''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Μεγάλο κύμα φυγής Εβραίων από την Τουρκία -Το Ισραήλ «βλέπει» τι έρχεται….

Κύμα φυγής των Εβραίων παρατηρείται και καταγράφεται στην Τουρκία. Eιδικά φέτος έχουμε την «φυγή» εκατοντάδων νέων Εβραίων στην καταγωγή.
Σε ξένο άρθρο περιγράφεται η φυγή ενός Εβραίου Τούρκου από την «οθωμανική» Τουρκία καταγράφοντας αυτό που έρχεται σε μια χώρα που ολισθαίνει στο «γκρεμό» και την διάλυση.

«Ένα βράδυ της Κυριακής, έμαθα ότι ο Εβραίος φίλος μου, Ισαάκ , είχε εγκαταλείψει την Κων/πολη για να εγκατασταθεί στο Ισραήλ.

Τον ενημέρωσα λοιπόν… Μου ζήτησε αμέσως να διαγράψω το μήνυμα, το οποίο περιλάμβανε το όνομά του, εξηγώντας ότι δέχθηκε απειλές για τις θέσεις του σε εβραϊκά θέματα. Θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο γι ‘αυτόν αν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έβρισκαν το λογαριασμό του και μάθαιναν το όνομά του.

Αυτό μου έδωσε μια ιδέα για το τι σημαίνει να είσαι Εβραίος στην Τουρκία.

Σε ηλικία 32 ετών, ο Ισαάκ έφυγε από την πόλη όπου είχε περάσει ολόκληρη τη ζωή του, για να γίνει ένας από τους εκατοντάδες πάνω από 500 Τούρκους Εβραίους που εγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ . Αυτή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση.

«Έβλεπα την κατάσταση αυτή για δύο χρόνια. Στη συνέχεια, όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, πήρα την απόφαση ότι ήταν σωστό να εγκαταλείψω την Τουρκία χωρίς να σπαταλάω περισσότερο χρόνο. Λίγους μήνες αργότερα ήμουν εδώ (Ισραήλ)», δηλώνει ο Ισαάκ .

Τι συνέβη στις 15 Ιουλίου;

Εκείνο το βράδυ, ο Ισαάκ (ο οποίος ζήτησε να χρησιμοποιήσουμε ένα ψευδώνυμο για την ασφάλειά του), κοιτούσε το Twitter όπου βρήκε εκατοντάδες Τούρκους χρήστες να κατηγορούν μαζικά για την απόπειρα πραξικοπήματος τους Εβραίους.

Το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος τα τζαμιά έπαιζαν ισλαμικές προσευχές στα ηχεία τους προσέθετε το αίσθημα της αλλοτρίωσης, δηλαδή έπρεπε κάποιος να είναι μουσουλμάνος για να μπορεί να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.

Έτσι, με την ευλογία της οικογένειάς του, άφησε τη ζωή του στην Κωνσταντινούπολη πίσω και μετακόμισε στο Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ παραχωρεί την ιθαγένεια στους Εβραίους της διασποράς μόλις εγκατασταθούν στη χώρα.

Σύμφωνα με την τουρκική ένωση στη χώρα, πάνω από 500 Ισραηλινοί Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ από πέρυσι σε μια αύξηση 300% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον εβραϊκό οργανισμό, μια τάση όμως που αντιφάσκει σε σχέση με τα στοιχεία για τους Εβραίους της διασποράς από όλες τις υπόλοιπες χώρες, όπως για παράδειγμα την Ρωσία.

Ο Ισραηλινός οργανισμός αναφέρει ότι η αντισημιτική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η κύρια αιτία αυτής της φυγής των Εβραίων από την Τουρκία . Με τον αριθμό των Εβραίων στην Τουρκία να εκτιμάται σε περίπου 12.000, οι 500 Εβραίοι Τούρκοι που έφυγαν από την χώρα ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 3% δίνοντας μια εικόνα για ραγδαίες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου