''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Νέα πρόκληση: Η Άγκυρα θέλει να στήσει πλατφόρμα εξόρυξης εντός της κυπριακής ΑΟΖ



.
Σε αλλαγή τακτικής προσανατολίζονται Τούρκοι και ψευδοκράτος αναφορικά με τις πειρατικές ενέργειές τους στην κυπριακή ΑΟΖ.
Κατά τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε η ηγεσία των τουρκοκύπριων με τον Ερντογάν, αποφασίστηκε πως απέναντι σε κάθε κυπριακή εξέδρα εξόρυξης στην ΑΟΖ της Κύπρου, να… τοποθετείται και μία τουρκική.
Μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία ακολουθούσε τη διπλωματία των κανονιοφόρων: Απειλούσε δηλαδή με χρήση βίας ενάντια σε όλες τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κύπρο σε περιοχές που είτε θεωρούνται από την Τουρκία ως το έδαφός της είτε στην ΑΟΖ του ψευδοκράτους, ως μέρος των δικαιωμάτων στην βάσει των ρυθμίσεων του 1960 που δημιούργησαν την Κυπριακή Δημοκρατία με μια φόρμουλα 7/3 μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοκυπρίων.
Πλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, «η Άγκυρα και το ψευδοκράτος αποφάσισαν να μην καταφύγουν στη χρήση βίας αλλά να υπερασπιστούν σθεναρά τις τουρκικές γεωτρήσεις ή τις έρευνες, ξεκαθαρίζοντας στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την διεθνή κοινότητα ότι αν κάποιος εγκαταστήσει μια εξέδρα σε αμφισβητούμενα ύδατα, στο οποίο χορηγήθηκαν άδειες ερευνών από το ψευδοκράτος, τότε θα μπορούσε να τοποθετηθεί παράλληλα μια (τουρκική) εξέδρα σε κοντινή απόσταση και σύντομα «μπορεί να βρεθούμε χαιρετούμε ο ένας τον άλλο από τις χωριστές μας πλατφόρμες εξόρυξης».

Ο αρθρογράφος, τονίζει πως «πρόκειται για μια επαναστατική και εκρηκτική αλλά και αποφασιστική προσέγγιση που αποδεικνύει ότι ούτε η Άγκυρα ούτε η Βόρεια Κύπρος θα παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους στην ανατολική Μεσόγειο».
«Σε μια εποχή που η Τουρκία έχει κάποιες σοβαρές οικονομικές, ασφαλιστικές και εγχώριες πολιτικές προκλήσεις και το ψευδοκράτος διέρχεται μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους του, που εισάγεται σε μεγάλο βαθμό με την παραπαίουσα σε αξία τουρκική λίρα – μια απότομη αύξηση των εντάσεων θα μπορούσε να βοηθήσει τις εσωτερικές πολιτικές αφού συνήθως τέτοιες εξελίξεις βοηθούν το έθνος στο να ενωθεί ενάντια στον αντιληπτό εχθρό. Αυτό ήταν που έχει φροντίσει η Τουρκία; Μερικοί άνθρωποι το πιστεύουν.
Ωστόσο, περπατώντας σε τέτοιους επικίνδυνους δρόμους μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρή πρόκληση. Με κάθε τρόπο, μια τέτοια αλλαγή πολιτικής μπορεί να είναι πολύ πιο ασφαλής σε σύγκριση με την πρόκληση που θέτει η διπλωματία των κανονιοφόρων», καταλήγει.
Πηγή: Lykavitos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου