''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Πως μπορεί το ΠΝ να μετατρέψει σχεδόν κάθε πλοίο (ακόμα και εμπορικό), σε "Φρεγάτα"

Η BAE Systems δοκίμασε με επιτυχία την εκτόξευση βλήματος ESSM από τον Adaptable Deck Launcher (Eκτοξευτήρα προσαρμοσμένο επί καταστρώματος). Αυτό σημαίνει πως ο ADL βρίσκεται σε τελικό στάδιο ανάπτυξης, και συνεπώς θα τον δούμε λίαν συντόμως σε υπηρεσία. Η παραπάνω είδηση στάθηκε και η αφορμή για το άρθρο που θα ακολουθήσει.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο ADL είναι τετραπλός ναυτικός εκτοξευτήρας βλημάτων, όπως ο κάθετος εκτοξευτήρας Mk-41 VLS. Είναι δηλαδή η πλατφόρμα, στην οποία βρίσκονται τα πυραυλικά όπλα ενός πλοίου, εγκιβωτισμενα σε ειδικά καννιστρα.

Η καινοτομία που προσφέρει σε σύγκριση με τον τωρινό σύγχρονο Μk-41, είναι ότι δεν χρειάζεται να "τρυπηθεί" το πλοίο για να τοποθετηθεί, αλλά μόνο να φορτωθεί επί του πλοίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμεση τοποθέτηση του σε οποιδήποτε πλοίο διαθέτει κατάστρωμα.

Ο τετραπλός ADL μπορεί να φορτωθεί με όλα τα πυρομαχικά που μπορεί να φορτωθεί ο Mk-41 VLS, όπως παρακάτω:

Πύραυλοι κατά στόχων επιφανείας (Harpoon-NSM) .
Αντιαεροπορικοί-αντιβαλλιστικοί πύραυλοι ESSM, SM-2, SM-3, SM-6, με τον ESSM να είναι σε τετραπλό κάννιστρο.
Ανθυποβρυχιακές ρουκέτες.
Πύραυλοι κρουζ, τύπου Tomahawk.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ADL έναντι του Mk-41 VLS

Όπως όλα τα οπλικά συστήματα, έτσι κι αυτό ενέχει ορισμένους περιορισμούς. Ένας από αυτούς είναι ότι απαιτεί κάποιον "χώρο" για να τοποθετηθεί. Αυτό σημαίνει πως αρκετά πολύ μικρά πλοία δεν θα μπορέσουν να τον φιλοξενήσουν. Επίσης, είναι τετραπλός, όντας μικρότερος σε σχέση με τον 8πλο Mk-41 VLS.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ADL έναντι Mk-41VLS

Tα πλεονεκτήματα που έχει ο συγκεκριμένος εκτοξευτήρας, αφορούν κατηγορίες όπως η απλοϊκότητα, η ευκολία χρήσης, και η προσαρμοστικότητα. Για παράδειγμα, ένα από τα "ατού" του είναι ότι δεν έχει την ίδια δυσκολία αναχορήγησης με τον Mk-41, κι αυτό διότι "γεμίζει" από το πλάι, κι όχι από πάνω.

Ένα άλλο πλεονέκτημά του είναι η δυνατότητα άμεσης τοποθέτησής του ακόμα και σε εμπορικά επίτακτα πλοία, χωρίς καμία προηγούμενη τροποποίηση. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κι έναν εν δυνάμει κρυφό άσσο στην περίπτωση του ΠΝ, όπου θα μπορούσε να παρουσιάσει έναν μικρό αριθμό τέτοιων πλοίων, τα οποία θα πυκνώνουν την Α/Α ομπρέλα μιας Ελληνικής Ομάδας Μάχης στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο.

Επίσης, σύμφωνα με την εταιρία, τόσο η κτήση του, όσο και η χρήση του, είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με τον Mk-41 VLS, σχεδόν στο μισό. Βέβαια, στο κόστος ανά όπλο, το κόστος είναι παρόμοιο, διότι ο Mk-41 μπορεί να φέρει διπλάσιο αριθμό όπλων σε σχέση με τον ADL.

Τέλος, ο ADL συνεχίζει να έχει την δυνατότητα του Mk-41, η οποία είναι η τοποθέτηση των ESSM σε τετραπλά κάννιστρα. Αυτό δίνει στον ADL τεράστιο προβάδισμα έναντι των λοιπών ειδών εκτοξευτήρών, όπως ο Μk-29 των φρεγατών Έλλη για παράδειγμα.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝ

Παρακάτω θα ακολουθήσουν 3 "σενάρια" τακτικής χρησιμοποίησης του, με βάση τα οποία το ΠΝ θα μπορούσε να εκτοξεύσει στην κυριολεξία τις δυνατότητές του.

Παράδειγμα 1ο- Σε εμπορικά πλοία

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η τοποθέτηση του σε κατάλληλα επίτακτα εμπορικά πλοία, θα άλλαζε άμεσα τις ισορροπίες στις κύριες Μονάδες επιφανείας. Μόλις δύο εκτοξευτήρες ADL σε ένα επίτακτο πλοίο, θα του δώσουν μεγαλύτερη πυραυλική ισχύ πυρός σε σχέση με τις υπάρχουσες φρεγάτες του στόλου, όπως οι "S". Το παραπάνω επίτακτο πλοίο εξοπλισμένο με 32 συνολικά πυραύλους ESSM Block2, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως συνοδευτικό πλοίο σε μια Ελληνική Ομάδα Μάχης, απελευθερώνοντας κατ'αυτόν τον τρόπο πολύτιιμα πλοία του Στόλου, για την εκτέλεση άλλων αποστολών, οι οποίες εκτελούνται μόνο από πολεμικά πλοία.



Παράδειγμα 2ο

Το πλάτος και ίσως και το μήκος του ADL, είναι ίδιο με αυτό του εκτοξευτήρα των αντιπλοϊκών βλημάτων Harpoon. Οπότε, πλοία μεγέθους ΤΠΚ μπορούν να μετατραπούν σε πλοία αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς. Συνεπώς, ορισμένες ΤΠΚ του ΠΝ (ή και Κ/Φ), μπορούν να φορτώνονται κατ'επιλογή είτε με αντιπλοϊκούς πυραύλους είτε με Α/Α, δίνοντας έτσι την επιλογή στο ΠΝ να διαθέτει περισσότερα πλοία με Α/Α ρόλο. Για παράδειγμα, ένα μέρος των ΤΠΚ μιας Ελληνικής Ομάδας Μάχης, θα διαθέτει ADL με 16-32 πυραύλους ESSM Block2, κάτι που θα δώσει στο ΠΝ, πρωτόγνωρες δυνατότητες.


Με τον ADL, οι ΤΠΚ του ΠΝ μπορούν να μετατραπούν σε Φρεγάτες, όσον αφορά
τον πυραυλικό οπλισμό.

Παράδειγμα 3ο

Το τρίτο και τελευταίο παράδειγμα, είναι η τοποθέτηση των ADL σε ελικοδρόμια, ή άλλους κατάλληλους χώρους των πλοίων του ΠΝ. Αρματαγωγά, φρεγάτες, και το ΠΓΥ Προμηθευς, μπορούν να μετατραπούν σε συστήματα αεράμυνας, για την εκτέλεση συγκεκριμένων αποστολών. Οι δυνατότητες είναι όπως καταλαβένετε άπειρες.

Επίλογος

Πιστεύουμε ότι το ΠΝ πρέπει να εξετάσει το ADL, γιατί συνδυάζει πράγματα και δυνατότητες που "του ταιριάζουν γάντι". Εδώ να πούμε βέβαια ότι το ADL δεν μπορεί επ'ουδενί να αντικαταστήσει τον Mk-41 VLS στα μεγάλα πλοία επιφανείας όπως στις φρεγάτες ή στα αντιτορπιλικά, αλλά είναι συμπληρωματικός αυτού.

Πέραν των παραπάνω, να συμπληρώσουμε, πως η χρήση των ADL από επίτακτα εμπορικά πλοία ή ΤΠΚ, απαιτεί την χρήση των νέων ESSM Block 2 που είναι ενεργής καθοδήγησης, καθώς και της κατάλληλης διασύνδεσης με την κοντινή φρεγάτα, για την αποστολή των δεδομένων του στόχου κατά την ενδιάμεση καθοδήγηση του ESSM Block 2.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την γενικότερη άποψη μας για το μέλλον του ΠΝ. Πιστεύουμε ακράδαντα, πως το ΠΝ μόνο με τέτοιες "out of the box" λύσεις, θα μπορέσει να ανταγωνιστεί στα ίσια, και να διατηρήσει το πλεονέκτημα έναντι του Τουρκικού Ναυτικού. Φυσικά υπάρχουν κι άλλες λύσεις πέραν του ADL, που θα αναλυθούν σε επόμενα άρθρα...

ΥΓ: Οι παραπάνω προτάσεις, αποτελουν απλά μερικές σκέψεις προς εξέταση. Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το ΠΝ, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετοί παράμετροι που πρέπει να διερευνηθουν.

amynagr
http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου