''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Η Σ.Αραβία πιέζει για επισημοποίηση της συμμαχίας με τη Ρωσία

Να εξελίξει τον «αρραβώνα» με τη Ρωσία σε «γάμο» φαίνεται να θέλει η Σαουδική Αραβία στην αγορά πετρελαίου.
Το Ριάντ και οι σύμμαχοί του στον ΟΠΕΚ φαίνεται να πιέζουν στην κατεύθυνση της επισημοποίησης της συνεργασίας ανάμεσα στο καρτέλ και το γκρουμπ των 10 εξωτερικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών υπό τη Ρωσία.

Το βασίλειο των Σαούντ πιστεύει πως μία επίσημη συμμαχία των δύο πλευρών θα είχε πιο ισχυρά αποτελέσματα στην αγορά πετρελαίου, ειδικά σε περιόδους που οι πετρελαιοπαραγωγοί προσπαθούν να δώσουν ώθηση στις τιμές, αλλά συναντούν απέναντί τους τις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που θέλει για τους ψηφοφόρους του φθηνή βενζίνη.

Τα τελευταία χρόνια ο ΟΠΕΚ έχει συντονίσει τις κινήσεις του με τη Ρωσία, το Μεξικό και άλλες χώρες εκτός του καρτέλ. Το Ιράν αντιτίθεται σε μία στενότερη συνεργασία φοβούμενο ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και θα σφίξουν ακόμη περισσότερο οι ρωσο-σαουδαραβικές σχέσεις. Η Τεχεράνη θεωρεί την Μόσχα σύμμαχο, αλλά το Κρεμλίνο έχει φροντίσει να έχει αγαστή συνεργασία και με τον μεγάλο αντίπαλό της, το Ριάντ.

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια και οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου δύσκολα μπορούν να διαχωριστούν. Η πρόταση ωστόσο αναμένεται να κατατεθεί επισήμως σε επίσημες συναντήσεις του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας στη Βιέννη, την εβδομάδα, που αρχίζει στις 18 Φεβρουαρίου.

naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου