''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Το ΠΣΕ ανησυχεί για το νέο θρησκευτικό νόμο στην Ουκρανία

Σε απάντηση της εκκλήσεως του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Πάστορας Δρ. Όλαφ Φιούξε Τβεΐτ απέστειλε μηνύματα στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο και τον Πρόεδρο της Βουλής της Ουκρανίας Α. Παρουμπί, όπου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο υπερψηφίσεως των νομοσχεδίων ὑπ. ἀριθμ. 4128 και 4511 και ζήτησε να τα ανακαλέσουν.


Ακολουθεί το μήνυμα:
Εξοχώτατε!
Η αδελφότητα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών είναι η πλέον ανοικτή και μεγαλύτερη οικουμενική οργάνωση με 348 Εκκλησίες-μέλη από τις 110 χώρες και 500 εκ. χριστιανούς εκφράζει την έντονη ανησυχία της εξαιτίας της προθέσεως της Βουλής της Ουκρανίας να εντάξει στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδριάσεως το νομοσχέδιο ὑπ. αριθμ. 4128 «Περί τροποποιήσεων στο Νόμο της Ουκρανίας «Περί ελευθερίας του θρησκεύειν και των θρησκευτικών σωματείων» και το νομοσχέδιο ὑπ. αριθμ. 4511 «Περί ειδικού καθεστώτος των θρησκευτικών σωματείων των οποίων οι έδρες ευρίσκονται στο κράτος που η Βουλή της Ουκρανίας ανεγνώρισε ως χώρα-εισβολέα».
Ως οικουμενικός οργανισμός ο οποίος επί εβδομήκοντα έτη της λειτουργίας της ετάσσετο υπέρ της αρχής της ελευθερίας του θρησκεύειν και κατά οιασδήποτε μορφής διακρίσεως σε όλες τις περιοχές του κόσμου, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών θεωρεί ότι με την υπερψήφιση των ειρημένων νομοσχεδίων θα κινδυνεύει η αρχή της ελευθερίας του θρησκεύειν και η ισοτιμία όλων των Εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ουκρανία και θα δύναται να προκληθεί νέο κύμα εντάσεως εντός της Ουκρανικής κοινωνίας.
Εξαίροντας τις προσπάθειες της Κυβερνήσεως της Ουκρανίας για την εδραίωση της δημοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανικής νομοθεσίας επί τῷ σκοπῷ της συμμορφώσεως αυτής προς τα διεθνή πρότυπα, ωστόσο είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά τα δυο νομοσχέδια προσκρούουν στις καταβαλλόμενες στην Ουκρανία προσπάθειες προωθήσεως της δημοκρατίας. Σας προτρέπουμε να ανακαλέσετε αυτά τα νομοσχέδια, τα οποία κυοφορούν αρνητικές συνέπειες.
Με σεβασμό,
Πάστορας Δρ. Όλαφ Φιούξε Τβεΐτ,
ὁ Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου