Πώς να κάνετε τα παιδιά πιο συνεργάσιμα μέσω του περιγραφικού επαίνου
Έχει χυθεί πολύ μελάνι γύρω από το θέμα «πώς να πειθαρχήσουμε ένα παιδί» και πώς θα γίνει πιο συνεργάσιμο. Ωστόσο, όσα κι αν ειπωθούν ή γραφτούν, η αλήθεια είναι πως ο θεμέλιος λίθος στη διαδικασία αυτή είναι η καλή επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών.
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι, άλλες..
«δουλεύουν» και άλλες όχι, άλλες θεωρούνται από τα νέα δεδομένα της ψυχολογίας δυσλειτουργικές και βλαπτικές για το παιδί και άλλες όχι.
Μια δοκιμασμένη πρόταση που τονώνει τη σχέση μας με το παιδί και το βοηθά να μας «ακούσει» είναι ο περιγραφικός έπαινος.
Τι είναι ο περιγραφικός έπαινος;
Ο περιγραφικός έπαινος, είναι αυτό που λέει η ίδια η λέξη.
Είναι όταν περιγράφουμε στο παιδί με ακρίβεια αν αυτό που κάνει είναι σωστό ή λάθος, αν έγινε με τον σωστό ή λάθος τρόπο.
Αν για παράδειγμα το παιδί παίζει με τουβλάκια ήσυχα κοντά σας, μπορείτε να του πείτε:
«Παίζεις τόσο ωραία με τα τουβλάκια σου» ή
«Τι όμορφα που τα έχεις στήσει το ένα πάνω στο άλλο, είσαι πολύ δημιουργικός» ή την ώρα του φαγητού
«Τρως καταπληκτικά με το πιρούνι»,
«Είσαι πολύ γενναίος που δοκίμασες το σπανακόρυζο».
Μιλώντας έτσι στο παιδί μπορούμε να του μεταδώσουμε τις αξίες που θέλουμε με έναν όμορφο τρόπο, καθώς ο περιγραφικός έπαινος βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν τι ακριβώς θέλουμε από τα ίδια και μάλιστα με θετικό τρόπο.
Αυτό που χρειάζεται από την πλευρά των γονέων είναι να είμαστε παρατηρητικοί, άρα να αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά μας και να τους περιγράφουμε κατανοητά και με σαφήνεια αυτό που βλέπουμε βοηθώντας τα έτσι να χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους.
Το καλό με τον περιγραφικό έπαινο είναι ότι δεν εστιάζει στις αρνητικές συμπεριφορές του παιδιού, αλλά στις θετικές.
Αυτό συντελεί και στην καλή σχέση που χτίζεται ανάμεσα στον γονιό και στο παιδί από πολύ μικρή ηλικία καθώς τα παιδιά αποκτούν την πεποίθηση πως οι γονείς τα παρατηρούν όχι μόνο όταν κάνουν κάτι που δεν είναι σωστό, αλλά όταν είναι χρήσιμα και δημιουργικά.
Για παράδειγμα:
Όταν είμαι υπομονετικός με τον μικρότερο αδερφό μου, όταν μαζεύω τα παιχνίδια μου, όταν κάνω ησυχία επειδή κοιμούνται οι άλλοι κ.λ.π
Ας αφήσουμε όμως τις θεωρίες και ας δούμε πως μπορείτε να εφαρμόσετε τον περιγραφικό έπαινο.
1. Όσο κι αν σας πιέζει ο χρόνος, καλό είναι να αφήνετε κάποια δουλειά στη μέση και να στρέψετε την προσοχή σας στο παιδί τη στιγμή που κάνει κάτι.
2. Όταν κάνει κάτι σωστό, αντί να πείτε «Μπράβο», «Υπέροχα» ξεκινήστε τη φράση σας «Βλέπω ότι», «Πρόσεξα πως» «Παρατήρησα ότι»…
3. Δώστε έμφαση στις στιγμές εκείνες που το παιδί σας φέρεται σωστά
4. Πείτε όχι στις υπερβολές. Ο υπερβολικός έπαινος δεν βοηθά, αφενός γιατί τα παιδιά πιστεύουν ότι τον λαμβάνουν επειδή τα αγαπάτε και όχι γιατί το αξίζουν και αφετέρου δεν τα αφυπνίζει για να προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο.
Όλα χρειάζονται μέτρο.
5. Καλό είναι όταν τον εφαρμόζετε να χρησιμοποιείτε λέξεις που περιγράφουν συναισθήματα, συμπεριφορές ή αξίες, όπως για παράδειγμα υπομονή, γενναιότητα, ειλικρίνεια, καλοσύνη, αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία.
Για παράδειγμα:
«Βλέπω ότι δοκίμασες να πλύνεις μόνος τα δόντια σου χωρίς να μου ζητήσεις βοήθεια. Είσαι πολύ ικανός».
6. Όχι ότι είναι απλό, απλά προσπαθήστε να λέτε έξι θετικά σχόλια (έπαινο και ενθάρρυνση) για κάθε αρνητικό σχόλιο (επικρίσεις και επιπλήξεις).
Η αναλογία 6-1 κρατά τα πράγματα σε ισορροπία.
Απόδοση από mydomaine.co.uk
themamagers
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου