''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Τα στενά του Ορμούζ στα πρόθυρα του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου


Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Το Ιράν απειλεί να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ  
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, αποφάσισε να μην ανανεώσει τις εξαιρέσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις για τις χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «συμφώνησαν να αναλάβουν εγκαίρως δράση για να εξασφαλίσουν ότι καλύπτεται η παγκόσμια ζήτηση καθώς όλο το ιρανικό πετρέλαιο απομακρύνεται από την αγορά», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Στόχος των ΗΠΑ είναι να μηδενιστούν οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.
Ο τερματισμός των εξαιρέσεων θα σημάνει την αφαίρεση ενός εκατ. βαρελιών την ημέρα από την αγορά πετρελαίου.
Η Τεχεράνη προχώρησε στην αντεπίθεση και ανώτατος ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα κλείσει το Στενό του Ορμούζ αν της απαγορευτεί να το χρησιμοποιήσει, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.


«Το Στενό του Ορμούζ με βάση το διεθνές δίκαιο είναι μια εσωτερική πλωτή οδός και εάν εμποδιστούμε από το να το χρησιμοποιήσουμε, τότε θα το κλείσουμε», ανέφερε το Reuters, επικαλούμενοι τον Alireza Tangsiri, επικεφαλής του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης.
Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι η ανεξάρτητη ανώτατος ιρανός κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι «ανεξάρτητα από το εάν οι κυρώσεις παραμείνουν ή όχι, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν δεν θα μηδενιστούν σε καμία περίπτωση μηδενικές, εκτός αν οι ιρανικές αρχές αποφασίσουν να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου και αυτό δεν έχει τεθεί στο τραπέζι τώρα».
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε και αναλύουμε όλα τα πιθανά σενάρια και τις προϋποθέσεις για την πρόοδο των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας μας και ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα.
«Έχουμε χρόνια εμπειρίας στο να εξουδετερώνουμε τις προσπάθειες των εχθρών να καταφέρουν πλήγματα εναντίον της χώρας», πρόσθεσε η πηγή.
Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιράν έχει εξαπολύσει μια τέτοια απειλή.
Το Δεκέμβριο του 2018 το Ιράν προειδοποίησε ότι θα κλείσει το Στενό του Ορμούζ, τονίζοντας ότι «εάν κάποια μέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να μπλοκάρουν το πετρέλαιο του Ιράν (εξαγωγές), καθόλου πετρέλαιο δεν θα εξαχθεί από τον Περσικό Κόλπο. "



Η απειλή του Δεκεμβρίου του ιρανού Προέδρου Rouhani είχε καλωσοριστεί από τους σκληροπυρηνικούς κληρικούς και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους, όπως ο στρατηγός Qassem Soleimani ι, ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, Quds Force.
Προηγουμένως, στις αρχές Νοεμβρίου 2018, ένας διακεκριμένος κληρικός της σκληρής γραμμής είπε σε μια προσευχή της Παρασκευής στο Mashhad, θεωρούμενη πνευματική πρωτεύουσα του Ιράν, ότι το Ιράν έχει την εξουσία να «δημιουργήσει» συνθήκες για να εκτοξευτεί η τιμή του πετρελαίου στα 400 δολάρια/βαρέλι, αν αποφασίσει να δράσει στον Περσικό Κόλπο.
Ο κληρικός Ayatollah Ahmad Alamolhoda ανέφερε πως «αν το Ιράν το αποφασίσει, ούτε μια σταγόνα πετρελαίου της περιοχής δεν θα εξαχθεί και σε 90 λεπτά όλες οι χώρες του Περσικού Κόλπου θα καταστραφούν».
Το καλοκαίρι του 2018, μετά από παρόμοιες απειλές από την Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, ναύαρχος Bill Urban, δήλωσε στο Associated Press ότι το ναυτικό των ΗΠΑ και οι περιφερειακοί σύμμαχοί της Ουάσιγκτον «είναι έτοιμοι να εξασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη ροή του εμπορίου όπου επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο».
Το Στενό του Ορμούζ είναι μια στενή πλωτή οδός από την οποία μεταφέρεται το 20% του παγκοσμίου εμπορίου του πετρελαίου ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει να μπλοκάρουν σε αντίποινα για κυρώσεις που στοχεύουν στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.



Οι ΗΠΑ έχουν πει ότι θα κινηθούν για να σταματήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια του Ιράν να αποκλείσει το Στενό του Ορμούζ.
Ως εκ τούτου, αν ο πρόεδρος Trump εμμείνει στην απόφασή του για να μην ανανεώσει τις απαλλαγές από το Ιράν για εξαγωγές πετρελαίου, μπορεί να ξεκινήσει μια σειρά γεγονότων που κορυφωθεί με μια περιφερειακή σύρραξη με το Ιράν ενάντια στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.
Είτε η Ρωσία είτε η Κίνα σπεύσουν σε βοήθεια προς το Ιράν, τότε θα βρισκόμαστε στα πρόθυρα του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου