''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Η Ρωσία ενεργοποιεί την βάση της στην Κούβα – Πύραυλοι θα στοχεύουν πλέον Νέα Υόρκη-Ουάσινγκτον

Έρχεται νέα κρίση της Κούβας, μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να ενεργοποιήσει την βάση στο νησί αυτό (εκτός όλων των άλλων και με πυραύλους), αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να τοποθετήσουν βαλλιστικούς πυραύλους σε Πολωνία και Ρουμανία.

Επίσης, μετά την σοβαρή νατοϊκή παρουσία στην Βαλτική θάλασσα και την ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε Εσθονία, Λιθουανία. Λετονία, η Μόσχα αποφάσισε να πράξει το ίδιο κτυπώντας τις ΗΠΑ εκεί που «πονούν», δηλαδή στην περιοχή της Κούβας, ενεργοποιώντας σειρά σχεδίων.
Ρωσικά πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου με επικεφαλής τη φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκώφ» εισήλθε στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Κούβας Αβάνα.
Ο ρωσικός τύπος ανέφερε ότι το Κρεμλίνο πρόσφατα πήρε μια σοβαρή απόφαση που αφορά την δυνατότητα επιστροφής των ρωσικών δυνάμεων στην Κούβα, οι οποίες θα ενεργοποιήσουν την στρατιωτική βάση στο νησί, η οποία υπήρχε εκεί στην σοβιετική εποχή. Μιλάμε για τρομερή απόφαση, δεδομένης της προϊστορίας με την κρίση της Κούβας το 1962.
Υπενθυμίζεται ότι ο όρος «κρίση της Κούβας» προέκυψε ως αποτέλεσμα της εξαιρετικά έντονης πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 1962.
Το 1961, οι Αμερικανοί τοποθέτησαν πυρηνικά όπλα στην Τουρκία απειλώντας ξεκάθαρα την ΕΣΣΔ. Σε απάντηση, η Σοβιετική Ένωση μετέφερε κρυφά στην Κούβα πυραύλους και άλλα όπλα της, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών κεφαλών . Στις Ηνωμένες Πολιτείες προκλήθηκε συναγερμός.
Η κρίση, που ονομάστηκε «κρίση της Κούβας», θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια πυρηνική σύγκρουση.

Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται το 2019. Σε απάντηση των της τοποθέτησης αμερικανικών τακτικών πυραύλων που θα παραδοθούν στην Πολωνία και τη Ρουμανία μέχρι το 2022, η Ρωσία θα αναπτύξει τους δικούς της πυραύλους στην Κούβα.
Γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί η βάση στο νησί αυτό, τονίζουν Ρώσοι ειδικοί.

Η Μόσχα σκοπεύει να επιστρέψει στις πρώην στρατιωτικές βάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της βάσης της στην Κούβα.
Στην πραγματικότητα, αυτό συνέβη τα τελευταία χρόνια, όταν η Ρωσία, αντιδρώντας στο ισχυρό οικονομικό πλήγμα και την πολιτική πίεση, πρωτίστως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επανέκτησε την ιδιότητά της ως παγκόσμια δύναμη.
Στο νότιο προάστιο της Αβάνας, υπήρχε το σοβιετικό κέντρο ηλεκτρονικών σημάτων και επικοινωνιών από το 1967. Η κύρια εκδοχή της αποστολής της βάσης αυτής ήταν η έκδοση συντεταγμένων για τους σοβιετικούς πυραύλους που στάθμευαν Sτην Κούβα και οι οποίοι εφόσον απαιτούνταν, θα μπορούσαν να χτυπήσουν σε λίγα λεπτά ολόκληρη τη νότια ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η βάση αυτή έκλεισε το 2002, για χάρη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, υπήρχε πάντα μια ομάδα από Ρώσους ειδικούς όλα αυτά τα χρόνια, για να φτάσουμε στην τωρινή απόφαση της Μόσχας να την θέσει ξανά σε πλήρη λειτουργία, τονίζει ρωσικό άρθρο.
«Η ενεργοποίηση της βάσης στην Αβάνα είναι θέμα πολλών μηνών», δηλώνει ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vladislav Shurygin.
«Ο σταθμός είναι σε κατάσταση λειτουργίας, αλλά η λειτουργία του έχει ήδη χαθεί μερικώς. Αλλά εκεί μπορούμε να εγκαταστήσουμε ταχύτατα νέο εξοπλισμό. Δεν μιλάμε για την τοποθέτηση πυραυλικών συστημάτων μόνο, αλλά για ειδικό εξοπλισμό, οποίος θα καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες εντελώς ανυπεράσπιστες κατά των ρωσικών μέσων καταστροφής», δηλώνει ο ίδιος.
Πρόκειται για το νέο επεισόδιο του ψυχρού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία τον οποίο ζούμε εδώ και μερικά χρόνια και το οποίο πολύ εύκολα μπορεί να εκτραπεί και να προκαλέσει μία ακόμη κρίση της Κούβας απειλώντας ολόκληρο τον πλανήτη.

https://corfiatiko.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου