''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Έρχονται τα ιπτάμενα αυτοκίνητα

Μποτιλιαρισμένοι δρόμοι, μολυσμένος αέρας, χειρότερη ποιότητα ζωής. Όταν οι πόλεις είναι ασφυκτικά γεμάτες από αυτοκίνητα, η ιπτάμενη εκδοχή τους θα μπορούσε να είναι μια λύση. Υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες προτάσεις. 

Φοράει τζην, πουκάμισο ένα απλό πουλόβερ και μιλάει στους εργαζομένους του για το όραμά του. Δεν φαίνεται να πείθει και τους 50 συνεργάτες του. Πολλοί φαίνεται να αμφιβάλλουν. Ο Φλόριαν Ρόιτερς, επιχειρηματίας από την Καρλσρούη, ονειρεύεται την αποσυμφόρηση των δρόμων με τη χρήση ιπτάμενων οχημάτων, τα λεγόμενα Volocopter.

H ιδέα του ιπτάμενου αυτοκινήτου είναι τόσο παλιά όσο το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο. Και φαίνεται πως το όνειρο δεν θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο Ελβετός Λαρς Τόμσεν, ερευνητής του μέλλοντος και πιστεύει πως σε δέκα με είκοσι χρόνια τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα είναι πραγματικότητα. Οι ερευνητές εστιάζουν εν τω μεταξύ στην έρευνα ιπτάμενων ηλεκτρικών αυτοκίνητων με αυτόματο πιλότο. «Μπορούν να σηκώνονται από παντού και μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσεις» λέει ο Λαρς Τόμσεν.

Ακόμα και στη χρηματοδότηση τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ενώ παλιά ήταν πολύ δύσκολο να βρει κανείς χρηματοδότηση ή αναγκαζόταν κάποιος να βάλει δικά του χρήματα, τα οποία το πιθανότερο ήταν πως θα τα χάσει, σήμερα μεγάλες εταιρείες όπως η Google, η Uber ή το Skype επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε τέτοια πρόζεκτ.

Από του χρόνου στον ουρανό…

Από ότι φαίνεται ούτε στα θέματα τεχνικής υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Ο Φλόριαν Ρόιτερς χρησιμοποιεί για τα ιπτάμενα αυτοκίνητά του 18 ηλεκτρικά ρομπότ και 9 μπαταρίες και έχει διανύσει ήδη την πρώτη του πτήση πάνω από το Ντουμπάι. Οι μηχανές και οι μπαταρίες έχουν σύμφωνα με τους ειδικούς τη δυνατότητα να σηκώνουν 100 κιλά και ακτίνα δράσης 300 χιλιομέτρων.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Από ότι φαίνεται ο Φλόριαν Ρόιτερς έχει καταφέρει να κεντρίσει και το ενδιαφέρον. Του χρόνου θέλει να βάλει στην αγορά το Volocopter. Όχι ακόμα αυτόματο, αλλά με άδεια και πιλότο, ωστόσο θα είναι ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο και θα πωλείται στα αθλητικά είδη. Σε δεύτερη φάση σχεδιάζει να κάνει ένα κέντρο taxi και σε μια τελευταία φάση σχεδιάζει την αυτόνομη χρήση των ιπτάμενων οχημάτων.

Ακόμα και η Daimler έχει επιδείξει ενδιαφέρον για τα σχέδια του Φλόριαν Ρόιτερς κατασκευάζοντας μπαταρίες, κι έτσι η Mercedes θα υλοποιήσει και τα σχέδια του ιδρυτή της. Το διάσημο αστέρι της με τις τρεις γραμμές σημαίνει πως εταιρεία είναι καθοδόν στο έδαφος, στο νερό και στον αέρα. Ιπτάμενα αυτοκίνητα, ένα όνειρο που δεν θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα…

DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου