''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Απειλή για το μνημείο της πίστης μας! Ρωγμές βρέθηκαν στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη


Σοβαρή απειλή για την Αγιά Σοφιά; Τούρκοι ερευνητές βρήκαν μικρές ρωγμές στη ΒυζαντινήΑγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet. Χωρίς εργασίες αποκατάστασης, οι ρωγμές μπορούν να επεκταθούν και να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κτιρίου μακροπρόθεσμα, λένε οι ειδικοί.

Η κοντινή οδός με την μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση φαίνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ιστορικό κτίριο και να το θέτει σε απειλητική θέση. Και θα πρέπει να υπολογιστεί πως η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή ζώνη. Ο Τούρκος ιστορικός Zeynep Akhunbay ανέφερε επίσης ότι ο ενσωματωμένος κλιματισμός θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ιστορικό κτίριο. Η διοίκηση του μουσείου (στο οποίο μετατράπηκε ο καθεδρικός ναός), ωστόσο, σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η άνεση των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται πως τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υποσχέθηκε για άλλη μια φορά στο εκλογικό του σώμα στην Κωνσταντινούπολη την άνοιξη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, αν και πρόσθεσε ότι τώρα έχει και άλλα σχέδια για το θέμα. Να γίνει η Αγία Σοφία κοινός τόπος προσευχής για μουσουλμάνους και χριστιανούς.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου