''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

H Μόσχα δημιουργεί βάση στην Κούβα – Ρωσικά πυραυλικά συστήματα θα «βλέπουν» Ουάσινγκτον – Κίνηση-ματ από τον Β.Πούτιν


Οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια ο πλανήτης στο να βιώσει μια νέα τρομερή κρίση της Κούβας μετά την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την συνθήκη INF;
Η Μόσχα κατηγορεί ήδη τους Αμερικανούς για την παρουσία πυραύλων τύπου Tomahawk κοντά στα ρωσικά σύνορα, ενώ προειδοποιεί με αντίποινα που θα προκαλέσουν «πάταγο» στις ίδιες τις ΗΠΑ για την συνθήκη πυραύλων μέσου βεληνεκούς.
Εφόσον οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την συνθήκη βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς INF, τότε η Ρωσία θα παίξει το «χαρτί» της Κούβας με την δημιουργία πυραυλικής βάσης εκεί, δημιουργώντας ξανά συνθήκες εποχής 1962, αναφέρει ρωσικό άρθρο.
Άλλωστε η Μόσχα δεν «έσβησε» τυχαία χρέη δις δολαρίων στην Κούβα πριν μερικά χρόνια που προέρχονταν από την εποχή της ΕΣΣΔ.
Ένας ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι η χώρα του εξετάζει σοβαρά τη δημιουργία στρατιωτικής πυραυλικής βάσης στην Κούβα, ανταποκρινόμενη στο σχέδιο Τραμπ που αφορά την απόσυρση από τη συνθήκη INF, προβλέποντας ότι «μια νέα κρίσης της Κούβας” θα μπορούσε να κάνει την εμφάνιση της εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν.

Σύμφωνα με τον στρατηγό ε.α. Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής άμυνας της Δούμα και πρώην διοικητή των ρωσικών πυραυλικών στρατευμάτων, εφόσον η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποσυρθεί πλήρως από την συνθήκη περιορισμού βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς INF, τότε «θα επανέλθουμε στο «πνεύμα εκείνων των χρόνων”, με την επανενεργοποίηση των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κούβα”.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη ότι παραβιάζουν τη συμφωνία, αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να την τερματίσει, ανοίγοντας το δρόμο για νέα συστήματα πυρηνικών και συμβατικών όπλων σε καιρό έντονων εντάσεων, γράφει και το περιοδικό Newsweek.
«Για να ενισχύσουμε τη στρατιωτική μας παρουσία στην Κούβα, χρειαζόμαστε τουλάχιστον τη συναίνεση της κυβέρνησης της Κούβας.
Σε τελική ανάλυση, αυτό το ερώτημα είναι περισσότερο πολιτικό παρά στρατιωτικό και σήμερα είναι πιθανό να είναι πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα μέτρα σε απάντηση μιας πιθανής απόσυρσης των ΗΠΑ από την INF», δήλωσε ο Σαμάνωφ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Τώρα η ενεργή φάση αξιολόγησης αυτού του σεναρίου βρίσκεται σε εξέλιξη και οι προτάσεις θα ετοιμαστούν στη συνέχεια με ενδελεχείς εκτιμήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος που γνωρίζει λόγω προηγούμενης θέσης ως διοικητής των ρωσικών πυρηνικών πυραύλων, ακριβώς τι λέει.
Το ζήτημα αυτό θα τεθεί όταν ο νέος πρόεδρος της Κούβας, Miguel Diaz-Canel, θα επισκεφθεί την Ρωσία στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο Σάμανοφ δήλωσε ότι «η Κούβα έχει τα δικά της συμφέροντα που έχουν πληγεί από τις πολύχρονες αμερικανικές κυρώσεις», κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο Diaz-Canel, ένα φρέσκο πρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.
Ο Ρώσος πολιτικός δήλωσε ότι δεν θα αποκλείσει την προοπτική μιας ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα της Καραϊβικής, που θα συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, ενώ στην κουβέντα θα πέσει και ένα δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για αγορά ρωσικών όπλων από την Κούβα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Σαμάνοφ είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι «εάν δεν σταματήσουμε τώρα και δεν καθίσουμε να μιλήσουμε, τότε θα μπορούσαμε μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουμε συνθήκες συγκρίσιμες με την κρίση της Κούβας το 1962»”.
Την ίδια ημέρα, ο Ρώσος γερουσιαστής Αλεξέι Πούσκοφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι «ο κίνδυνος είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τον κόσμο σε μια άλλη Κρίση των πυραύλων της Κούβας».
Η Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα ήταν μια μεγάλη αντιπαράθεση που έφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση στο χείλος του πυρηνικού πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μετά από την αποτυχημένη από την CIA να ανατρέψει την κυβέρνηση της Κούβας το 1961.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κούβα επετεύχθη συμφωνία για ταυτόχρονη απόσυρση των ρωσικών πυραύλων από το νησί και των αμερικανικών πυραύλων από την Τουρκία.
Ο πρώην Σοβιετικός Γενικός Γραμματέας Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος υπέγραψε τη Συνθήκη INF μαζί με τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1987, προειδοποίησε ότι μια νέα κούρσα εξοπλισμών θα ξεσπάσει αν η συμφωνία ακυρωθεί.
Ο ίδιος παρότρυνε Η.Π.Α. και Ρωσία να έρθουν σε επαφή, διότι πολύ πιθανά στρατιωτικά περιστατικά μεταξύ τους σε συνδυασμό με το «σημερινό φορτισμένο κλίμα» μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλο πρόβλημα τον πλανήτη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου