''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Το μεγαλύτερο αρχηγείο μυστικών υπηρεσιών στον κόσμο άνοιξε στο Βερολίνο

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μπρούνο Καλ, ο πρόεδρος της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών BND.
Δεν υπάρχουν κινητά τηλέφωνα. Δεν υπάρχουν ιδιωτικοί φορητοί υπολογιστές. Δεν ελέγχετε προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και στο τέλος της ημέρας, όλες οι κάρτες πρόσβασης πρέπει να κλειδώνονται σε ένα χρηματοκιβώτιο.

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ και 12 χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής, η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) άνοιξε επίσημα το νέο της σπίτι στο Βερολίνο, το μεγαλύτερο κέντρο πληροφοριών στον κόσμο με ένα αποτύπωμα μεγέθους 36 γηπέδων ποδοσφαίρου.

Το κτίριο, κοντά στη διαδρομή του πρώην Τείχους του Βερολίνου, είναι ένας από τους πιο μυστικούς χώρους της Γερμανίας, με
αυστηρούς κανόνες ασφαλείας που διέπουν το τι μπορούν και δεν μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι εκεί.

Η Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε το αρχηγείο την Παρασκευή και μίλησε για την ιστορία του BND και για το σημαντικό ρόλο που παίζει. «Σε έναν κόσμο που συχνά προκαλεί σύγχυση», είπε η καγκελάριος, «τώρα, πιο επείγον από ποτέ, η Γερμανία χρειάζεται μια ισχυρή και αποτελεσματική υπηρεσία πληροφοριών του εξωτερικού».

Ο χώρος είχε προηγουμένως στεγάσει αστυνομικούς στρατώνες που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στη συνέχεια έγινε ο χώρος ενός ανατολικογερμανικού αθλητικού γηπέδου, που κατεδαφίστηκε ως μέρος της προσπάθειας της Γερμανίας να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2000.

Περίπου 3.200 από έναν αναμενόμενο αριθμό 4.000 εργαζόμενων έχουν ήδη φτάσει και εργάζονται στο νέο κτίριο, ενώ άλλοι μένει να μετακινηθούν από τα παλαιά κεντρικά γραφεία εκτός του Μονάχου. Η υπηρεσία απασχολεί περίπου 6.500 άτομα στη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο.

Η τολμηρή νέα παρουσία της έχει σκοπό να σηματοδοτήσει έναν περισσότερο παγκόσμιο ρόλο με αυτοπεποίθηση, αλλά η υπηρεσία δεν είναι χωρίς κριτικούς στη Γερμανία, όπου οι υπηρεσίες ασφαλείας μπορούν να θυμηθούν αναμνήσεις από τη Στάζι και την Γκεστάπο. Οι αποκαλύψεις το 2013 από τον Έντουαρντ Σνόουντεν που ο οργανισμός συνεργάστηκε στενά με τις αμερικανικές και τις βρετανικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση των ψηφιακών επικοινωνιών σόκαραν πολλούς και την οδήγησαν να μειώσει τη συνεργασία με την αμερικανική NSA.

Υποψίες μεταξύ μερικών είχαν επίσης επικεντρωθεί στους ψεύτικους φοίνικες έξω από το κτίριο, για τους οποίους η Γερουσία του Βερολίνου τον Ιανουάριο επιβεβαίωσε ότι ήταν μια εγκατάσταση τέχνης και όχι κρυφές συσκευές ακρόασης.


Το κτίριο κατασκευάστηκε με 135.000 κυβικά μέτρα τσιμέντου και 20.000 τόνους χάλυβα και έχει 14.000 παράθυρα και 12.000 πόρτες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της υπηρεσίας.

Η τελετή έναρξης της Παρασκευής αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό: το κτίριο αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2011, αλλά αυτό καθυστέρησε από κατασκευαστικά ζητήματα και για άλλους λόγους.

Το 2015 κλέφτες έκλεψαν εξαρτήματα από τις τουαλέτες του κτιρίου προκαλώντας πλημμύρες και ζημιές, σε ένα περιστατικό που ονομάστηκε “Watergate” στον γερμανικό Τύπο.

Πηγή:

 
«Πᾶνος»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου