''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Μαστίχα: «Το φάρμακο το οποίο θα σώσει την ανθρωπότητα»

Το αρχαίο ελληνικό φάρμακο, η μαστίχα, τίθεται στο επίκεντρο εκτενούς ρεπορτάζ που φιλοξενούν στις σελίδες τους οι «New York Times».

Το άρθρο πραγματεύεται το κατά πόσο είναι εφικτό οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας να αποτελέσουν το «φάρμακο του μέλλοντος», το οποίο θα «σώσει την ανθρωπότητα».

Το προϊόν-έμβλημα της Χίου, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Φρανκ Μπρούνι, μπορεί να συντελέσει καταλυτικά στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο στάθηκε κλινική δοκιμή από επιστήμονες στις ΗΠΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο το υγρό που εξάγεται από τα μαστιχόδεντρα μπορεί να έχει θετική επίδραση σε ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, σε πολίτες που έχουν υποστεί εγκεφαλικό κ.ο.κ.

Ο ίδιος ο Μπρούνι βίωσε μια μεγάλη περιπέτεια υγείας, εξαιτίας της οποίας καταστράφηκε το οπτικό νεύρο πίσω από το δεξί του μάτι και κινδυνεύει να πάθει το ίδιο και στο αριστερό.

«Αυτοψία» στη Χίο

Ο Μπρούνι βρέθηκε στο μοναδικό νησί στον κόσμο το οποίο παράγει μαστίχα, στην ελληνική Χίο.

Ο ΕΟΦ χαρακτηρίζει το προϊόν ως φυσικό φάρμακο. Πλέον πολλές εταιρείες στρέφονται στη μαστίχα για την παραγωγή φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αρχαία χρόνια οι Έλληνες συνήθιζαν να τη μασούν για λόγους στοματικής υγιεινής. Επιπλέον με το πέρασμα των ετών χρησιμοποιείτο για διάφορες παθήσεις, όπως θεραπεία φλεγμονών, πληγών, ευερέθιστου εντέρου και έλκους, αλλά και στη διαχείριση του άσθματος.

Μιλώντας με τον καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Λεάνδρο Σκαλτσούνη, ο αρθρογράφος ενημερώθηκε ότι ενώ πάντα γνωρίζαμε πως η μαστίχα κάνει καλό στην υγεία, «πλέον, μάθαμε πραγματικά τους λόγους για τους οποίους έχει τόση μεγάλη προοπτική».

Η ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο, όπως αναφέρει ο Μπρούνι, μπορεί να κάνει περισσότερα από όσα της έχουμε ζητήσει. Αμερικανοί με το δικό του πρόβλημα χρησιμοποιούν ένα φάρμακο με ρητίνη, το οποίο η ισραηλινή εταιρεία που το παράγει προμηθεύεται όλη τη ρητίνη από τη Χίο, όπως του είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζόρνταν Ρόμπινσον.

Ο αρθρογράφος σημειώνει πως η μαστίχα αποτελεί όχι μόνο μέρος της χλωρίδας της Χίου αλλά και κινητήρα της οικονομίας, ούσα ένας πυλώνας ταυτότητας. Επιστρέφοντας στις ιδιότητες της μαστίχας, επισημαίνει πως υπάρχουν ερωτήσεις που δεν απαντώνται εύκολα ακόμα και ύστερα από χιλιετίες, γι’ αυτό και πιθανότατα αναρωτιέται στον τίτλο του «μπορεί η μαστίχα Χίου να θεραπεύσει την ανθρωπότητα;».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου