''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Πρόωρες εκλογές – Τι σημαίνουν για τις σχέσεις της πολιτείας με την Εκκλησία- Ποιες εξελίξεις δρομολογούνται

Πρόωρες εκλογές – Τι σημαίνουν για τις σχέσεις της πολιτείας με την Εκκλησία- Ποιες εξελίξεις δρομολογούνται

Η επομένη των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, βρίσκει την χώρα σε νέα προεκλογική περίοδο, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Η Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις καθώς μένει να διαφανεί αν οι αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση τόσο για τις σχέσεις με την εκκλησία, όσο και σχετικά με τον ποινικό κώδικα, θα επισπευσθούν στο χρόνο που απομένει, ή αν θα μεταφερθούν στην επόμενη κυβέρνηση.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος την περασμένη εβδομάδα ασχολήθηκε με το θέμα των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, όπως ανέφερε και στο επίσημο ανακοινωθέν της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μα βάση το αρχικό σχέδιο από τον νέο Ποινικό Κώδικα καταργούνται άρθρα που σχετίζονται με τη βλασφημία θρησκειών, την περιύβριση των νεκρών, κ.λπ.
Συγκεκριμένα, καταργούνται:
– κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση με οποιονδήποτε τρόπο το Θεό και θρησκεία (άρθρα 198-199),
– περιύβριση νεκρών ή μέλη του ή την τέφρα του (άρθρο 201)
Και μένει να διαφανεί αν οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν και στο νέο σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση μετά την δημόσια διαβούλευση.
Η κατάργηση των εν λόγω άρθρων έχει προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και την επίσημη παρέμβαση τόσο της Ιεραρχίας, όσο και ιερέων ανά την Ελλάδα που μιλούν για προσπάθεια στόχευσης της θρησκείας και της πατρίδας.
Πληροφορίες από το Μαξίμου τονίζουν ότι η μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμα και πριν από τις πρόωρες εκλογές, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του τελικού κειμένου.
Η ίδια πηγή τόνισε επίσης, στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικά με το σχέδιο νόμου για τις σχέσεις της πολιτείας με την εκκλησία, και το εργασιακό καθεστώς των Ιερέων μη θέλοντας να προκαλέσει περαιτέρω ένταση. Πάντως, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν έχουν παύσει να ασκούν πιέσεις ώστε να κλείσει και αυτό το θέμα.
Μένει λοιπόν, να διαφανεί τις επόμενες ημέρες ποιες επιλογές θα γίνουν από πλευράς Μαξίμου σε ό,τι αφορά τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την Εκκλησία και την Ορθοδοξία εν γένει.
πηγή: orthodoxianewsagency.gr
https://simeiakairwn.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου