''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Η Τουρκία θα παραδώσει στην Κίνα όλα όσα γνωρίζει για τα F-35

H Tουρκία θα παραδώσει στη Κίνα το σύνολο των στοιχείων που έχει για το F-35 αν τελικά οι ΗΠΑ την απομακρύνουν οριστικά από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Μάρτιο,
λόγω της απόκτησης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς S-400, αποκαλύπτουν οι Asia Times, επικαλούμενοι ισραηλινές πηγές σε ένα ρεπορτάζ το οποίο καταδεικνύει τις εξαιρετικά στενές σχέσεις που αναπτύσσουν Τουρκία και Κίνα, ειδικά στον αμυντικό τομέα.

«Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 θα μπορούσε να οδηγήσει σε στενότερες σχέσεις για τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ με την Κίνα, μια κίνηση που ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή» αναφέρουν οι Asia Times και παραθέτουν την θέση του Ισραηλινού, Ουζί Ράμπι διευθυντή του Κέντρου για τις Μέσης Ανατολής και Αφρικής Moshe Dayan:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ενισχύσει τώρα τις σχέσεις με την Κίνα. Γνωρίζει ότι οι Κινέζοι έχουν πολύ πολύ στοχοθετημένη πολιτική. Συνδυάζουν στρατιωτική βοήθεια και οικονομικά συμφέροντα και η Τουρκία θα μπορούσε να το εξετάσει και να την αποδεχθεί».

Σε ότι αφορά το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άμεσα η Κίνα τις πληροφορίες που κατέχουν οι τουρκικές πολεμικές βιομηχανίες (και οι Τούρκοι πιλότοι του εκπαιδεύονται επί 1,5 χρόνο στο μαχητικό), η απάντηση είναι απλή: Ακούει στο όνομα J-31, είναι κάτι μεταξύ F-35 (βασικά είναι ένα δικινητήριο F-35) και F-22 και προήλθε από μια εκπληκτική επιχείρηση κυβερνοκατασκοπείας της πρώτης δεκαετίας του 2000, όταν οι Κινέζοι κατάφεραν και εισέδυσαν στους υπολογιστές μιας αμερικανικής εταιρείας που είχε στην κατοχή της ουσιαστικά όλο το πρόγραμμα του αεροσκάφους, έκλεψαν όλα τα στοιχεία και κατασκεύασαν το J-31!



Το πρόγραμμα προχωρά αργά, καθώς το αεροσκάφος πάνω στο οποίο σχεδιάζεται να εδραστεί ολόκληρη η πολεμική Αεροπορία της Κίνας, δεν έχει καταφέρει να γίνει ο «κόμβος αισθητήρων» που είναι το αμερικανικό πρωτότυπο. Εδώ η τουρκική γνώση γύρω από το πρόγραμμα μπορεί να προσφέρει πολλά.

Δεν είναι γνωστό αν μπορεί να δώσει και ένα αεροσκάφος κάθετης απο/προσγείωσης (οι Κινέζοι ετοιμάζουν κάτι σχετικό) για το τουρκικό αεροπλανοφόρο που αυτή την στιγμή δείχνει ότι θα μείνει χωρίς αεροσκάφη, αλλά σίγουρα μπορούν να κερδίσουν πολλά από την κινεζική βιομηχανία, με το κατάλληλο αντάλλαγμα, βέβαια.
Επίσης ο Jacob Perry, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας - γνωστός ως Shin Bet - δήλωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Κίνας θα πρέπει να προσελκύσουν πολύ μεγάλη προσοχή από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ: "Και όταν λέω πολύ μεγάλη προσοχή, εννοώ πολύ μεγάλη προσοχή"!
Σύμφωνα με δύο άλλους Ισραηλινούς, τους Oded Eran και Galia Lindenstrauss, διευθυντές ερευνητές στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS), οι σχέσεις της Τουρκίας με την Κίνα έχουν γίνει «πολύ θερμές».

«Ο Ερντογάν ασπάζεται τον κινεζικό τρόπο σκέψης: Η παγκόσμια τάξη πρέπει να αλλάξει από μονοπολική στην πολυπολική. Από ιδεολογική άποψη, ο Ερντογάν τοποθετεί τη χώρα του και την Κίνα μεταξύ των χωρών που δεν έχουν αποκτήσει την αναγνώριση και το καθεστώς που θεωρούν ότι αξίζουν στην τρέχουσα παγκόσμια τάξη - εποπτευόμενη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Αλλωστε σε πρόσφατη επίσκεψη στην Κίνα, ο Ερντογάν πρότεινε ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ένα περιφερειακό όργανο ασφαλείας αποτελούμενο από την Κίνα, τη Ρωσία και τέσσερα έθνη της Κεντρικής Ασίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου