''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Κινα: «Πρασινο Σινικο Τειχος» απο δενδρα για την καταπολεμηση της ερημοποιησης

Η κυβέρνηση της Κίνας φυτεύει ένα τεράστιο αριθμό δέντρων σε μια μεγάλη προσπάθεια γεωμηχανικής για την καταπολέμηση της ερημοποίησης,
ώστε να επιβραδυνθεί η διάβρωση, να δεσμευτούν μεγάλες ποσότητες άνθρακα και παράλληλα να δημοιυργηθούν οικονομικά οφέλη.

Μέχρι το 2050, αναμένεται να έχουν φυτευτεί δέντρα σε μία έκταση 88 εκατομμυρίων στρεμμάτων, σε μια περιοχή που εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 5.000 χιλιομέτρων και πλάτος 1.500 χιλιομέτρων. Η κυβέρνηση της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη ελπίζει πως η επιτυχία του έργου αναδάσωσης θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τις άλλες χώρες που απειλούνται από την ερημοποίηση, ένα φαινόμενο που εκτιμάται ότι επηρεάζει 250 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Οι άγονες εκτάσεις της Κίνας, οι οποίες περιλαμβάνουν την έρημο Γκόμπι, αποτελούν έως και το 27% της χώρας, με ανοδικές τάσεις. Η ερημοποίηση στην Κίνα προκαλεί σκόνη και καταιγίδες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, στην ποιότητα των οδικών μεταφορών και οδηγούν σε οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Τα αποτελέσματα του έργου αναδάσωσης, που ξεκίνησε το 1978, είναι αμφιλεγόμενα. Το έργο έχει προσφέρει χρηματοοικονομική σταθερότητα σε πολλές φτωχές κοινότητες, και οι κρατικές επενδύσεις σε υποδομές γύρω από το έργο βοήθησαν επίσης στην περιφερειακή ανάπτυξη. Η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το έργο έχει ήδη επιφέρει μείωση στις αμμοθύελλες, έχει σταθεροποιήσει τις εκτάσεις των ερήμων και έχει προκαλέσει ακόμη και αυξημένες βροχοπτώσεις.

Ωστόσο διάφοροι ακαδημαϊκοί και ειδικοί διαφωνούν με το βαθμό επιτυχίας του έργου. «Νόμιζα ότι το έργο ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση της ερημοποίησης. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις ότι έως και το 86% των δένδρων που φυτεύτηκαν στα πλαίσια του έργου έχουν πεθάνει. Μάλλον επιλέξαμε το λάθος μέρος για να φυτέψουμε δέντρα», δήλωσε ο Κάο Σιτσιόνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μινζού της Κίνας. Εξάλλου, η εισαγωγή ακατάλληλων δέντρων σε ένα εύθραυστο οικοσύστημα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο μέλλον και να αποτελέσει σπατάλη χρήσιμων πόρων, προειδοποιεί ο καθηγητής.


http://greenagenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου