«Εμείς τελειώσαμε την εκδήλωση και την ώρα που κατεβαίναμε προς τα λεωφορεία, ακούσαμε πως η Αστυνομία της Αλβανίας αναζητά έναν Βορειοηπειρώτη. Είχαμε δει το ελικότερο, το οποίο μετά ήταν προσγειωμένο σε ένα χωράφι πιο πέρα. Εκεί καταλάβαμε ότι εκτός από την Αστυνομία, τον αναζητούσαν και οι Ειδικές Δυνάμεις. Διαχειρίστηκαν το γεγονός ως μια κρίση έντονη, που τελείωσε με τον θάνατο του 35χρονου. Όμως στους λόφους δεν υπήρχαν πυροβολισμοί. Ξαφνικά ακούσαμε ότι ο ομογενής ήταν ήδη νεκρός», ανέφερε ο κ. Λυγερός, ο οποίος τόνισε πως η σημαία δίπλα στην οποία είχε φωτογραφηθεί στα Social Media ο Κατσίφας δεν κατέβηκε από την θέση της.
«Καμία σχέση με αυτά που λένε. Πάνω σε έναν λόφο την ώρα του Εθνικού Ύμνου υπάρχει ένας σταυρός και μια σημαία. Δίπλα σε αυτήν την σημαία έβγαλε φωτογραφία ο νεκρός, γιατί αυτός τον έβαλε. Αυτή η σημαία ήταν στην θέση της».
Σχετικά με την έπαρση της ελληνικής σημαίας και κατά πόσον αυτό καθιστά προκλητική ενέργεια, επειδή γίνεται σε Αλβανικό έδαφος, ο κ. Λυγερός τόνισε πως πρόκειται για κίνηση που καλύπτεται από το νόμο, αφού οι Έλληνες είναι εθνική μειονότητα. Υπενθύμισε μάλιστα πως η εκδήλωση στο νεκροταφείο πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, παρουσία των Προξενικών Αρχών.
«Πολλοί μπερδεύονται με το θέμα της σημαίας και δεν ξέρουν ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι εθνική και όχι θρησκευτική. Διατηρεί το δικαίωμα να έχει σημαίες και να ψάλλεται ο ύμνος της Ελλάδος σε γιορτές ελληνικές, με την ανοχή της Αλβανικής Αστυνομίας. Ο εθνικός ύμνος εψάλη με την παρουσία των Αρχών, αφού ήταν εκεί η Υπουργός Πολιτισμού, η Πρέσβειρα της Ελλάδος στα Τίρανα ενώ μερικά στοιχεία ήταν και στα ελληνικά και τα Αλβανικά».
Σε ό,τι αφορά στο αφήγημα που έδωσαν στην δημοσιότητα άμεσα οι Αλβανικές Αρχές, παρουσιάζοντας τον 35χρονο ομογενή ως εξτρεμιστή, ο κ. Λυγερός τόνισε πως μια κανονική δημοκρατία θα προσπαθούσε να «αφοπλίσει» επικοινωνιακά το γεγονός και όχι να το ενισχύσει κατ’ αυτό τον τρόπο, με δεδομένη την ανθρώπινη απώλεια.
«Δεν έχουν πρόβλημα λόγω γεωπολιτικής να αναπτύξουν την προπαγάνδα τους. Το έπραξαν τόσο γρήγορα με ένα τέτοιο γεγονός, ενώ σε μια δημοκρατία θα το αφοπλίζαμε για να διαχειριστούμε την κρίση. Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του κ. Ράμμα θα ήταν καλό ο ίδιος να μην εκφράζεται τόσο σύντομα. Το γεγονός ότι το Ελληνικό ΥΠΕΞ – που όλοι ξέρουμε πως χειρίζεται τα εθνικά θέματα – απαντά με αυτόν τον τρόπο, γίνεται αντιληπτό ότι γνωρίζει πως υπάρχει μια εκτέλεση και όχι ένα ακραίο στοιχείο που δολοφονήθηκε. Εμείς ακούσαμε ότι τον εκτέλεσαν αφού τον συνέλαβαν. Τι συνέβη λοιπόν;», είπε ο κ. Λυγερός, σε μια εκδοχή που, εάν επιβεβαιωθεί, μεταβάλει σε πολλά σημεία την ουσία του θέματος.
Παράλληλα, ο Νίκος Λυγερός απέδωσε την αντίδραση της Αλβανικής Αστυνομίας στις πιέσεις που δέχεται από «ακροδεξιά στοιχεία», τα οποία, εκτός από τις επεκτατικές ρητορικές που εκφράζουν, εις βάρος της Ελλάδος, ενοχλούνται από την έπαρση ελληνικών σημαιών από τις μειονότητες, παρότι, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για κατοχυρωμένο δικαίωμα. Εξέφρασε όμως την άποψη πως, από την στιγμή που η ελληνική Κυβέρνηση δείχνει μια έμφυτη χαλαρότητα για τα εθνικά θέματα, τα στοιχεία αυτά θα λαμβάνουν το ανάλογο θάρρος για να προχωρούν σε αντίστοιχες ενέργειες.
«Δυστυχώς πολλοί μπερδεύονται, διότι οι άνθρωποι ζουν και με Αλβανούς τόσα χρόνια, δεν έχουν προβλήματα, αλλά το ακραίο στοιχείο των Αλβανών δεν αποδέχεται την ύπαρξη των Ελλήνων στην περιοχή. Ένας άνθρωπος σαν τον Κατσίφα είναι πρόβλημα. Τώρα λένε «ποιος θα τολμήσει να βάλει σημαία την επόμενη χρονιά». Θα τολμήσει κι άλλος. Είναι δικαίωμα, γιατί είναι εθνική μειονότητα. Δεν είναι κάτι που απειλεί το αλβανικό καθεστώς. Μπορείτε να καταλάβετε ποια ήταν η πίεση που ασκήθηκε από την Αστυνομία, παρακολουθούσαν όλες τις κινήσεις από τα πούλμαν που είχαν έρθει από την Ελλάδα».
Καταλήγοντας, ο κ. Λυγερός κατηγόρησε τις Αλβανικές Αρχές ότι ενεργούν με «ρωσικό ύφος», της λογικής ότι «το πρόβλημα θα λυθεί, έστω κι αν σημαίνει εκτέλεση», τονίζοντας ότι η Αλβανική Αστυνομία θεωρεί ότι «με αυτήν την εκτέλεση, θα απελευθερωθεί λίγο από την πίεση των ακροδεξιών στοιχείων».
«Σκότωσαν ένα μια χαρά παιδί, 35 ετών, ανήμερα 28ης Οκτωβρίου και δεν θα μιλήσουμε;», ενώ ερμήνευσε και το γεγονός ότι μερίδα Ελλήνων στα Social Media σχεδόν… χαιρέτισε το περιστατικό, αποκαλώντας «φασίστα» τον 35χρονο.
«Είναι άνθρωποι που δεν πιστεύουν καθόλου στα έθνη. Άρα οτιδήποτε παρουσιάζεται ως πατριωτικό, ερμηνεύεται από αυτά τα άτομα ως κάτι εθνικιστικό. Έλληνες μιλάνε εναντίον ενός ατόμου που πέθανε, που είναι αδικοχαμένος, αλλά ουσιαστικά υποστηρίζουν και επιτρέπουν στις αλβανικές Αρχές να ενισχύσουν την προπαγάνδα τους λέγοντας «ακόμη και οι Έλληνες συμφωνούν».
«Ας το έβαζαν… Βόρεια Μακεδονία»
Ερωτηθείς από τον Δημήτρη Φιλιππίδη, ο κ. Λυγερός σχολίασε με σκωπτικό τρόπο την αναγραφή της ομάδας χαντμπολ της FYROM με τα αρχικά MKD, που παραπέμπουν στον όρο «Μακεδονία», κατά την μετάδοση του αγώνα απέναντι στην Ελλάδα, με την ανοχή της ΕΡΤ3, που δέχθηκε έντονες διαμαρτυρίες μέχρι να παρέμβει στα γραφικά του σκορ.
«Θα έπρεπε τουλάχιστον να βάλουν…. Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε ειρωνικά ο Νίκος Λυγερός, ο οποίος πρόσθεσε πως «η ΕΡΤ δεν είναι πλέον κρατικό κανάλι αλλά… κομματικό κανάλι».
«Ακολουθούν οδηγίες πραγματικα δικτατορικές. Θυμίζει ΠΡΑΒΔΑ. Είναι μερικοί που νοσταλγούν τόσο πολύ αυτό το καθεστώς που θα ήθελαν να επιβάλουν αυτήν την εξέλιξη. Ακόμη και στο πλαίσιο του προσυμφώνου δεν υπάρχει αυτή η διατύπωση, δηλαδή για άμεση αλλαγή από το FYROM. Κάποιοι βιάζονται».
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΡΤ απέδωσε το περιστατικό στο γεγονός ότι τα γραφικά της τηλεοπτικής μετάδοσης σχεδιάστηκαν από εξωτερική εταιρεία, που ακολούθησε την επίσημη ονομασία της FYROM στα μητρώα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης. Υπενθυμίζεται ότι το 2009, στο Ευρωμπάσκετ, σε αγώνα ανάμεσα στην Ελλάδα και την FYROM, η ΕΡΤ είχε παρέμβει και κάλυψε το «MKD» στον πίνακα του σκορ με λευκό χρώμα, από την αρχή του ματς. Όμως, σε όλες τις υπόλοιπες χώρες που μεταδιδόταν ο αγώνας, τα αρχικά ήταν κανονικά ορατά.
«Μερικοί στεναχωρήθηκαν που τα Σκόπια δεν μας έβγαλαν το φίδι από την τρύπα. Είναι πολύ καλό για εμένα όμως. Είναι ένας αγώνας για τον ελληνισμό, δεν θα ήθελα τον αγώνα αυτόν να μας τον κλέψουν τα Σκόπια και εμείς να μείνουμε με μια Κυβέρνηση που θα συνεχίσει χωρίς να αναλάβει την ευθύνη. Ο ελληνισμός δεν είναι μια μάζα. Είναι ένας διαχρονικός λαός που σέβεται την Ιστορία, τους νεκρούς όπως σεβόμαστε τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Δεν θα κάνουμε πίσω αν δεν ακυρώσουμε το προσύμφωνο», είπε ο κ. Λυγερός.
http://geopolitics.iisca.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου