''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Ολοταχώς για αιματοχυσία στη Μάνμπιζ: Κατάληψη του Al-Arimah από τις συριακές «Τίγρεις» – Στο «πλευρό» του Άσαντ η Μόσχα


Όλα άλλαξαν από χθες μετά την «παγωμένη» ανακοίνωση της Μόσχας ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα του Ρώσου προέδρου Πούτιν ραντεβού με τον Ερντογάν τις επόμενες ημέρες, αφού ο Τούρκος ηγέτης συνεχίζει να «σαλιαρίζει» με τον Τραμπ, τον οποίο προσκάλεσε μάλιστα στην Τουρκία.

Όλα αυτά είχαν επίπτωση στην Συρία και έτσι δόθηκε εντολή στην επίλεκτη τεθωρακισμένη ταξιαρχία «Τίγρεις» των συριακών ενόπλων δυνάμεων, στις τάξεις της οποίας συμμετέχουν και Ρώσοι σύμβουλοι, ενώ διαθέτει ρωσικά οπλικά συστήματα,να εισβάλλει εντελώς αιφνιδιαστικά στο Al-Arimah περικυκλώνοντας ολόκληρα χωριά μετά από συμφωνία με την συνασπισμό SDF (Syrian Democratic Forces) στον οποίο ηγούνται Κούρδοι.

«Η περιοχή είναι κάτω από τον ολοκληρωτικό έλεγχο του συριακού στρατού» αναφέρει η Δαμασκός μετά τις χθεσινές ισραηλινές επιθέσεις σε αποθήκες που κατείχαν οι Ιρανοί. Πριν λίγο το στρατιωτικό συμβούλιο του Manbijανακοίνωσε:

«Ο ρωσικός στρατός ξαναδημιούργησε σήμερα το κέντρο συντονισμού Ρωσίας-Συρίας στο Arimah, το οποίο ήταν ανενεργό εδώ και καιρό. Η παρουσία των συριακών δυνάμεων στη δυτική ύπαιθρο του Arimah δεν είναι νέα, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις οδήγησαν σε επέκταση της ανάπτυξης».

Την ίδια στιγμή επίλεκτες συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στην βόρεια (το τονίζουμε αυτό) παραμεθόρια περιοχή του Manbij, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους μαχητές, ανέφερε το Al Jazeera.

Πρόκειται για την ίδια ακριβώς περιοχή στην οποία ετοιμάζονται οι Τούρκοι να εισέλθουν, αλλά θα έλθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τον αναβαθμισμένο συριακό στρατό, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε πριν δύο ημέρες ισχυρή πυραυλική βοήθεια με ειδική πτήση αεροσκάφους Il-76.

Συριακές μηχανοκίνητες δυνάμεις και πύραυλοι εδάφους-εδάφους και άλλος εξοπλισμός, όπως άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα έχουν φτάσει στο χωριό Arimah στη δυτική πλευρά του Manbij, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu την Τρίτη. Το Arimah απέχει 25χλμ. από το κέντρο του Manbij.

Σήμερα επίσης η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας είπε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο των περιοχών απ’ όπου θα αποχωρήσουν οι Αμερικανοί, οι δυνάμεις του Άσαντ.

Οι Γάλλοι οι οποίοι διαθέτουν επίλεκτες δυνάμεις στην περιοχή, έχουν πάρει θέσεις σε επιλεγμένα σημεία και αναμένουν του Τούρκους οι οποίοι εισέρχονται στο «λάκκο με τα φίδια», ενώ εφόσον απειληθούν αναμένεται εντολή και για τυχόν πυραυλικές επιθέσεις από τις γαλλικές φρεγάτες που ευρίσκονται ανοικτά της Κύπρου. Η εξέλιξη έρχεται μια μέρα μετά την αποστολή μαχητών και τεθωρακισμένων οχημάτων από την Τουρκία στα σύνορα με την Συρία, μετά την θετική απόφαση της Ουάσιγκτον να αποσύρει στρατεύματα από τη Συρία.

Το Manbij ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), υπό την ηγεσία των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).

Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι η τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα στοχεύει σε περιοχές υπό τον έλεγχο των μαχητών του YPG, συμπεριλαμβανομένου του Manbij.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε την Τρίτη ότι η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την απόσυρση των δυνάμεων YPG από τον Manbij πριν από την απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη Συρία.

Κούρδος ανώτερος αξιωματούχος όμως, ανέφερε ότι έχουν απευθυνθεί για βοήθεια στην Μόσχα για την προστασία των κουρδικών περιφερειών από την τουρκική επίθεση μετά την απόσυρση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι υπάρχουν ενεργές συνομιλίες με το Κρεμλίνο, τη συριακή κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι δυνάμεις των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία βρίσκονται κοντά σε κουρδικές περιοχές και θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα όπως φαίνεται.

Μια σίγουρη τουρκική στρατιωτική προέλαση όπως ξεκίνησε αρχικά, μπορεί να εξελιχθεί εύκολα σε «τάφο» των φιλοδοξιών του Ερντογάν, ο οποίος ονειρεύεται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία την οποία δεν θα του δώσει όμως ούτε ο Πούτιν ούτε η Ευρώπη. Όσο για την απόφαση Τραμπ, αν δεν ισχύει το σενάριο Boeing (κατασκευάστρια των F-35), τότε μάλλον υπάρχει παγίδα για επιδείνωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων λόγω των γνωστών τουρκικών υπερβολικών απαιτήσεων στην Συρία, η οποία αποτελεί χώρα άμεσου ρωσικού ενδιαφέροντος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου