''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ενημερωμένες για την χρηματοδότηση της ISIS από τη γαλλική Lafarge

Le 23 décembre 2016, l'ancienne usine Lafarge en Syrie, sur la route vers Raqqa, dans le Nord syrien.
ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ….ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ – Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΚΑΙ Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ -ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΣΤΗ Β ΣΥΡΙΑ. Eντός της πολύκροτης όσο και σκανδαλώδους υπόθεσης χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους από την εταιρεία οικοδομικών υλικών η «Libération» αποκαλύπτει ότι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ενημερώνονταν με συγκεκριμένο τρόπο κανονικότατα από το διευθυντή ασφάλειας. Το Elysée και το Quai d’Orsay συμμετείχαν στις στρατηγικές συζητήσεις πάνω στην αποστολή στρατιωτών στο εργοστάσιο.
Στις 12 Απρίλη του  ο  Jean-Claude Veillard, ­τ. διευθυντής ασφάλειας της γαλλικής πολυεθνικής , περνά τη μέρα του στο γραφείο της δικαστίνας του Παρισιού της Charlotte Bilger. Αυτός είναι ένας από τους 6 διευθυντές της τσιμεντοποιίας που ερευνήθηκαν γιατί διοχέτευσαν σημαντικά χρηματικά ποσά ,μεταξύ 2012 και 2014, σε πολλές ένοπλες οργανώσεις εκ των οποίων η ISIS με σκοπό να συνεχιστεί η δραστηριότητα της συριακής τσιμεντοποιείας στην εμπόλεμη ζώνη. Σε αυτή την γ΄ανάκριση όπως αποκαλύπτει η  ­Libération, η ανακρίτρια Jean-Claude Veillard σε ένα κρίσιμο σημείο: οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ενημερωμένες για την «πραγματικότητα της χρηματοδότησης » της ISIS από ­Lafarge ; H απάντηση είναι : «δεν έκανα καμιά διαλογή στις πληροφορίες που έδινα στις υπηρεσίες πληροφοριών .» Και το clou  της υπόθεσης: «κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έδινα όλες τις πληροφορίες.» Σύμφωνα με τη ατζέντα διοχετευμένη από τον  Jean-Claude Veillard στους ερευνητές , ο διευθυντής ασφάλειας συνάντησε  33 φορές τις διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών εξωτερικού  (DRM, DGSE) κι εσωτερικού (DGSI) ανάμεσα σε 2012 και 2014. Ένα κανάλι επιτυχές, που θα επέτρεπε στο ανώτατο επίπεδο του κράτους να ενημερωθεί σε πραγματικό χρόνο για τη στρατιωτική ισορροπία στο βόρειο τμήμα της Συρίας, αλλά και για την πραγματικότητα των ενεργειών της Lafarge. Μέχρι στιγμής, το σκάνδαλο απεικόνιζε κυρίως την επιμονή μιας πολυεθνικής για να αποκομίσει κέρδη, με κίνδυνο να εκθέσει τους μισθωτούς της σε απαγωγές και να συμβάλει στη χρηματοδότηση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Έκτοτε είναι το κράτος που εμφανίζεται στην καρδιά της υπόθεσης. 
Παλιός commando ναυτικού, σε πόστο μέσα στην εταιρεία από το 2008, ο  Jean-Claude Veillard, 64 ετών είναι ένα οικείο πρόσωπο στους κύκλους της εθνικής άμυνας. Στη δικαστίνα Bilger, διευκρίνισε ότι «πέρασε τη ζωή του να πολεμά  την τρομοκρατία στο  Afghanistan, σε Bosnie, σε Somalie»… Στο πέρασμα του χρόνου δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης με διάφορες μυστικές υπηρεσίες. Σε μια α΄ανάκριση στις 3 Απρίλη ο Veillard με λεπτομέρειες αναφέρεται στο πλησίασμα που είχε με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες : «το σημείο μου εισόδου για τη  DGSE ήταν το σημείο εισόδου για όλες τις εταιρείες  και δεν ήταν ειδικά αφιερωμένο για την Lafarge στη Συρία. Είχα ανταλλαγές πολύ κανονικές μαζί του [η επαφή του στην DGSE ], κατά τις οποίες του μετέφερα τις πληροφορίες που διέθετα. Αυτό γίνεται καθώς πρόσωπα επιφορτισμένα με συριακή υπόθεση ζητούν να με συναντήσουν κάτι που δέχομαι.» Η δικαστίνα επιχειρεί τότε να τεστάρει τη σημασία των πληροφοριών για τις υπηρεσίες : «ήσασταν η μόνη πηγή πληροφόρησης για την DGSE ?» «Σε αυτό το μέρος της Συρίας εγώ είμαι διατεθειμένος να το πιστέψω», απαντά ο διευθυντής ασφαλείας.
Πολυάριθμα  mails κατασχέθηκαν σε μια έρευνα κατ΄οίκον στην έδρα της Lafarge τεκμηριώνουν ομοίως τη σχέση μεταξύ της agence du boulevard Mortier και του  Jean-Claude Veillard. Για να συνομιλήσει με τον διευθυντή ασφαλείας η  DGSE επιλέγει τη δημιουργία μιας διεύθυνσης  mail που επιγράφεται : grosmarmotte@gmail.com. Πολλές φορές, ο Veillard θα τη χρησιμοποιήσει για να πληροφορήσει την υπηρεσία για τα του εργοστασίου. Έτσι στις 13 Σεπτέμβρη 2014, ενημερώνει  την DGSE για τη μελλοντική του συνάντηση με 2 κούρδους διευθύνοντες στη Γαλλία. Η ISIS επιτίθεται στο εργοστάσιο και το παίρνει σε κατοχή κάποιες μέρες αργότερα στις  19 Σεπτέμβρη. …….

«φόντο του χάρτη»

Εκτός από την DGSE, ο Jean-Claude Veillard είχε ομοίως στενές διασυνδέσεις  με άλλες γαλλικές υπηρεσίες  : «Λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο , είχα ένα σημείο επαφής ειδικότερο με την DGSI όσο και με τη διεύθυνση στρατιωτικών πληροφοριών (DRM)», αναφέρει εκείνον που ήταν επίσης υποψήφιος στον κατάλογο του Front national στις δημοτικές στο Παρίσι το 2014. Ο Loquace, διευκρινίζει επίσης τη δουλειά που έκαναν εκεί  οι 2 «διαχειριστές κινδύνων» της Lafarge στη Συρία ο νορβηγός  Jacob Waerness, κι έπειτα ο ιορδανός   Ahmad Jaloudi, βετεράνοι των μυστικών υπηρεσιών των χωρών τους.  Αυτοί συνέλλεγαν πληροφορίες  «από οδηγούς, πελάτες, προμηθευτές και κάποιες φορές  από υπαλλήλους», θυμάται ο Veillard, ενώ γι αυτό το σκοπό αν υπήρχε ανάγκη μπορούσαν να συναντήσουν ως κι αρχηγούς τρομοκρατικών ομάδων.
  
Μετά από πολλές ώρες ανάκρισης ο Jean-Claude Veillard φθάνει στο πιο ευαίσθητο σημείο των αποκαλύψεών του αναφορικά με τη διοχέτευση χρημάτων στους τρομοκράτες . Στις 12 Απρίλη ο Jean-Claude Veillard  : «Στις 2013, κατάλαβα τη γενική οικονομία προς όφελος κέρδος των ένοπλων ομάδων», έπειτα από το 2014, οι «διασυνδέσεις με Isis ». Η εισαγγελέας επιμένει : «δηλώσατε ότι μάθατε για τη χρηματοδότηση το 2014. ,…..ενημερώσατε .». «Ποιά ήταν η αντίδραση?» επιμένει η δικαστίνα η  Bilger. «Aυτοί συλλέγουν πληροφορίες αυτή είναι η δουλειά τους.».

«ανάπτυξη»

 «Τον Οκτώβρη ή Νοέμβρη», ο Jean-Claude Veillard είχε επαφές με το στρατιωτικό γραφείο του François Hollande. «Ο απλός σκοπός μου ήταν να κάνω κατανοητό ότι αυτό το εργοστάσιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση στο πλαίσιο της ανάπτυξης γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων», εξηγεί ο διευθυντής ασφάλειας της Lafarge στο γραφείο του δικαστή. Στα τέλη του 2015, είναι αρχικά οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που θα βάλουν το πόδι τους στο εργοστάσιο. Στις 28 .12.2015, ο Jean-Claude Veillard επικοινωνεί με mail με το γάλλο πρέσβη της Συρίας που εδρεύει στο Παρίσι τον Franck Gellet, για να τον συναντήσει.Η στρατιωτική διοίκηση υλοποιεί τελικά την πρόταση του Lafarge, και θέτει ειδικές γαλλικές δυνάμεις  μέσα στο εργοστάσιο στο πλευρό των αμερικανών κάποιες εβδομάδες αργότερα. liberation 22.4.18

www.dimpenews.com
https://ellasnafs.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου