''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Συρία και Ρωσία εξέδωσαν τρίτη προειδοποίηση κατά της συνεργασίας των ΗΠΑ με τους τρομοκράτες

Moon of Alabama

Ο Συριακός Στρατός βρισκόταν στο δρόμο στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ευφράτη για να απελευθερώσει τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανατολικά της πόλης Deir Ezzor. Οι ΗΠΑ αντιστάθηκαν στην κίνηση. Έστειλαν μικρές δυνάμεις Αράβων φυλετικών μισθοφόρων που ήταν παλαιότερα σύμμαχοι του Ισλαμικού Κράτους (Ντάες, ISIS). Αυτές οι δυνάμεις δι’ αντιπροσώπων προήλθαν από τη βόρεια κατεύθυνση και μετακινήθηκαν μέσω κρατούμενων περιοχών από το ισλαμικό κράτος χωρίς μάχες και απώλειες μέχρι τους τοίχους της πόλης Deir Ezzor.

Ο συριακός στρατός επρόκειτο να κερδίσει τη κούρσα όταν άρχισε να διασχίσει τον Ευφράτη. Αλλά ξαφνικά έγινε μια μεγάλη επίθεση της Αλ Κάιντα στη νότια επαρχίαIdleb. Αυτή η περιοχή ήταν ήσυχη εδώ και μήνες. 29 Ρώσοι στρατιώτες που επέβλεπαν μια ζώνη αποκλιμάκωσης περικυκλώθηκαν σχεδόν από δυνάμεις της Αλ Κάιντα. Θα καταφέρουν να διαφύγουν μόνο μετά από μια επιχείρηση έκτακτης ανάγκης πουπεριέκοψε τις γραμμές της Αλ Κάιντα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έδωσαν τη θέση της ρωσικής διμοιρίας στην Αλ Κάιντα.
Λίγο αργότερα ένας Ρώσος στρατηγός, που επισκεπτόταν την πόλη της Deir Ezzor για να επιβλέψει τη γέφυρα διέλευσης του Ευφράτη, βρέθηκε υπό εξαιρετική καλή βολή από ολμοβόλο του ισλαμικού κράτους. Ο στρατηγός και άλλοι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί σκοτώθηκαν. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μαχών γύρω από τηDeir Ezzor, το Ντάες/ISIS δεν είχε δείξει ποτέ τη δυνατότητα για μια τέτοια ακριβή βολή. Κάποιος πρέπει να είχε επικοινωνήσει με τους τρομοκράτες και να μεταφέρει την ακριβή θέση του τοπικού επιτελείου, καθώς και την ώρα της επίσκεψης του Ρώσου στρατηγού.

Μια εβδομάδα αργότερα μια συγκεντρωμένη επίθεση του Ντάες/ISIS στον κύριο δρόμο εφοδιασμού μεταξύ Palmyra και Deir Ezzor δέχτηκε επίθεση από ένα μεγάλο αριθμό δυνάμεων του Ντάες/ISIS. Προσπαθούν να ανακαταλάβουν την al-Suknah στη μέση μεταξύ των δύο πόλεων. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι οι επιτιθέμενες δυνάμεις του Ντάες/ISIS προήλθαν από τις νότιες περιοχές του al-Tanf κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που το Ντάες/ISIS ξαναπάρει την al-Suknah, το συριακό-ρωσικό στράτευμα στη Deir Ezzor θα αποκοπεί.

Λόγω των τριών αυτών επιθέσεων, η συρορωσική κίνηση προς τα ανατολικά πετρελαϊκά πεδία σχεδόν σταμάτησε. Οι δυνάμεις υπό των ΗΠΑ καταλαμβάνουν τώρα αργά την περιοχή.

Είναι προφανές ότι ο στρατός των ΗΠΑ συνεργάζεται και πάλι με τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία. Πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον κάποια ροή πληροφοριών μεταξύ της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ και της Αλ Κάιντα και του Ντάες/ISIS. Φαίνεται ότι τα δεδομένα της αποκλιμάκωσης που η συρορωσική συμμαχία μοιράζεται με τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία τελειώνουν στα χέρια των εξτρεμιστών. Αυτό εξηγεί πώς η αλ-Κάιντα και το Ντάες/ISIS μπορούν να επιτεθούν ξαφνικά και με πολύ ακρίβεια σε κρίσιμες συριακές και ρωσικές θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές μόνο σε πολύ λίγους ανθρώπους.

Οι Ρώσοι διαμαρτυρήθηκαν αρκετές φορές και είχαν προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην συνεχίσουν τα φαύλα σχέδια τους. Η τρίτη σοβαρή προειδοποίηση ήρθε χθες με δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ και την άμεση κατηγορία εναντίον του στρατού των ΗΠΑ από τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σε μια συνέντευξη με την ημι-επίσημη Σαουδαραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat, ο υπουργός Εξωτερικών Λάβροφ ήταν εξαιρετικά ειλικρινής (η πλήρης συνέντευξη καλύφθηκε μόνο στην αραβική έκδοση). Η Interfax ανακεφαλαιώνει :
«Οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. στη Συρία προκαλούν πολλά ερωτήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι δυνάμεις αυτές προβαίνουν σε υποτιθέμενες τυχαίες επιθέσεις εναντίον των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τις οποίες επιτίθεται το ισλαμικό κράτος , σε άλλες περιπτώσεις εμπνέουν άλλους τρομοκράτες να επιτεθούν σε στρατηγικές τοποθεσίες στις οποίες η Δαμασκός έχει αποκαταστήσει τη νόμιμη εξουσία της , ή προβαίνουν σε θανατηφόρες προκλήσεις εναντίον του στρατιωτικού μας προσωπικού. Θα ήθελα να αναφέρω επίσης πολλές «τυχαίες» επιθέσεις κατά πολιτικών υποδομών που έχουν πάρει εκατοντάδες ζωές αμάχων πολιτών», ανέφερε ο Λαβρόφ σε μια συνέντευξη της εφημερίδας Asharq Al-Awsat pan-Arab πριν από την επίσκεψη στη Ρωσία του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν αλ Σαούντ.
Αυτές οι κατηγορίες, από ένα πολύ υψηλό επίπεδο ιεραρχίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν. Αλλά τα "δυτικά" μίντια σιωπούν για τις κατηγορίες του Λαβρόφ. Μόνο το γαλλικό AFP τσίμπησε μερικά κομμάτια, αλλά έχασε το κεντρικό σημείο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ήταν ακόμα πιο άμεσο :
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Τετάρτη ότι μια σειρά επιθέσεων που ξεκίνησε το ισλαμικό κράτος στη Συρία στις κυβερνητικές δυνάμεις είχε έρθει από περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία όπου βρισκόταν μια στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ .
Ο εκπρόσωπος, στρατηγός κ. Igor Konashenkov, είπε σε δήλωσή του ότι οι επιτιθέμενοι είχαν τις ακριβείς συντεταγμένες των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων , οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν γνωστές μόνο μέσω εναέριας αναγνώρισης.

Ο Κονασένκοφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «φλερτ» με τους τρομοκράτες και προειδοποίησε ότι, αν ξανασυμβεί, η Ρωσία θα λάβει σοβαρά αντίμετρα.

Ενώ οι κατηγορίες αυτές πετούν και η σχέση μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία επιδεινώνεται περαιτέρω, η ρωσική διπλωματία κερδίζει την ημέρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε την Τουρκία . (Την ίδια ώρα, ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου ήταν επίσης στην Άγκυρα και φέρεται να συναντήθηκε με τον Τούρκο συνάδελφό του. Λίγες μέρες αργότερα επισκέφθηκε τη Δαμασκό ). Χθες ο Σαουδάραβος βασιλιάς έφτασε στη Μόσχα για μια επίσκεψη χωρίς προηγούμενο. Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προσγειώθηκε στην Τεχεράνη σε μια ασυνήθιστη φιλική ατμόσφαιρα.

Αντί να αναφέρουν τη διπλωματία και τις αυξανόμενες πιθανότητες μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των υπερδύναμων στη Συρία, τα αμερικανικά ΜΜΕ συζητάνε αν ο υπουργός Εξωτερικών Tillerson αποκάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ «βλάκα» ή «γαμημένο βλάκα». (Για το αρχείο - ο δημοσιογράφος του NBC που έγραψε για το ξέσπασμα τουTillerson λέει ότι ήταν "γαμημένος βλάκας").

Τώρα έχουν σημειωθεί τρία σημαντικά περιστατικά κατά της ρωσο-συριακής συμμαχίας στα οποία, σύμφωνα με τη Ρωσία, η κακοήθεια των ΗΠΑ διαδραμάτισε κάποιο ρόλο. Κάθε φορά, Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για συνέπειες Σε κάποιο βαθμό η εχθρότητα των ΗΠΑ υποδαυλίζεται από την ισραηλινή γκρίνια . Αλλά το αρχείο δείχνει ότι η CentCom, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή, είναι απόλυτα επιθετική και δεν ακολουθεί πάντα τη γραμμή της Ουάσινγκτον. Είναι πλέον καιρός ο Λευκός Οίκος να θέσει τη κατάσταση υπό έλεγχο.

Η αρκούδα είναι ένα υπάκουο ζώο. Αλλά δεν πρέπει να προκληθεί. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στη Μέση Ανατολή έχουν την ικανότητα να εκπλήξουν τον στρατό των ΗΠΑ με απρόβλεπτες και θανατηφόρες κινήσεις.

Εάν αυτές οι αμερικανικές προκλήσεις συνεχίσουν, η Μόσχα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να διατάξει σκληρές ανταποδόσεις.

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου