Η Μόσχα κατηγόρησε τις Η.Π.Α. ότι απαγορεύουν στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Συρία, καθώς η παρουσία τους στο νότιο τμήμα της χώρας αποθαρρύνει τους πολίτες να φτάσουν σε κυβερνητικές γραμμές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο ρωσικός στρατός ζήτησε από τις ΗΠΑ να πράξουν το αυτονόητο και να τερματίσουν την κατοχή της περιοχής Al-Tanf στη νότια Συρία.
Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την περιοχή γύρω από το στρατόπεδο προσφύγων Rukban.
Η κατάσταση στο στρατόπεδο προσφύγων Rukban καθίσταται ανυπόφορη για τους ανθρώπους εκεί, καθώς νέες πληροφορίες αποκάλυψαν ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακής υγιεινής.
«Όλες αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι πέθαναν στο Rukban τον περασμένο μήνα. Επιβεβαιώνω τη δύσκολη, καταστροφική κατάσταση στο Ρουκμπάν», δήλωσε ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου υγείας Σεργκέι Γκράμπσακ σήμερα.
Την ίδια στιγμή οι Ρώσοι διεμήνυσαν στους Ισραηλινούς να ξεχάσουν ότι ήξεραν για την Συρία και το καθεστώς δράσης τους πριν την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους Il-20.
Αυτή την εβδομάδα, πολλές αναφορές των ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός εκπαιδεύτηκε για να καταστρέψει τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας S-300 που πρόσφατα είχαν παραδοθεί στη Συρία.
Τις πληροφορίες ακολούθησαν ελπιδοφόρες δηλώσεις από τις ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα επιτρέψει στο Τελ Αβίβ να επαναλάβει τις αεροπορικές επιδρομές του ενάντια στους «ιρανικούς στόχους» στην συριακή Αραβική Δημοκρατία.
«Οι προειδοποιήσεις της Μόσχας ενάντια σε νέες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον της Ρωσίας για τα γεγονότα στο Λίβανο είναι ανησυχητικές εξελίξεις και υπάρχει ένας «πραγματικός κίνδυνος» να κλείσει το «επιχειρησιακό παράθυρο ευκαιρίας» των Ισραηλινών Δυνάμεων στις χώρες αυτές», αναφέρει ο αμυντικός αναλυτής Amos Harel.
Τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος σημείωσε ότι το Τελ Αβίβ «εκμεταλλεύτηκε την αναταραχή στον αραβικό κόσμο για να διευρύνει την επιθετική του δραστηριότητα”, συμμετέχοντας σε «εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές και ειδικές επιχειρήσεις” στη Συρία και το Λίβανο.
«Το Ισραήλ επικεντρώθηκε στην «πρόληψη λαθρεμπορίου προηγμένων όπλων του Ιράν προς τη Χεζμπολάχ” και «στην αποτροπή της στρατιωτικής δράσης της Τεχεράνης στη Συρία», τόνισε ο ίδιος.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους από την αντι-αεροπορική άμυνα της Συρίας στις 17 Σεπτεμβρίου, όλα άλλαξαν για τις ισραηλινές δυνάμεις.
«Εάν η Ρωσία είναι ακόμα θυμωμένη για την κατάρριψη του Il-20 κατά τη διάρκεια αεροπορικού επεισοδίου πριν από δύο μήνες ή απλώς τo εκμεταλλεύεται για να υπαγορεύσει νέους στρατηγικούς κανόνες στο Ισραήλ, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο”, υποστήριξε ο Harel, επισημαίνοντας τα σχόλια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη ότι δεν είχε σχέδιο να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του σύντομα.
«Η Ρωσία κατέστησε σαφές στο Ισραήλ με πολλούς τρόπους ότι το προηγούμενο status quo έχει κάνει φτερά», σημείωσε ο Harel, υπονοώντας ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει πλέον στο Τελ Αβίβ να διαταράξει το «κύριο έργο» της Ρωσίας στη Συρία.
Το έργο αυτό είναι η αποκατάσταση του κρατικού ελέγχου της χώρας από τον Άσαντ, ο οποίος θα προστατεύσει την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα της Μόσχας στη χώρα.
Ως απόδειξη, ο αναλυτής ανέφερε την πρόσφατη λεκτική «αντιπαράθεση» των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων προς τις ισραηλινές δυνάμεις στη Συρία, σε «πιο επιθετικό τόνο» σε συνομιλία στην τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης μεταξύ της ρωσικής βάσης Hmeymim και του ισραηλινού στρατού.
Υπενθυμίζουμε ότι μετά την απώλεια του ρωσικού αεροσκάφους το Σεπτέμβριο, η Μόσχα υλοποίησε την παράδοση τριών πλήρη συστημάτων αεράμυνας S-300 στη Συρία.
Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποσχέθηκε να παράσχει στη Συρία το σύστημα ταυτοποίησης φίλιων/εχθρικών δυνάμεων, μαζί με βοήθεια στην ραδιοηλεκτρονική καταστολή της δορυφορικής πλοήγησης, των αερομεταφερόμενων ραντάρ και των συστημάτων τηλεπικοινωνιών των δυτικών αεροσκαφών.
Σύμφωνα με τον Χάρελ, η Ρωσία μπορεί να αμφισβητήσει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιλογές και στο Λίβανο, ενώ ο αναλυτής επισημαίνει αυτό που θεωρεί ως «αυξημένο ενδιαφέρον για τα γεγονότα στην χώρα” από τον Πούτιν.
«Στο χειρότερο σενάριο, η αμυντική ομπρέλα την οποία η Ρωσία έχει επεκτείνει στη βορειοδυτική Συρία θα επεκταθεί και στον Λίβανο, περιπλέκοντας περαιτέρω τα ισραηλινά σχέδια», τονίζει ο ίδιος.
Ο ίδιος ο αναλυτής εκτιμά, «προσπαθώντας να καταλάβει τι θέλει ο Πούτιν, στη Συρία και ίσως και στον Λίβανο», αλλά του είναι απείρως δύσκολο να το κατανοήσει από το «παιχνίδι σκακιού» που υλοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος ειδικά με το κίνημα της Χεζμπολάχ.
Όπως και αν έχει όμως το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για όλες τις δυνάμεις που δρουν στην Συρία.
http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2018/11/status-quo.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου