''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Πρέπει να επαινούμε τα παιδιά μας;


Πολλά έχουν λεχθεί για τη σημασία της αυτοεκτίμησης στα παιδιά.
Ορισμένοι ειδικοί έχουν υποστηρίξει πως πρέπει να επαινούμε τα παιδιά μας, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι αυτός ο έπαινος είναι βλαπτικός γι’ αυτά. Η έννοια της αυτοεκτίμησης μπορεί να δημιουργεί σύγχυση στους χριστιανούς γονείς διότι παραπέμπει στην υπερηφάνεια, που γνωρίζουμε πως είναι κάτι κακό. Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας τον σεβασμό προς τον εαυτό τους τους, άλλους τον Θεό και την Εκκλησία Του. Τα παιδιά τα καταφέρνουν καλύτερα στη ζωή όταν έχουν αποκτήσει μια βαθιά αίσθηση σεβασμού τόσο προς τον εαυτό τους όσο και προς τους άλλους.

Τα παιδιά που έχουν βιώσει την παραμέληση , την απόρριψη, την κριτική, την επίθεση ή την κακοποίηση από τους γονείς τους, εσωτερικεύουν αρνητικές και καταστρεπτικές για τον εαυτό τους απόψεις, και κουβαλούν αυτές τις απόψεις στην ενήλικη ζωή τους.

Εσωτερικεύουν ιδές, συναισθήματα, και πεποιθήσεις για τον εαυτό τους όπως, «είμαι κακός, δεν μπορώ να αγαπηθώ, κανείς δεν νοιάζεται για μένα, είμαι βάρος σε όλους». Αυτά τα ψεύδη είναι καταστρεπτικά και αντίθετα προς το Ευαγγέλιο.

Η αλήθεια είναι πως ο Θεός μάς αγαπά βαθιά, και τιμά τον καθένα από μας, ασχέτως πώς συμπεριφερόμαστε. Ο Θεός αγαπά και λατρεύει κατά τρόπο μοναδικό καθένα απ’ τα παιδιά μας – τόσο πολύ μάλιστα ώστε παρέδωσε τον Μονογενή Του Υιό στον θάνατο για τον καθένα μας. Τα παιδιά μας έχουν, στα μάτια του Θεού, απροσμέτρητη και ιδιαίτερη αξία, όχι επειδή είναι τέλεια, και ασχέτως του τι λένε και πώς ενεργούν. Ο Θεός τα αγαπάει, αυτό είναι όλο. Οι αποφάσεις που παίρνουμε στη ζωή μας μπορεί να μας φέρνουν εγγύτερα προς τον Θεό και την πληρότητα της ζωής, ή να μας αποξενώνουν από Αυτόν, αλλά πάντως οι αποφάσεις μας ουδέποτε μεταβάλλουν το μέγεθος της αγάπης του Θεού για μας. Θέλουμε τα παιδιά μας να εσωτερικεύσουν αυτή την αλήθεια στις καρδιές τους.

Τα παιδιά θα εσωτερικεύσουν αυτή την αλήθεια για τον εαυτό τους και τον Θεό εάν τους φερόμαστε με αγάπη και σεβασμό – πάντοτε, και ιδίως όταν δεν συμπεριφέρονται καλά. Τα παιδιά τότε μόνο θα διδαχθούν τη σημαίνει απροϋπόθετη αγάπη, όταν βιώσουν αυτή την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφουν οι γονείς προς αυτά όταν συμπεριφέρονται άσχημα.

Μεγαλώνοντας παιδιά για τη βασιλεία του Θεού, Φίλιππος Μαμαλάκης, Εν πλω.


https://themeliosiaspis.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου