''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Στο δεύτερο ημίχρονο του πολέμου η Συρία θα αντιμετωπίσει τα αφεντικά του ISIS

Moon of Alabama (USA) 
Σήμερα ο Συριακός Αραβικός Στρατός απελευθέρωσε την πόλη της Ντέιρ Εζόρ από το Ντάες/ISIS. Η τελευταία αντίσταση...
έληξε στη διάρκεια της νύχτας. Οι υπόλοιποι μαχητές του Ντάες/ISIS προσπάθησαν να διαφύγουν από το Βορρά διασχίζοντας τον Ευφράτη προς την περιοχή που κρατούν οι δι’ αντιπροσώπευσης δυνάμεις των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι δεν είχαν επιτυχία στις προσπάθειές τους. Θα χρειαστούν ακόμη λίγες μέρες για να αφαιρεθούν οι υπόλοιπες αυτοσχέδιες νάρκες στην πόλη και να ασφαλιστούν τα πυρομαχικά και τα όπλα που εγκατέλειψε το ISIS.

Για πέντε χρόνια, περίπου 5-7.000 Σύροι στρατιώτες και αστυνομικοί είχε κρατήσει μέρος της πόλης Ντέιρ Εζόρ πρώτα εναντίον του Μετώπου αλ-Νόσρα και στη συνέχεια εναντίον του ISIS. Εξασφάλισαν τη ζωή περίπου 100.000 άμαχων κατοίκων. Πολλοί στρατιώτες και άμαχοι πολίτες πέθαναν. Παρά τις έντονες προσπάθειες και την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, το Ντάες/ISIS δεν κατόρθωσε να απομακρύνει τις δυνάμεις της Συριακής Κυβέρνησης. Μόλις πριν δύο μήνες, ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια για την απελευθέρωση της πόλης από το εξωτερικό της πόλης. Πήγε εξαιρετικά καλά. Η υπεράσπιση της Ντέιρ Εζόρ και η απελευθέρωση της αξίζουν ένα επικό μυθιστόρημα.



μεγαλύτερο

Με τη Ντέιρ Εζόρ, οι γραμμές τροφοδοσίας του συριακού στρατού είναι ασφαλισμένες και μπορεί να προχωρήσει η προέλαση κατά μήκος του Ευφράτη προς την τελευταία αστική περιοχή που κατέχει το ISIS.




Οι δίδυμες πόλεις του Αμπού Καμάλ (al-Bukamal) στη Συρία και της Αλ Κάιν στο Ιράκ είναι τα τελευταία αστικά καταφύγια του ISIS. Οι πόλεις βρίσκονται στη νότια περιοχή του Ευφράτη με τη σημαντική διέλευση των συνόρων μεταξύ τους. Ερχόμενα από την ανατολή, τα κυβερνητικά στρατεύματα του Ιράκ, ανακατέλαβαν την Αλ Κάιν σήμερα. Ελέγχουν τώρα τα σύνορα και εισέρχονται στην ίδια την πόλη. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πλησιάζουν το Αμπού Καμάλ από τα βορειοδυτικά και από τα νοτιοανατολικά. Αυτές οι δυνάμεις πρέπει ακόμα να διασχίσουν περίπου 30 χιλιόμετρα ερήμου. Το ISIS είχε προετοιμάσει ισχυρές αμυντικές γραμμές και η πρόοδος του SAA ήταν βραδύτερη από το τι έλπιζε. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, η ρωσική αεροπορία διενήργησε ισχυρή εκστρατεία βομβαρδισμού ενάντια σε αυτές τις γραμμές του ISIS. Η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ επανέφερε αρκετούς χιλιάδες μαχητές μέσα στη Συρία για να προωθήσει την εκστρατεία. Οι δυνάμεις του Ιράκ και της Συρίας είναι στενά συντονισμένες και θα κινηθούν μαζί για να πάρουν το Αμπού Καμάλ τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις δι’ αντιπροσώπευσης των ΗΠΑ βόρεια του Ευφράτη ανακοίνωσαν ότι είχαν πάρει αρκετές πετρελαιοπηγές βόρεια του ποταμού και ότι προχώρησαν επίσης προς το Αμπού Καμάλ. Αλλά υπήρξαν ελάχιστες ως καθόλου μάχες. Αντίθετα, οι ΗΠΑ δωροδοκούν τις τοπικές φυλές στην περιοχή με χρήματα από τη Σαουδική Αραβία . Αυτές οι φυλές είχαν προηγουμένως ορκιστεί υποταγή στο ISIS και ήταν μέρος των δυνάμεών του. Όταν αλλάζουν πλευρά, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι πήραν τον έλεγχο της γης που κατείχαν. Η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της φοβούνται ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν αυτές τις ημέρες να πετύχουν παρόμοια κόλπα για ολόκληρη την πόλη του Αμπού Καμάλ. Στη συνέχεια, μπορούν να ισχυριστούν ότι πήραν τον έλεγχο της διέλευσης των συνόρων προς το Ιράκ και να ελέγχουν αυστηρά αυτή τη σημαντική γραμμή επικοινωνίας. Ένας αγώνας δρόμου γίνεται για να αποφευχθεί τέτοιο ενδεχόμενο.

Δύο αξιόπιστοι δημοσιογράφοι, ο Ιμπραήμ Αλ Αμίν της Αλ-Ακμπάρ και ο Elijam Magnier της Al-Rai αναφέρουν (αυτο-μεταφρασμένο) ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της CIA επισκέφθηκε επίσημα πρόσφατα τη Δαμασκό για να ενημερωθεί για απολεσθέντες πράκτορες των ΗΠΑ. Ο αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σχεδιασμό για μόνιμες βάσεις στη Συρία και ότι είναι μόνο εκεί για να νικήσουν το ISIS. Ο αξιωματούχος δεν είπε όμως πόσα επιπλέον χρόνια θα χρειαστούν για να «νικήσουν το ISIS».

Η Δαμασκός είναι εξαιρετικά καχύποπτη επιφυλακτική για οποιοδήποτε σχέδιο των ΗΠΑ στη Συρία και δεν θα αφήσει κάτω τη περιφρούρηση της. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δεν έγινε δεκτός από κανένα ανώτερο αξιωματούχο της συριακής κυβέρνησης. Η Δαμασκός απαιτεί μια ανοικτή διπλωματική ανταλλαγή με την Ουάσιγκτον.

Η ιρακινή κυβέρνηση επανέφερε την εξουσία της σε όλη τη χώρα. Επιμένει για την εθνική κυριαρχία της και τον κεντρικό έλεγχο της χώρας. Η κουρδική περιοχή στο βορρά θα πρέπει να συμφωνήσει με τον κεντρικό έλεγχο της Βαγδάτης στα σύνορα και τις εξωτερικές σχέσεις. Εάν δεν συμμορφωθεί, οι Ιρακινοί Κούρδοι θα βρεθούν σε πόλεμο με τον ιρακινό στρατό που σίγουρα θα χάσουν. Η Βαγδάτη δεν θα είναι ανοικτή στον ιρανικό ή αμερικανικό έλεγχο.

Η συριακή κυβέρνηση είναι επίσης αποφασισμένη να ανακτήσει τον έλεγχο της σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν θα υπάρχουν τουρκικές, κουρδικές, ιορδανικές ή ισραηλινές ζώνες αλλά μία Συρία. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός. Οι ρωσικές προτάσεις για ομοσπονδία της χώρας απορρίφθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα αποδέχθηκε αυτή τη θέση.

Η κατάσταση σε άλλα μέρη της Συρίας έχει αλλάξει ελάχιστα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι τουρκικές δυνάμεις στην Ιντλίμπ κατέβηκαν σε αμυντική θέση γύρω από την κουρδική περιοχή του Αφρίν. Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης προετοιμάζονται, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, για μια ευρύτερη εκστρατεία για την απομάκρυνση των δυνάμεων της Αλ Κάιντα που ελέγχουν επί του παρόντος το κυβερνείο. Είπαν στις κουρδικές δυνάμεις στα βορειοανατολικά να επιστρέψουν ειρηνικά στις αρχικές τους περιοχές. Εάν δεν το κάνουν, με την μάταιη ελπίδα της συνεχούς υποστήριξης των ΗΠΑ, θα επιτεθούν και θα νικηθούν από το συριακό Κράτος και τους συμμάχους του.

Το 2017 είδε το τέλος του ISIS στη Συρία και το Ιράκ.
Το 2018 θα δεί το τέλος της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Το 2019, ελπίζουμε, θα είναι η χρονιά που θα νικηθούν η κουρδική επέκταση και όλα τα ξένα σχέδια στη Συρία.

ΥΓ:
Ένα μικρό ανέκδοτο αντικατοπτρίζει το τέλος του προπαγανδιστικού καθεστώτος των «μετριοπαθών επαναστατών». Ένα εκπαιδευμένος από τις ΗΠΑ σκηνοθέτης ταινιών της συριακής αντιπολίτευσης πρόσφατα φαλκίδεψε μια απόπειρα δολοφονίας του εαυτού του. Ήθελε να κατηγορήσει το συριακό «καθεστώς» και να κερδίσει περισσότερα χρήματα για μελλοντικές παραπλανητικές προπαγανδιστικές παραγωγές. Φαίνεται ότι τέτοιου είδους έργα, τα οποία για χρόνια πωλούνταν ως ακαταμάχητη «αλήθεια» στο δυτικό κοινό, βρήκαν τελικά ένα σωστό τέλος.

Μετάφραση από αγγλικά: Κριστιάν Ακκυριά
Δημοσιεύτηκε από b στις 3 Νοεμβρίου 2017 στις 05:57 AM | Permalink

http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου