''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Χιλιάδες Κούρδοι από όλη τη Συρία συγκεντρώνονται για αντεπίθεση στους Τούρκους – Γενικευμένος πόλεμος

Είναι γεγονός, επιβεβαιώνεται και από αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, ότι από το απόγευμα της Δευτέρας οι κουρδικές δυνάμεις αποσύρονται από τα άλλα μέτωπα της Συρίας, όπου μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και κινούνται προς τα βορειοδυτικά της χώρας.

Η Τουρκία από τις 20 Ιανουαρίου πραγματοποιεί τη στρατιωτική επιχείριση «Κλάδος Ελαίας», όπως ονομάζει την επίθεση στην Εφρίν.

Στη μάχη αυτή συμμετέχουν δύο τουρκικές Μεραρχίες (20.000 άνδρες) και περισσότεροι από 5.000 ισλαμιστές και Τουρκμένοι μισθοφόροι που παριστάνουν τις μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Οι Κούρδοι κράτησαν μέχρι σήμερα την Εφρίν με 10.000 μαχητές και μαχήτριες των YPG/YPJ και με ενισχύσεις που έλαβαν από Σύρους σιίτες εθνοφύλακες που αναπτύχθηκαν στο πλευρό τους.

Ωστόσο, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά, καμία τρίτη δύναμη δεν κατάφερε να σταματήσει την τουρκική επίθεση στην Εφρίν, ενώ η Τουρκία περιφρόνησε και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για εκεχειρία στη Συρία.

Παράλληλα η Άγκυρα αποφάσισε να ανοίξει μέτωπο και στην Ανατολική Μεσόγειο, εμποδίζοντας τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Να σημειωθεί ότι τα δυτικά σύνορα της Εφρίν με την Τουρκία απέχουν μόλις 30 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τη Μεσόγειο, δηλαδή, οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Εφρίν συνδέονται ευθέως με τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πολεμικός χάρτης Συρίας: Με κίτρινο χρώμα είναι τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι. Με γαλάζιο η τουρκική κατοχή. Με κόκκινο η συριακή κυβέρνηση. Με μαύρο το Ισλαμικό Κράτος. Με πράσινο σκούρο η Αλ Κάιντα και με πράσινο ανοιχτό άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις.



Το άνοιγμα της Τουρκίας θα αποτελέσει τεράστιο στρατηγικό λάθος αφού είναι θέμα χρόνου να μεταφέρει τον Τουρκοκουρδικό πολεμο στο έδαφός της.

Μην παραξενευτούμε αν δούμε σε κάποια φάση οι Κούρδοι να ανοίγουν μέτωπα από εκεί που οι Τούρκοι δεν το περιμένουν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου