''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Έρευνα Telegraph: Πόσα πυρηνικά όπλα υπάρχουν στον πλανήτη και τι μπορούν να καταστρέψουν

H δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι «η Βόρειος Κορέα αν δε σταματήσει τις απειλές προς τις ΗΠΑ,
θα αντιμετωπίσει πυρ και μανία όπως ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ στο παρελθόν» αναζωπύρωσε την ένταση στην κορεατική χερσόνησο ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο ότι η Βόρεια Κορέα κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς πυραύλους της αναφέρει η εφημερίδα Telegraph.

Ενώ η κυβέρνσηση της Βορείου Κορέας αυξάνει τη συχνότητα με την οποία διενεργεί δοκιμές πυραύλων, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis, απευθύνοντας μια δραματική προειδοποίηση ανέφερε ότι «η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας πρέπει να επιλέξει να σταματήσει να απομονώνει τον εαυτό της και να σταματήσει την επιδίωξη πυρηνικών όπλων», προσθέτοντας ότι οι «πράξεις του καθεστώτος θα συνεχίσουν να υπερκαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τις δικές μας και θα χάσουν οποιαδήποτε κούρσα εξοπλισμών ή συγκρούσεις που θα ξεκινήσουν».

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είπε σε μια συνάντηση των αρχηγών άμυνας ότι η ενίσχυση της πυρηνικής ικανότητας θα πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο για το 2017.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στη συνέχεια στο Twitter, υποσχόμενος να κάνει το ίδιο. Αυτή η ρητορική έχει οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με την πυρηνική ικανότητα του πλανήτη και την απροβλεπτότητα των υπεύθυνων για τις πυρηνικές κεφαλές.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 15.000 κεφαλές – η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Εκτιμάται ότι μόλις κάτω από 10.000 από τις κεφαλές βρίσκονται εν ενεργεία σε στρατιωτικές βάσεις, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε κατάσταση αποσυναρμολόγησης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελέγχου των Όπλων.

Τα πέντε κράτη που κατέχουν επίσημα πυρηνικά όπλα είναι η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως έχοντα τέτοια όπλα από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Αυτή η συνθήκη αναγνωρίζει και νομιμοποιεί τα οπλοστάσια, αλλά δεν πρέπει να τα κατασκευάζει ή να τα διατηρεί για πάντα. Υπάρχουν επίσης τέσσερις άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα. Αυτές οι χώρες δεν υπέγραψαν τη Συνθήκη και μαζί κατέχουν περίπου 340 πυρηνικά όπλα.

Ρωσία και οι ΗΠΑ που έχουν το μεγαλύτερο μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο κατέχοντας το 88% του παγκόσμιου οπλοστασίου πυρηνικών αποθεμάτων.

Η σημερινή συλλογή των 14.900 πυρηνικών όπλων στον κόσμο διαθέτει αρκετή δύναμη για να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους και να ισοπεδώσει δεκάδες πόλεις.
Σύμφωνα με την έρευνα της Telegraph, εκτιμάται ότι τα αμερικανικά και τα ρωσικά οπλοστάσια συνδυάζονται με ισχύ που εξισώνεται σε 6.600 μεγατόνους.

Αυτό είναι ένα δέκατο της συνολικής ηλιακής ενέργειας που λαμβάνεται από τη Γη κάθε λεπτό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του NukeMap, η πτώση του B-83, η μεγαλύτερη βόμβα στο σημερινό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, θα σκοτώσει 1,4 εκατομμύρια άτομα τις πρώτες 24 ώρες. Άλλα 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα τραυματίστούν, καθώς η ακτίνα θερμικής ακτινοβολίας θα φτάσει τα 13 χλμ. Ομοίως, το «Tsar Bomba» είναι η μεγαλύτερη βόμβα της ΕΣΣΔ που δοκιμάστηκε ποτέ.

Εάν αυτή η βόμβα είχε πέσει στη Νέα Υόρκη, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να σκοτώσει 7,6 εκατ. άτομα και να τραυματίσει 4,2 εκατομμύρια.

Τόσο το αμερικανικό όσο και το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας ρυθμίζονται από διάφορες συνθήκες που θέτουν όρια στους αριθμούς και τα είδη των κεφαλών και των συστημάτων που μπορούν να έχουν. Εάν κάποια από τις δύο χώρες επρόκειτο να επεκτείνει ακόμη περισσότερο την πυρηνική της ικανότητα, όπως ανέφεραν ο Τραμπ και ο Πούτιν, θα μπορούσε να καταστρέψει τις συμφωνίες αυτές και να οδηγήσει τον κόσμο σε νέο Ψυχρό Πόλεμο.


http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/07/telegraph.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου