''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Τα Στενά του Ορμούζ πήραν φωτιά: Η Ν.Κορέα η πρώτη χώρα που βάζει στοπ στο ιρανικό πετρέλαιο – «Θα γονατίσουμε την αγορά πετρελαίου» απαντά το Ιράν


Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ιράν καθώς η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της χώρας είναι βέβαιη πως οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν τις απειλές τους στο πλαίσιο της στρατηγικής οικονομικής ασφυξίας που έχουν επιβάλλει στην Τεχεράνη. Το γεγονός αυτό, συνδέεται και με τις πρόσφατες αναταραχές που ξεσπάσει ξανά στο Ιράν και δείχνουν προσπάθεια εσωτερικής αποσταθεροποίησης σε συνδυασμό με ασφυκτικά οικονομικά μέτρα ώστε να ανατραπεί η ηγεσία της χώρας.

Για το λόγο αυτό, όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και το πιο ακραίο παραμένει ανοικτό. Το Ιράν θεωρεί πως θα πρέπει να αντιδράσει εάν απαγορευτεί στη χώρα να πουλά πετρέλαιο.

Και μόνο με τα όπλα , μπορεί να σπάσει την καραντίνα που πάνε να του επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Η κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας ήταν απλά το πρώτο και αναγκαίο βήμα για τα επόμενα στάδια που ακολουθούν…

Ηδη, η Νότια Κορέα είναι η πρώτη χώρα που βάζει «στοπ» στο ιρανικό πετρέλαιο για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια- από το 2012 δηλαδή- υπακούοντας στις πιέσεις των ΗΠΑ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Στις απειλές του Ιράν για τα Στενά, απάντησε ο εκπρόσωπος της CENTCOM, Bill Urban, o oποίος είπε πως «είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε την ναυσιπλοϊα και την απρόσκοπτη ροή εμπορίου όπου το επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο».

Ολα αυτά εν μέσω αναταραχών στο Ιράν με τις συνθήκες διαβίωσης να έχουν πάρει την κάτω βόλτα. Ελειεψη νερού, φαγητού, πρώτων υλών, ηλεκτρικού ρεύματος, απολύσεις σε εταιρείες χασταγκ για «αλλαγή καθεστώτος». Το σκηνικό έχει στηθεί.

Ο επικεφαλής των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να κάνουν πράξη την απειλή της Τεχεράνης να αποκλείσουν τα στενά του Ορμούζ και ότι αν το Ιράν δεν μπορεί να πουλήσει το δικό του πετρέλαιο υπό την αμερικανική πίεση, δεν θα επιτραπεί σε καμία άλλη περιφερειακή δύναμη να το κάνει.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό το σχέδιο που διατύπωσε ο πρόεδρος μας θα εφαρμοστεί αν χρειαστεί… Θα κάνουμε τον εχθρό να καταλάβει ότι είτε όλοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα στενά του Ορμούζ είτε κανείς», τόνισε ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Τη Δευτέρα, στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να μειώσει «στο μηδέν» τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Οι Αμερικανοί τονίζουν ότι επιθυμούν να εκμηδενίσουν τις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν. Μιλάνε χωρίς να σκεφτούν προσεκτικά. Δείχνει ότι δεν έχουν σκεφτεί τις συνέπειες της ενέργειάς τους», τόνισε χθες ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Παράλληλα ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης απείλησε ότι η Τεχεράνη θα εμποδίσει τις μεταφορές πετρελαίου μέσα από τα στενά του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ απαγορεύσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.
Διοικητής του ΟΠΕΚ: Ο Τράμπ θα φθάσει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι

Το πετρέλαιο σύντομα θα στοιχίζει 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω των αναταράξεων στον εφοδιασμό που προκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ο Ιρανός διοικητής του ΟΠΕΚ.

Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι θα αποδειχθούν μάταιες οι προσδοκίες ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα βοηθήσουν να πέσουν οι τιμές.

Ο Τραμπ κατηγόρησε την Τετάρτη τον ΟΠΕΚ ότι ωθεί προς τα επάνω τις τιμές του πετρελαίου και κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως τη Σαουδική Αραβία, να αυξήσουν την παραγωγή τους αν θέλουν να συνεχίσει η Ουάσινγκτον να τους προστατεύει απέναντι στον κυριότερο αντίπαλό τους, το Ιράν.

Ο Ιρανός διοικητής του ΟΠΕΚ Χοσεΐν Καζεμπούρ Αρντεμπιλί, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι ο Τραμπ “θα έπρεπε να αναμένει” ότι ο αποκλεισμός του Ιράν από τις διεθνείς αγορές, λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν και πάλι οι ΗΠΑ, θα είχε ως αποτέλεσμα να καταστούν οι ΗΠΑ “όμηρος της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας” οι οποίες, όπως είπε, δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν τις τιμές.

“Η ευθύνη για το γεγονός ότι όλοι οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο και ιδίως στις ΗΠΑ θα πληρώνουν αδικαιολόγητες τιμές, είναι αποκλειστικά δική σας (του Τραμπ) και η τιμή θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι”, είπε.

Ο Τραμπ καταγγέλλει τον ΟΠΕΚ ενώ ταυτόχρονα πιέζει τουος Ευρωπαίους συμμάχους του να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν. Η Τεχεράνη από την πλευρά της απειλεί να διακόψει όλες τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω των στενών του Ορμούζ, σε αντίποινα για τυχόν εχθρικές ενέργειες των ΗΠΑ. Απευθυνόμενος στις χώρες της περιοχής, ο Καζεμπούρ είπε:

“Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε, ξέρουμε ότι μπορούμε και πρέπει να συνυπάρξουμε. Κανείς δεν ζητά από εσάς (σ.σ. τον πρόεδρο Τραμπ) να προστατεύσετε κανέναν… Μάχεστε με τους πάντες, κύριε, αφότου αναλάβετε την εξουσία”.
Προς πλήρες ναυάγιο η συμφωνία με το Ιράν – Δεν τα βρίσκουν με Ευρώπη

Το ευρωπαϊκό πακέτο οικονομικών μέτρων που πρότειναν η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις της Τεχεράνης και είναι «απογοητευτικό» δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Το πακέτο που πρότεινε η Ευρώπη…δεν ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις μας», τόνισε ο Ροχανί στον Γάλλο πρόεδρο σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Παράλληλα τόνισε στον Μακρόν ότι η Τεχεράνη ελπίζει ότι το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των πέντε εναπομείναντων χωρών που έχουν συνυπογράψει την πυρηνική συμφωνία σήμερα Παρασκευή στην Βιέννη με Ιρανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπου του Ιρανού προέδρου, ο Ροχανί τόνισε στην Μέρκελ ότι «δυστυχώς, το προτεινόμενο πακέτο (προτάσεων) δεν έχει μια πρακτική λύση και μια συγκεκριμένη μέθοδο για τη συνέχιση της συνεργασίας και απλά επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις γενικού χαρακτήρα, παρόμοιες με εκείνες που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει σε παλιότερες ανακοινώσεις της».
Απογοητευτική η πρόταση των Ευρωπαίων, δήλωσε ο Ροχανί

«Απογοητευτική πρόταση», που «απλώς περιγράφει το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί το πακέτο των προτάσεων που του πρόσφεραν οι εκπρόσωποι της Ευρώπης για τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, μετά την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ροχανί είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, οι οποία κατέθεσε τις προτάσεις της με την υποστήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας.

«Δυστυχώς, το πακέτο των προτάσεων δεν περιέχει πρακτική λύση για τη συνέχιση της συνεργασίας μας, περιγράφοντας απλώς το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας, παρόμοιο με το πλαίσιο δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση νωρίτερα», ανέφερε σε δήλωσή του στο επίσημο site της ιρανικής προεδρίας ο Χασάν Ροχανί.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Ιρανός πρόεδρος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη, τόνισε πως η δέσμη οικονομικών μέτρων που του πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι αρκετή.

«Το πακέτο της πρότασης που μας έδωσε η Ευρώπη, δεν καλύπτει τις απαιτήσεις μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος στο Reuters.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου