''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Σε πανικό το Αραβικό βασίλειο του κακού

Σαουδική Αραβία - Αυτή η «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» είναι μια κίνηση που τροφοδοτείται από πανικό

Moon of Alabama

Χθες η κυβερνώσα φατρία των Σαλμάν στη Σαουδική Αραβία εκτέλεσε μια Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών που εκκαθάρισε το Κράτος από όλους του δυνητικούς ανταγωνιστές. Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σάλμαν και ο γιος του κλόουν πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σάλμαν ξεκίνησαν ένα μεγάλο κύμα συλλήψεως και εκκαθάρισης υψηλόβαθμων πριγκίπων και αξιωματούχων. Μέρος αυτού του εσωτερικού πραξικοπήματος ήταν η κατάσχεση τεράστιων οικονομικών περιουσιών προς όφελος της φατρίας των Σαλμάν.

Η προηγούμενη αναγκαστική παραίτηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Saad al-Hariri σχετίζεται πιθανότατα με τα γεγονότα της περασμένης νύχτας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahoo ενέκρινε την παραίτηση. Αυτό εγγυάται ότι ο Χαρίρι δεν θα γίνει ξανά δεκτός σε ηγετικό ρόλο στον Λίβανο.

Στη Σαουδική Αραβία, έντεκα πρίγκιπες, συμπεριλαμβανομένων των γιων του θανόντος βασιλιά Αμπντουλάχ, περισσότεροι από τριάντα πρώην και ενεργούντες υπουργοί, καθώς και οι επικεφαλής τριών μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, τέθηκαν υπό κράτηση ή τέθηκαν υπό κατ 'οίκον περιορισμό. Ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς πρίγκιπας Mitieb Bin Abdullah απαλλάχτηκε από τη θέση του και αντικαταστάθηκε από τον πρίγκιπα Khalid Bin Abdulaziz al Muqrin. Η Εθνική Φρουρά ήταν το τελευταίο κέντρο εξουσίας πληροφοριών και ασφάλειας που κρατούσε το παρακλάδι του Αμπντουλάχ της οικογένειας αλ-Σαούδ.

Μια προηγούμενη εκκαθάριση τον Ιούλιο είχε εκθρονίσει τον πρώην πρίγκιπα Ναυάφ και τον αντικατέστησε με τον νεαρό Μοχάμαντ Μπιν-Σάλμαν. Στη συνέχεια, η φατρία των Ναυέφ της οικογένειας αλ-Σαούδ απομακρύνθηκε από όλα τα κέντρα εξουσίας. Η φατρία του Αμπντουλάχ ακολούθησε χθες. Οι εκκαθαρισμένοι αξιωματούχοι αντικαταστάθηκαν με στρατιώτες της κυβερνώσας φατρίας των Σαλμάν.

Η φατρία των Σαλμάν του σημερινού βασιλιά και του κλόουν πρίγκιπα έχει πλέον εξαλείψει όλο τον δυνητικό εσωτερικό ανταγωνισμό. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το μοντέλο συναίνεσης που αποτελούσε την ίδρυση της σαουδικής οικογένειας εξουσίας τον τελευταίο αιώνα. Δεκάδες χιλιάδες φυλές και άνθρωποι εξαρτιόνταν από την προστασία των απομακρυσμένων πριγκίπων και αξιωματούχων. Δεν θα κάθονται χωρίς να αντιδράσουν καθώς οι περιουσίες τους εξατμίστηκαν.

Μια επίδραση των εκκαθαρίσεων θα είναι η συγκέντρωση του πλούτου της Σαουδικής Αραβίας στα χέρια των Σαλμάν.

Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο φερόμενος έκτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, πρίγκιπας Al-Waleed Bin Talal ( βίντεο ). Έχει (είχε;) μια εκτιμώμενη καθαρή αξία περιουσίας μεταξύ 18 και 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Al-Waleed είχε συγκρουστεί δημοσίως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. (Ο Al-Waleed είναι [ήταν;] ο μεγαλύτερος μέτοχος της Citygroup που επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο του Μπαράκ Ομπάμα προτού λάβει ένα τεράστιο κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης). Ένα άλλο θύμα είναι ο Bakr bin Laden, αδελφός του Οσάμα Μπιν Λάντεν, πρόεδρος του Saudi Binladin Group και πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας.

Το επίσημο πρόσχημα για την εκκαθάριση είναι οι καταγγελίες για διαφθορά που πηγαίνουν πίσω στο 2009. Αυτή η οικονομική υποκίνηση θα επιτρέψει στους κυβερνώντες Σαλμάν να κατασχέσουν τον πλούτο των κατηγορουμένων. Η συνολική λία αυτής της επιδρομής θα ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Μια νέα επιτροπή για την καταπολέμηση της διαφθοράς εγκαταστάθηκε υπό τον κλόουν πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν. Έχει δικτατορικές εξουσίες και μπορεί να παγώσει και να κατασχέσει οποιαδήποτε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία θεωρεί ότι αξίζει να πέσει στη προσοχή του:
Μπορεί να λάβει όλα τα μέτρα που κρίνει αναγκαία για να αντιμετωπίσει τους εμπλεκόμενους σε υποθέσεις διαφθοράς δημόσιου χρήματος και να πάρει αυτό που θεωρεί ως το δικαίωμα προσώπων, οντοτήτων, ταμείων, πάγιων και κινητών περιουσιακών στοιχείων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, να επιστρέψει κεφαλαία προς το ταμείο του Κράτους και να εγγράψει ιδιοκτησίες και περιουσιακά στοιχεία στο όνομα της κρατικής περιουσίας.
Τα γεγονότα στο Λίβανο και το Ριάντ θα ήταν αδύνατα χωρίς την έγκριση και υποστήριξη των ΗΠΑ. Στα τέλη Οκτωβρίου ο γιος του Τραμπ και ο ανώτερος σύμβουλος Jared Kushner πραγματοποίησαν μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία. Σε χθεσινό tweet, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ορκιστεί στο Ουαχαμπί σφαίκ (σφαίρα), όρισε την τιμή για τη συγκατάθεσή του και τη συνεργασία του:
Donald J. Trump‏ @realDonaldTrump - 12:49 μμ - 4 Νοε 2017
Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία να κάνει την IPO της Aramco με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες!

Μια πρωτογενής εγγραφή του πετρελαϊκού ομίλου Aramco στο NYSE (χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) θα δώσει στην αμερικανική κυβέρνηση κανονιστική και νομική εξουσία επάνω στην πιο πολύτιμη εταιρεία του κόσμου.

Επίσης, χθες τη νύκτα, οι δυνάμεις της Υεμένης εκτόξευσαν ένα πύραυλο μέσης εμβέλειας από τη βόρεια Υεμένη προς το αεροδρόμιο του Ριάντ. Η καλά στοχευόμενη βολή 1.000 χιλιομέτρων (660 μιλίων) είναι εντυπωσιακή και πρωτοφανής. Η αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας κοντά στο αεροδρόμιο, ήτοι το αμερικανικό σύστημα Πάτριοτ που χειρίζεται από εργολάβους, εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους για κατάρριψη του ( βίντεο ) προς το εισερχόμενο πύραυλο της Υεμένης. Οι Σαουδάραβες ισχυρίζονται ότι ένας από τους πύραυλους έπληξε τον στόχο. Μια στήλη καπνού από το αεροδρόμιο έγινε ορατή ( βίντεο ). Δεν είναι δυνατόν να πούμε αν ήταν το αποτέλεσμα του πλήγματος που προκάλεσε ο αρχικός πύραυλος της Υεμένης ή αποτέλεσμα της κατάρριψης του.

Το ότι η πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να χτυπηθεί θα αποτελέσει ακόμα ένα σοκ για πολλούς Σαουδάραβες. Αποθαρρύνει τις επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία.

Οι πύραυλοι της Υεμένης, οι οποίοι εκτοξευτήκαν από τον αρχικό στρατό της Υεμένης υπό τον πρώην πρόεδρο Saleh, μπορεί να έχουν την προέλευσή τους από το Ιράν. Αλλά μπορεί επίσης να είναι παλαιότεροι που η Υεμένη είχε αγοράσει αλλού πριν από δεκαετίες. Οι Σαουδάραβες θα κατηγορούν σίγουρα το Ιράν χωρίς να εξηγήσουν πώς τέτοιου είδους πύραυλοι μπορούν να εισέλθουν απαραβίαστοι όταν διασχίσουν το σφιχτό κορδόνι αποκλεισμού τους γύρω από τη χώρα που κρατιέται από την αντίσταση.
Η εκτόξευση πυραύλων είναι απίθανο να συσχετιστεί με την παραίτηση του Χαρίρι ή με την εκκαθάριση στο Ριάντ. Χρειάζονται αρκετές ημέρες για τους Υεμενίτες να προετοιμάσουν έναν τέτοιο πυραύλο και την εκτόξευσή του. Είναι πιθανώς σε αντίποινα για την καταστροφική αεροπορική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας της Τετάρτης στην ανοιχτή αγορά στη βόρεια επαρχία Saada της Υεμένης. Σύμφωνα με πηγές από τη Υεμένη, περισσότεροι από 60 άνθρωπους σκοτώθηκαν. Μετά την εκτόξευση πυραύλων προς το Ριάντ, σαουδικά αεροπλάνα βομβάρδισαν ξανά την πρωτεύουσα της Υεμένης Sanaa.

Από τότε που ο ανίκανος βασιλιάς Σάλμαν αναδείχτηκε στο θρόνο στο Ριάντ, ο αδίστακτος 32χρονος γιος του, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, πήρε τον έλεγχο όλων των κλάδων της Σαουδικής Αραβίας. Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε έναν πόλεμο σε μια ανυπεράσπιστη Υεμένη και υποστήριξε την Αλ Κάιντα, το ISIS και άλλους "αντάρτες" κατά των ιρακινών και συριακών κυβερνήσεων. Έσπασε το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου επιτιθέμενη στο Κατάρ. Μετά από ένα αδιέξοδο στην Υεμένη και το Κατάρ και χάνοντας στο Ιράκ και τη Συρία, ξεκίνησε τώρα έναν πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Καμία από αυτές τις αιματηρές πρωτοβουλίες δεν έχει επιτύχει τον στόχο της αποδυνάμωσης της επιρροής του αντιληπτού εχθρού Ιράν. Όλες βοήθησαν το Ιράν να εδραιώσει τη θέση του.
Η οικονομική κατάσταση του κράτους της Σαουδικής Αραβίας είναι σε αταξία. Με χειροκρότημα της Δύσης, ο Μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε την οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική απελευθέρωση της Σαουδικής Αραβίας. Αλλά ελάχιστες, αν υπάρχουν, από τις μεγάλες υποσχέσεις έχουν πραγαματοποιηθεί.

Η χθεσινή εκκαθάριση μπορεί να γίνει αντιληπτή ως κίνηση πανικού. Όλες οι προσπάθειες του Μπιν Σαλμάν απέτυχαν. Η επιτυχής στόχευση του αεροδρομίου του Ριάντ το υπογραμμίζει μόνο. Είναι υπό πίεση αλλά είναι ανίκανος να αντεπεξέλθει. Η εσωτερική αντίσταση κατά του ιδίου αυξάνεται.

Όταν ο Χίτλερ ξεκίνησε τη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών ενάντια στο σοσιαλιστικό κομμάτι του κόμματός του, βρισκόταν σε ανοδική πορεία της πολιτικής εξουσίας του. Η χώρα βρισκόταν σε ειρήνη, η διεθνής της θέση αυξανόταν, η οικονομία έσχιζε και η πλειοψηφία των ανθρώπων την υποστήριζε. Το remake του Μπιν Σαλμάν για εκείνη τη νύχτα έρχεται ενώ οι πρωτοβουλίες του αποτυγχάνουν. Είναι αμφίβολο ότι η σταθεροποίηση που επιδιώκει θα είναι εξίσου επιτυχής.

Μετάφραση από αγγλικά: Κριστιάν Ακκυριά
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου