''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Η εκδίκηση του Πούτιν κατά των τραπεζών

Η νέα στρατηγική του προέδρου Putin

Οι Η.Π.Α., η ισχύς των οποίων στηρίζεται στο σύστημα του χρέους που έχουν οικοδομήσει και στο δολάριο, αντιμετωπίζουν εχθρικά τη Ρωσία – αφού κατασκευάζει σιωπηλά υποδομές, οι οποίες επιτίθενται στα θεμέλια της αμερικανικής οικονομικής και γεωπολιτικής ηγεμονίας
Όλα όσα έχουν σχέση με τα κρυπτογραφημένα νομίσματα και την πλατφόρμα «block chain» (ανάλυση), εξετάζονται από αρκετό χρονικό διάστημα τώρα πολύ σοβαρά από τη Ρωσία – η οποία θεωρεί πως το μέλλον είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία και η ψηφιακή οικονομία, στηρίζοντας στους δύο αυτούς νεωτερισμούς τη στρατηγική της. Μία από τις βασικές προτεραιότητες δε του προέδρου Putin, είναι η εξυγίανση και η εξειδίκευση του τραπεζικού συστήματος έως τα τέλη του 2018 – γεγονός που συμπεραίνεται από την έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας (πηγή).
Στα πλαίσια αυτά, η Ρωσία δημιουργεί ένα λογιστικό σύστημα με βάση το «Ethereum», μετά τη συνάντηση του προέδρου Putin με το σχεδιαστή του στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο ονομάζεται «Master chain» – με στόχο να μειώσει δραστικά το κόστος και τη γραφειοκρατία που συνδέεται με την επαλήθευση και με την εκκαθάριση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ πως η τεχνολογία «block chain» αφορά μία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους συμμετέχοντες να συμβληθούν μεταξύ τους, χωρίς την ανάγκη ενός μεσάζοντα – άρα χωρίς μία τράπεζα ή έναν συμβολαιογράφο. Αυτό θα μπορούσε να είναι μία πολύ σημαντική ανακάλυψη, όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα και όχι μόνο – αφού η εξάλειψη των μεσαζόντων από τις συναλλαγές μπορεί να μειώσει το κόστος τους έως και 80%, σύμφωνα με τη Fin Tech Association.
Ορισμένες πάντως ρωσικές τράπεζες σχεδιάζουν να δρομολογήσουν μία εμπορική εφαρμογή του συστήματος υποθηκών από τα μέσα του 2018 – ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει ήδη ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με βάση το «Ethereum», για την επεξεργασία των πληρωμών μέσω του διαδικτύου, καθώς επίσης για την επαλήθευση των δεδομένων των πελατών.
Περαιτέρω, η μεγάλη ρωσική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας MEGAFONεξέδωσε δοκιμαστικά ομόλογα «block chain» μηδενικού τοκομεριδίου, ύψους 500 εκ. ρουβλίων (πηγή) – τα οποία πωλήθηκαν 982 ρούβλια, έναντι ονομαστικής αξίας 1.000 ρουβλίων (απόδοση 7,77%). Τα ομόλογα εκδόθηκαν στην πλατφόρμα αποκλειστικής ανάπτυξης (waves) που δημιουργήθηκε από το «Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού» (National Settlement Depository) – ενώ αγοράσθηκαν από την Raiffeisenbank.
Προηγουμένως ο κ. Putin ενέκρινε την ιδέα στο διεθνές οικονομικό συνέδριο που διεξήχθητε στην Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα δε με τον τρίτο ισχυρότερο πολιτικό της χώρας, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, ο Ρώσος ηγέτης είναι «άρρωστος» με αυτό το θέμα – πιστεύοντας ακράδαντα πως οι σημαντικοί μελλοντικοί ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών παγκοσμίως θα βασίζονται στην ψηφιακή οικονομία και στην τεχνολογική ηγεσία.
Σύμφωνα τώρα με τη MEGAFON, η έκδοση δεν αφορούσε τη χρηματοδότηση της, αλλά ήταν δοκιμαστική για να διερευνηθεί η νέα τεχνολογία – η οποία θα μπορούσε να είναι επαναστατική για την αγορά χρεογράφων. Τεκμηριώθηκε δε πως τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι μεγάλα – αφού η συναλλαγή διήρκεσε λίγα δευτερόλεπτα, αντί μερικές ημέρες με βάση την παραδοσιακή τεχνολογία.
Εκτός αυτού, η πλατφόρμα «block chain» συμβάλλει στη μείωση των ρίσκων, επειδή τόσο ο εκδότης, όσο και οι επενδυτές είναι σε θέση να παρακολουθούν τη συναλλαγή σε πραγματικό χρόνο – οπότε εξαλείφονται οι κλασσικοί κίνδυνοι της «παράδοσης έναντι πληρωμής».
Η σημασία της εμπιστοσύνης
Συνεχίζοντας, τα παραπάνω θα δημιουργήσουν μία πιο φυσική ροή κεφαλαίων στη χώρα, αφού δεν θα υπάρχει ανάγκη μεσολάβησης των τραπεζών για την αγορά ομολόγων, μετοχών κοκ. – οπότε πρόκειται για ένα ακόμη «δομικό στοιχείο», με στόχο την επίτευξη ενός πολύ πιο ανθεκτικού ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τον καλύτερο συντονισμό της ροής κεφαλαίων, καθώς επίσης για την ομαλότερη ανάπτυξη της παραγωγικής αλυσίδας.
Το γεγονός αυτό θα περιορίσει, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις της επιβολής των κυρώσεων από τη Δύση – ενώ, εάν οι αγορές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι, η Ρωσία αντιμετωπίζει τα κεφάλαια καλύτερα από τις Η.Π.Α., θα προσελκύσει πάρα πολλούς επενδυτές. Λογικά λοιπόν οι Η.Π.Α., η ισχύς των οποίων στηρίζεται στο σύστημα του χρέους που έχουν οικοδομήσει και στο δολάριο, αντιμετωπίζουν πολύ εχθρικά τη Ρωσία – αφού κατασκευάζει σιωπηλά υποδομές, η οποίες επιτίθενται στα θεμέλια της αμερικανικής οικονομικής και γεωπολιτικής ηγεμονίας.
Στα πλαίσια αυτά, εάν η δοκιμή των νέων ρωσικών χρηματοπιστωτικών συστημάτων είναι επιτυχημένη, επιτρέποντας στη χώρα να αποδείξει στις διεθνείς χρηματαγορές πως οι κανόνες έχουν αλλάξει, καθώς επίσης ότι είναι σε θέση να παρέχει στους επενδυτές ασφάλεια μαζί με δυνατότητες μεγάλης απόδοσης των χρημάτων τους, η γεωπολιτική εικόνα στον πλανήτη θα αλλάξει ριζικά.
Άλλωστε, το μυστικό των επιτυχημένων οικονομικών συστημάτων δεν είναι άλλο από την εμπιστοσύνη – ενώ τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα, εργάζονται πυρετωδώς για να αυξήσουν την εμπιστοσύνη απέναντι στις οικονομίες τους, μεταξύ άλλων υιοθετώντας στις συναλλαγές πετρελαίου τον κανόνα του χρυσού (ανάλυση) και αυξάνοντας τα αποθέματα τους (γράφημα).
Έχουν βέβαια καταλάβει πως οι επενδυτές, οι χρηματαγορές γενικότερα, δεν έχουν πατρίδα, οπότε οι ροές κεφαλαίων κατευθύνονται εκεί που νοιώθουν περισσότερη ασφάλεια και αντιμετωπίζονται καλύτερα – σε αντίθεση με τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη που τιμωρούν τους επενδυτές, μεταξύ άλλων με αρνητικά επιτόκια, θεωρώντας πως είναι de facto προνόμιο η χρήση του δολαρίου ή του ευρώ.
Επίλογος
Ολοκληρώνοντας το μεγάλο μειονέκτημα της Ελλάδας, επειδή φυσικά αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι η χώρα μας, δεν είναι άλλο από την πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης απέναντι στις κυβερνήσεις και στο οικονομικό της σύστημα – τόσο από τη διεθνή κοινότητα, όσο και από τους Πολίτες της.
Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από τη φυγή καταθέσεων ύψους άνω των 100 δις €, οι οποίες θα ήταν αρκετές σήμερα για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, καθώς επίσης από την αδυναμία δανεισμού της χώρας μας από τις διεθνείς αγορές – ενώ υπό αυτές της συνθήκες η ανάπτυξη και οι επενδύσεις είναι όνειρο θερινής νύχτας ή/και ένα από τα πολλά ψέματα, με τα οποία «ταΐζονται» οι ανόητοι ιθαγενείς για να μην αντιδρούν.
Για εκείνο το χρονικό διάστημα λοιπόν που δεν γίνονται προσπάθειες ανάκτησης της εμπιστοσύνης, η Ελλάδα θα βαδίζει από το κακό στο χειρότερο – σημειώνοντας πως οι δύο μεγαλύτερες πληγές της χώρας μας είναι οι εξής: (α) ο αναποτελεσματικός κρατικός μηχανισμός και (β) η ανυπολόγιστη πολιτική διαφθορά. Ως εκ τούτου, οι πρώτες ενέργειες μίας κυβέρνησης που θα ήθελε πραγματικά να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην αναξιόπιστη Ελλάδα, θα ήταν η άμεση εξυγίανση των δύο αυτών ασθενειών – οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε μία θανατηφόρα επιδημία.
Όσον αφορά τη σύγχρονη ψηφιακή οικονομία και την τεχνολογία στα νομίσματα, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τη χώρα μας, κανένας δεν ασχολείται – προτιμώντας τις διαρκείς συζητήσεις και τις αναφορές στους διεφθαρμένους πολιτικούς από κωμικοτραγικά ΜΜΕ,  χωρίς να συμβαίνει πρακτικά τίποτα, αφού ο πραγματικός σκοπός είναι η διευκόλυνση των συναλλαγών και της διαπλοκής μεταξύ τους.


http://www.analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου