαουδική Αραβία ούτε οι ΗΠΑ γνωρίζουν από πού ήρθε η επίθεση.


μεγαλύτερο

Η ρωσική εμπειρία εναντίον των υπό τις ΗΠΑ σμηνών στρατιωτικών UAV επιδρομών κατά της αεροπορικής βάσης της Hmeymim στη Συρία έδειξε ότι οι αεράμυνες μικρής εμβέλειας και τα ηλεκτρονικά αντίμετρα είναι η καλύτερη άμυνα εναντίον των επιθέσεων μαζικών UAV και πυραύλων κρουζ.

Η Σαουδική Αραβία δεν διαθέτει αρεάμυνα μικρής εμβέλειας κατά UAV και πυραύλων κρουζ, επειδή οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τέτοια συστήματα. Επίσης, δεν διαθέτει εξελιγμένα ηλεκτρονικά αντίμετρα επειδή οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα το αξιόλογο.

Αυτό που χρειάζονται οι Σαουδάραβες είναι το ρώσικο σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας Pantsyr-S1, δεκάδες από αυτά, και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha-4. Ο Ρώσος μπορεί να προσφέρει τουλάχιστον το πρώτο στοιχείο. Αλλά θα επιτρέψουν οι ΗΠΑ να τα αγοράσουν οι Σαουδάραβες;

Η Σαουδική Αραβία, όπως και οι ΗΠΑ, δεν πήρε ποτέ τους αντιπάλους της στα σοβαρά. Βομβάρδισε την Υεμένη και την έκανε κομμάτια και δεν περίμενε ποτέ να την κτυπήσουν σε ανταπόδοση. Συνδέθηκε επί μακράν με τις ΗΠΑ για να διεξάγει πόλεμο κατά του Ιράν, αλλά έλαβε ελάχιστα μέτρα για να προστατευθεί από μια ιρανική αντίδραση.

Μετά την επίθεση μεγάλης εμβέλειας από την Υεμένη τον Αύγουστο, προειδοποιήθηκε ότι η εμβέλεια των πυραύλων των Χούτι είχε αυξηθεί. Η Σαουδική Αραβία αγνόησε την προειδοποίηση και πήρε μηδενικά αξιοσημείωτα μέτρα για την προστασία του κέντρου επεξεργασίας Abqaiq, το οποίο αποτελεί σημείο στραγγαλισμού για το ήμισυ των εισοδημάτων της.

Το Ιράν, αντιθέτως, ανέπτυξε τα όπλα του σύμφωνα με μια ασύμμετρη στρατηγική όπως ακριβώς έκανε και η Ρωσία.

Το Ιράν δεν διαθέτει σύγχρονη πολεμική αεροπορία. Δεν την χρειάζεται επειδή δεν είναι επιθετικό. Έχει αναπτύξει εδώ και καιρό άλλα μέσα για να αποτρέψει τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και άλλους αντιπάλους στη Μέση Ανατολή. Διαθέτει μεγάλο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς εγχώριας παραγωγής και ολόκληρο ζωολογικό κήπο μικρών και μεσαίων εμβελειών UAV και πυραύλων κρουζ. Μπορεί να επιτεθεί σε οποιοδήποτε οικονομικό ή στρατιωτικό στόχο εντός των ορίων των 2.000 χιλιομέτρων.

Κατασκευάζει επίσης τις δικές του αεριωθούμενες δυνάμεις, οι οποίες πρόσφατα επέτρεψαν τη κατάρριψη ενός ακριβού UAV των ΗΠΑ. Εδώ είναι ο στρατηγός Amir Ali Hajizadeh, διοικητής της Αεροδιαστημικής Δύναμης του IRGC, που εξηγεί πώς έγινε αυτό (βίντεο μα αγγλικούς υποτίτλους).

Το Ιράν ανέπτυξε σχέσεις με φιλικές ομάδες πληθυσμού σε άλλες χώρες, τις εκπαίδευσε και τις εξόπλισε με τα απαραίτητα αμυντικά μέσα. Αυτές είναι η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, διάφορες ομάδες στη Συρία, το PMG / Hashd στο Ιράκ, οι Χούτο στην Υεμένη και η Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα.

Καμία από αυτές τις ομάδες δεν είναι πλήρης αντιπρόσωπος ή εκπρόσωπος του Ιράν. Όλες έχουν τη δική τους τοπική πολιτική και μερικές φορές θα διαφωνήσουν με τον μεγάλο συνεργάτη τους. Αλλά είναι επίσης πρόθυμες να δράξουν για λογαριασμό του Ιράν σε περίπτωση ανάγκης.

Το Ιράν ανέπτυξε ορισμένα όπλα αποκλειστικά για τους συμμάχους του που διαφέρουν από αυτά που χρησιμοποιεί. Παρέχει στους εταίρους του τη δυνατότητα να κατασκευάσουν οι ίδιοι αυτά τα όπλα. Ο πύραυλος κρουζ και τα UAV που χρησιμοποιούν οι Χούτι στη Υεμένη είναι διαφορετικοί από εκείνους που χρησιμοποιεί το Ιράν για τις δικές του δυνάμεις.


July 2019, the army of Yemen statement placed the range of the Samad 3 at 1,500 to 1,700 km and said it was equipped with advanced technology that would render it difficult for air defense systems to detect.

Νέα αεροσκάφη και πυραύλους που εμφανίστηκαν τον Ιούλιο του 2019 από τους Χούτι, σύμμαχους των ένοπλων δυνάμεων της Υεμένης.

μεγαλύτερο

Το Ιράν έχει συνεπώς αξιόπιστο ευλογοφανές άλλοθι άγνοιας όταν λαμβάνουν χώρα επιθέσεις όπως η πρόσφατη επίθεση κατά του Abquiq. Το ότι το Ιράν προμήθευε UAV με εμβέλεια 1.500 χιλιομέτρων στους συμμάχους του στην Υεμένη σημαίνει ότι οι σύμμαχοί του στο Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ και αλλού έχουν πρόσβαση σε παρόμοια μέσα.

Οι Σαουδάραβες απέτυχαν να λάβουν υπόψη την στρατηγική αποτροπή του Ιράν όπως ακριβώς και οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να ζυγίσουν την αντίστοιχη ρωσική. Και οι δύο θα πρέπει να αλλάξουν τις επιθετικές στρατηγικές τους. Και οι δύο θα πρέπει τώρα να (επαν-) αναπτύξουν πραγματικά αμυντικά μέσα.

Μετάφραση από αγγλικά: Κριστιάν Ακκυριά πηγή
Αναρτήθηκε από b στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19:19 UTC | Permalink

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου