''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Σκοπός της διαπαιδαγωγήσεως των παιδιών είναι να αποκτήσουν προσωπική αγάπη στον Χριστό και την Παναγία. Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ


Το θέμα δεν είναι να γεννά κανείς υπάρξεις για την ιστορική πραγματικότητα, αλλά να γεννά πρόσωπα για την υπεριστορική πραγματικότητα, για να εισέλθουν στον Παράδεισο

Λόγοι του Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ
– Το θέμα δεν είναι να γεννά κανείς υπάρξεις για την ιστορική πραγματικότητα, αλλά να γεννά πρόσωπα για την υπεριστορική πραγματικότητα, για να εισέλθουν στον Παράδεισο. Πολλοί γεννούν παιδιά, τα οποία γίνονται τροφή για την Κόλαση.

– Σήμερα είναι προνόμιο να μην έχη κανείς παιδιά. Οι γονείς μαρτυρούν. Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν, τότε τα παίρνει η κοινωνία. Οι γονείς ειδωλοποιούν τα παιδιά. Περνούν όλη την ζωή τους μέσα σε αυτά και ταυτίζονται με αυτά. Αυτό είναι λάθος. Ο άνδρας με τον γάμο λαμβάνει την γυναίκα για βοηθό για να επιτύχουν την τελείωσή τους. Τα παιδιά είναι δώρα του Θεού. Πολλές φορές με τα παιδιά δημιουργείται άγχος και αποσπάται ο νους από τον Θεό.

– Σκοπός δεν είναι απλώς να κοινωνή το βρέφος των Αχράντων Μυστηρίων, αλλά να ζη μέσα στην ατμόσφαιρα της προσευχής του σπιτιού. Η ατμόσφαιρα του σπιτιού πρέπει να είναι ατμόσφαιρα προσευχής. Οι γονείς πρέπει να εμπνέουν στα παιδιά την αγάπη τους για τον Χριστό και την Παναγία.

– Σκοπός της διαπαιδαγωγήσεως των παιδιών είναι να αποκτήσουν προσωπική αγάπη στον Χριστό και την Παναγία. Δεν πρέπει να τους δίνουμε συμβουλές να γίνουν απλώς καλοί άνθρωποι. Επίσης, πρέπει να τα βοηθούμε να μένουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και όχι απλώς να μην αμαρτάνουν. Το ότι μένουν στην Ορθοδοξία είναι μεγάλο γεγονός και μπορεί να είναι αίτιο σωτηρίας, έστω και αν έχουν κάνει μερικά λάθη στην ζωή τους. Πρέπει τα παιδιά να εμπνέωνται από την αγάπη προς τον Χριστό και την Παναγία.

– Είναι προτιμότερο να μην κοινωνούν τα παιδιά του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, παρά να κοινωνούν με την βία των γονέων, χωρίς να θέλουν τα ίδια. Η μητέρα, που προσεύχεται κατά την σύλληψη, την κυοφορία και την γέννηση του παιδιού, τότε μαζί με την σωματική γέννηση του δίνει και πνευματική γέννηση, δηλαδή γεννά μια πνευματική ύπαρξη. Στην Ρωσία υπήρχαν πολλοί άθεοι, αλλά οι μεγαλύτεροι άθεοι ήταν παιδιά Ιερέων. Θα πρέπη να φροντίζουμε να μεγαλώνουν τα παιδιά κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αισθάνωνται την Ορθοδοξία ως δύσκολη και φορτική.

– Η ελευθερία παίζει μεγάλο ρόλο στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
– Να προσευχόμαστε να δίνη ο Θεός έμπνευση. Ο Θεός φωτίζει όλους τους ανθρώπους, ιδίως τις μητέρες, και τους δίδει έμπνευση. Μόνον έτσι μπορούμε να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά.

Εάν κάποιο παιδί θέλη να πάη στο πάρτυ, να του πούμε: “Κάνε προσευχή και ό,τι σε φωτίσει ο Θεός”. Και να προσθέσουμε: “Εγώ δεν θα σου το κρατήσω, εάν πας στο πάρτυ μετά από προσευχή”. Έτσι τους αναπτύσσουμε την υπευθυνότητα και την σχέση τους με τον Χριστό, τους μαθαίνουμε να προσεύχωνται στον Θεό για κάθε πράξη τους.

Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, θα πρέπη διακριτικά να τους δίνουμε ελευθερία και να τα αφήνουμε να πορεύωνται τον δρόμο τους. Να μην χρησιμοποιούμε το ρήμα απαγορεύω, ακόμη και για την ψυχαγωγία. Δεν έχει τόσο σημασία πώς συμπεριφέρονται σε δευτερεύοντα θέματα, όσο εάν αγαπούν τον Χριστό. Για να αγαπούν τον Χριστό, δεν πρέπει να τους μιλάμε ψυχολογικά και θεολογικά με μια ξύλινη γλώσσα, αλλά να προσευχόμαστε εσωτερικά στην καρδιά μας. Όταν οι γονείς έχουν μέσα τους την Χάρη του Θεού, τα παιδιά το διαισθάνονται. 


από το βιβλίο: Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου, «Οίδα άνθρωπον εν Χριστώ – Βίος και πολιτεία του Γέροντος Σωφρονίου του ησυχαστού και θεολόγου»Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας) 2007.

Οτιδήποτε γίνεται με την βία, χωρίς αγάπη και ελευθερία, αυτό δεν εισέρχεται στην αιωνιότητα του Θεού.

 

Ω Κύριε αιώνιε και Δημιουργέ των πάντων…, Με την άπειρη αγαθότητα σου, δείξε μου το δρόμο του θελήματός σου, και δώσε ώστε να βαδίζω μπροστά σου χωρίς αμαρτία.

Ω Κύριε, σ’ εσένα όλες οι καρδιές είναι ανοικτές. Συ γνωρίζεις όλα όσα έχω ανάγκη.
Συ γνωρίζεις την τυφλότητα και την άγνοιά μου. Δέξου ,σε παρακαλώ , την προσευχή μου και με το Άγιο Πνεύμα σου δίδαξέ με τον δρόμο που πρέπει να πορευθώ.


Και όταν η διεστραμμένη μου θέληση με οδηγήσει σ’ άλλους δρόμους, μη μ’ αφήσεις να χαθώ, αλλά κάνε με να επιστρέψω σ’ εσένα.
Δος μου, με τη δύναμη της αγάπης σου, να κρατηθώ σταθερά στο αγαθό.


Φύλαξέ με από κάθε λόγο ή πράξη που μπορεί να καταστρέψει την ψυχή, από κάθε επιθυμία που μπορεί να σε δυσαρεστήσει Και να βλάψει τον αδελφό μου.
Δίδαξέ με πως πρέπει και τι πρέπει να λέγω.


Αν είναι θέλημά σου να μην απαντώ, δος μου πνεύμα ειρηνικής σιωπής, που να μην προκαλεί λύπη ή πόνο στον αδελφό μου.
Στήριξέ με στο δρόμο των εντολών σου και μέχρι την τελευταία μου πνοή δώσε να μην απομακρυνθώ από το φως των εντολών σου.


Οι εντολές σου ας γίνουν ο μόνος νόμος της ζωής μου στη γη και σ’ όλη την αιωνιότητα.
Αν μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν τον Θεό και τους αγίους, « ταύτα πάντα προστεθήσεται αυτοίς » … αδελφή Μαγδαληνή του Έσσεξ


https://iconandlight.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου